Gunnar Friberg och hans Gurgel X 12 i Brasilien. Köpt av en hemlig polis för 7 000 kronor. Foto: Teknikens Värld

Med vinsch på vischan

Vi gräver i vårt enorma arkiv, som började ta form redan 1948, och lyfter fram bilder som har gjort mer än ett avtryck. I dag ser vi tillbaka till 1983 när Gunnar Friberg visade upp sin Gurgel i Brasilien.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Dagge får ursäkta. Han må ratta Honda Prelude med stadig hand och med tungan rätt i mun men det är en annan bil som fångar vår uppmärksamhet på omslaget till Teknikens Värld nummer 8/1983. Gurgel. Vad är det för ett namn på en bil? Och hur ser den ut egentligen? Att det dessutom är Gunnar Friberg som står för raderna gör att man sätter sig lite extra till rätta när man bläddrar till sidan 36.
”Frippe” började på Teknikens Värld 1960 och hans krönikor är än i dag ett ämne som snabbt ploppar upp när vi på redaktionen träffar gamla läsare. Och gamla skribenter med för den delen. Då får vi höra historierna om orgeln på hans rum, det eviga rökandet, knackandet på den gröna skrivmaskinen av märket Halda och burken med Starkbock som gärna öppnades redan före lunch.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!