Blir Kia Clarus en framtida klassiker? Nej, förmodligen inte, även om den är näst intill omöjlig att hitta idag. Foto: Ulf Holmstedt / Teknikens Värld

Vatten till vin

Vi gräver i vårt enorma arkiv, som började ta form redan 1948, och lyfter fram bilder som har gjort mer än ett avtryck.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

 ”Vågar du köpa ett märkligt bilmärke från Sydkorea som ingen i Sverige tidigare hört talas om och som till stora delar bygger på halvgammal japansk teknik?”
Öppningsraden i testet från 1997 av Kia Clarus bådade inte gott. Teknikens Värld hade redan 1994 provkört sedanen Kia Sephia och suven Sportage i och med att märket skulle lanseras i Europa. Men denna gång gällde det bilar som skulle säljas i Sverige, då Kia Sverige AB hade etablerats i Malmö året innan.

Clarus blev dock ingen vidare hit, en bil som till stor del var en ombyggd Mazda 626. Den såg stor, vräkig, nästan lyxig ut för sin tid, men var i själva verket ­gammal teknik från japanska lagerhyllor. Clarus var gungig som få, mjuk som ett luftskepp. Det kan väl vara mysigt, men inte i kombination med usla stötdämpare. På guppig väg kunde hjulen börja studsa och bilen vandra i sidled. Styrningen var inte särskilt kul heller, sävlig.
Motorn på 1,8 liter hämtades även den från Mazda och gav 116 hästkrafter. Särskilt skoj blev det inte för det, då bilen var tung och motorn lät mer än vad den gick.
Om du inte minns Kia Clarus behöver du inte skämmas, som du förstår blev det ingen säljsuccé att tala om.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!