Lyxig automatlåda eller vanlig manuell? Testlaget ryckte ut för att finna svaret. Foto: Teknikens Värld

Gubbar i lådan

Vi gräver i vårt enorma arkiv, som började ta form redan 1948, och lyfter fram bilder som har gjort mer än ett avtryck.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

För fem år sedan skedde en brytpunkt för den svenska bilfloran. 2015 blev nämligen första år då det såldes fler automatväxlade än manuellt växlade bilar i landet: 51,4 mot 48,6 procent. Utvecklingen hade gått stadigt framåt sedan millennieskiftet då blott var sjätte ny bil levererats med automatväxlad låda.
Tekniken var dock ännu exklusiv 1973 när bilden på detta uppslag togs. Ny var den inte men ansågs vara ett smålyxigt alternativ. Kanske rent av onödigt. Om det var någon mening med att växla – ja, så löd frågeställningen i Teknikens Värld nummer 14/1973. Fin bild tycker du kanske men idén refuserades och in i tidningen letade den sig inte. Originalet sorterades in i arkivet med vänster hand, glömdes bort och ramlade ur en låda i modern tid.
I förgrunden ses en automatväxlad Opel Rekord av generation D och bakom denna susar dubbla upplagor av Volvo 164, Toyota Corolla och Citroën GS förbi. Manuella och automatpetade. Halvautomat när det kom till Cittran.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!