1 av 2: Samma batterier som användes i eldrivna truckar – smart tycker vi. Foto: Mathias Landefjord / Teknikens Världs arkiv
2 av 2 Foto: Mathias Landefjord / Teknikens Världs arkiv

Han i elbilen

Vi gräver i vårt enorma arkiv, som började ta form redan 1948, och lyfter fram bilder som har gjort mer än ett avtryck.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Skjutlådorna i källaren är tungt lastade, för att komma åt Teknikens Världs bildarkiv krävs oftast våld. De prydligt ordnade kuverten med diabilder ligger dikt an varandra och gör de nästan omöjliga att bläddra bland. Som en välpackad drickaback med vinylskivor.
Det är prydligt ordnat, katalogiserat efter fabrikat, modell, år, nummer och ibland extra information. Men detta kuvert stack ut, bara ”Elbil” och ett tidningsnummer.

Reportaget från 1997 om mannen som pendlade med elbil behövde nämligen ingen närmare beskrivning. Peder Kai-Larsen körde på vinterhalvåret sin City-El till jobbet, något han var tämligen ensam om.
– Vi hade kontor i samma kvarter som Kinnevik i Gamla stan och det var svårt att hitta parkering, berättar Peder Kai-Larsen när jag 25 år senare når honom på telefon.
Lilla City-El var mc-registrerad och tog inte mycket plats, och vanligtvis räckte elräckvidden till för den dagliga pendlingen.
– Jag brukade kasta ner sladden från femte våningen där vi satt för att ladda, berättar Peder Kai-Larsen.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer