Teknikens Värld kör sitt eget bygge och har hjälmen på utifall… Foto: PeO Eriksson / Teknikens Värld

Saab som Speedster – vårt specialbygge

Drömmen om en öppen sportbil fick oss att bygga en egen bil. Med Saab Speeder hade man siktet på Porsche 911 men det räckte inte hela vägen.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

En öppen sportig bil var ingen självklarhet under 1980-talet. Modellutbudet i stort var skralare än i dag och de öppna bilarna var lätträknade. Porsche 911 Cabriolet var då herren på täppan och i sikte när Teknikens Värld skred till verket med två av sina mest omsusade projektbilar. Tidningens budget tycktes vara obegränsad.
1985 byggde man Lyftet, en öppen men knappast sportig bil. Det var kort och gott en Volvo 760 utan tak. På en punkt bräckte den dock Porsche 911 Cabriolet: Priset. 291 300 krävdes för tysken, och när alla kvitton­ samlats ihop landade Lyftet på cirka 300 000 kronor. Om Bonnierkoncernens kanske mest påkostade fest i samband med invigningen av Lyftet är inräknad i budgeten är oklart. Bilen lyftes nämligen med kran upp på Bonnierhusets terrass där festen skulle äga rum, därav bilens namn.
Innan glasen ens var uppdruckna satte Teknikens Värld och bilbyggaren Leif Mellberg sågen i en Saab 900 Turbo 16 för att skapa nästa projekt – en Porschedödare.
Baken kapades, motorn tiltades och en aerodynamisk kaross skapades med två uppseendeväckande bulor bakom de två åkande. Någon Porsche 911 Speedster fanns ännu inte, idén kom från bilar som Mercedes 300 SLR från 1950-talet. Med hjälp av kraftigare turbo hade motorn nu 250 hästkrafter mot originalets 175 och på framhjulen fanns något så exklusivt­ som ventilerade bromsskivor.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!