Mazda MX-3 må se ut som en sportbil, men var det inte. Foto: PeO Kjellström / Teknikens Värld

Se men inte köra

Vi gräver i vårt enorma arkiv, som började ta form redan 1948, och lyfter fram bilder som har gjort mer än ett avtryck. Nu vänder vi våra blickar mot en liten japansk sportbil från 1990-talet.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Året är 1992 och en röd Mazda MX-3 står parkerad utanför Gul&Blå Company vid PK-huset i Stockholm. Tre år tidigare hade MX-5, i folkmun mer känd som Miata, haft premiär till folkets jubel. Läsare från förr minns att fyra av denna tidnings redaktionsmedlemmar lyckades lägga rabarber på fyra av de 200 första exemplaren i Sverige, och lovorden var många. Den engelska sportbilen var pånyttfödd, men i japansk mundering.

Formerna hos den större MX-3 var läckra och drog åt sig uppmärksamhet både på den Franska rivieran dit testresan gick, och i Stockholm. Se bara på ­den skäggbeprydde herren i beige överrock som flanerar kring den röda coupén. Esset i rockärmen var en av världens minsta V6:or på 1,8 liter under huven, endast slagen av Mitsubishis 1,6-litersmotor i sin litenhet. Ljudet var rätt, genom avgasröret lät det Alfa-sexa, men någonstans där slutar lovorden...

Teknikens Värld nummer 11/1992. Foto: Teknikens Värld

Motorn var helt enkelt för klen och för dålig. Hur mycket än testskribent PeO Kjellström letade bland varvregistret lyckades han inte locka fram kraft ur rovan. 136 hästkrafter, som i och för sig var mer än i MX-5, var helt enkelt för lite. Och för att nå dem krävdes 6 800 r/­min! Att peta ner en V6:a avskrevs snabbt som rent imagemässigt. Varför ingen turboladdning, Mazda?
Som ytterligare salt i såren var förbrukningen hög och fjädringsvägen extremt kort vilket gjorde den obekväm på dålig väg.

Du lär inte se många röda coupémazdor parkerade utanför Gul&Blå på denna sida millenniet, jeansföretaget gick i konkurs 1995, även om rättigheterna till varumärket såldes vidare. En snabb blocket-sökning på MX-3 ger ingen träff alls. Utomlands finns en handfull, muggiga så klart, men för just inga pengar alls. I dagsläget ingen framtida klassiker, men vem vet – ge det några år till så kanske den får uppskattning. Om inte för sin motor, men möjligen för sina tidstypiska former. De kan omöjligt bli värda mindre.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!