Tung-gung i Fittja. Renault 4 bjöd på komfort i lingonklassen när den ställdes mot Fiat 127, Mini Clubman och Skoda 110 1973. Foto: Peo Eriksson / Teknikens Värld

Fransk fjädring i förorten

Vi gräver i vårt 73-åriga arkiv och lyfter fram bilder som har gjort mer än ett avtryck.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Komfort. Franska bilars gamla trumfkort och då inte bara hos stora och fluffiga sådana. Se bara på denna Renault 4 som kränger mjukt i stockholmsförorten Fittja sommaren 1973. Modellen  lanserades 1961 med jeansbyxan som förebild. Framhjulsdrift, fyra dörrar och ett för tiden rejält bagageutrymme gjorde den brukbar som få. Ett par år senare blev den även ett modelejon, precis som Mini, Hundkojan populärt kallad, som lanserats två år tidigare.
På bilden har det emellertid hunnit bli sjuttiotal och tiden på catwalken är förbi för både engelsmannen och fransosen. I Sverige lanserades Renault 4 som en antibil och den rollen blev allt tydligare med åren.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!