Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld

Test av fälgrengöring

Det finns en uppsjö av fälgrengöringsmedel på marknaden och priserna kan variera brett. Två produkter sticker ut – Meguiar's och Sonax.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Fälgarna är utan tvekan den mest utsatta delen av bilen som drabbas av såväl bromsdamm som asfaltsfläckar och saltrester – för att inte tala om det som kan klassificeras som normal smuts från vägen. Kanske just därför finns det nu en rad olika produkter på marknaden som ska göra fälgtvätten enklare. Det vill säga att lösa upp smutsen på fälgarna utan att skada på något sätt.

Här lägger vi in en brasklapp redan nu, för vi ställer oss tvekande till användande av borste redan då fälgrengöringen appliceras – vilket i sju av åtta fall sker på torra och smutsiga fälgar. Detta rekommenderas av vissa tillverkare, men det är vår bestämda åsikt att risken för repor ökar markant om borste används redan i detta steg. Samtidigt är det i vår värld eftersträvansvärt att välja ett medel som är syrafritt, då riskerna vid användning minimeras.

Vi har följt instruktionerna på flaskorna samt utgått från likvärdigt smutsiga hjul vid testet. Alla fälgar som använts har varit nya och därefter rullat ett tiotal mil längs saltade vägar i klassiskt vinterväglag. Blött och ogästvänlig, intorkad saltsmuts.

Det är stor skillnad mellan olika fälgrengöringsmedel. Flera kräver mekanisk påverkan, vilket vi avråder från, andra gör inte det. Foto: Glenn Lindberg

Priserna varierar radikalt och det är inte sällan som de av importören rekommenderade återförsäljarna har högre priser. För samma pris du köper en liter Meguiar's får du en fyralitersdunk på Biltema. Vi har kollat runt och tagit de priser som varit vanligast förekommande på marknaden vid testtillfället.

Tydligt är att två produkter sticker ut – Meguiar's och Sonax. Den rengörande effekten är likvärdigt bra och tveklöst bäst i testet. De är lätta att använda och de gör precis vad som står på dem – gör rent fälgarna.

Foto: Patrik Lindgren

Biltema Fälgrengöring

Pris: 59,90 kronor, Biltema.

Volym: 1000 ml.

Jämförelsepris per liter: 59,90 kronor.

Av tillverkaren rekommenderat tillvägagångssätt: Spraya på, skrubba sedan med borste eller svamp. Spola av med vatten.

Kommentar: Det är väldigt svårt att se på munstycket när det är öppet eller stängt. Biltema själva rekommenderar användning av borste eller svamp, vilket vi avråder ifrån. Lätt att använda vid applicering, men medlet har ingen färgindikering. Näst intill luktfritt. Instruktionerna innehåller­ ingen information om hur länge medlet ska sitta. Sämre rengörande effekt, medlet behöver hjälp av en borste för att göra rent.

Foto: Patrik Lindgren

CRC Wheel Clean

Pris: 89 kronor, Hornbach.

Volym: 500 ml.

Jämförelsepris per liter: 178 kronor.

Av tillverkaren rekommenderat tillvägagångssätt: Spraya på fälgen, arbeta in med en nylonborste. Spola av med en högtrycksvattenstråle.

Kommentar: Vi går mot CRC:s rekommendation och avråder från att använda nylonborste då det kan innebära att repbildning sker på de lackerade fälgarna. Den rengörande egenskapen är av sämre sort, det är tydligt att smuts sitter kvar vilket syns tydligt när vi drar med fingret på den nytvättade ytan. Näst intill luktfri men saknar färgindikering som visar när medlet haft sin verkan.

Foto: Patrik Lindgren

Carwise Universal Wheel Cleaner

Pris: 69 kronor, Mekonomen.

Volym: 500 ml.

Jämförelsepris per liter: 138 kronor.

Av tillverkaren rekommenderat tillvägagångssätt: Skaka ordentligt, spraya över hjulytan på ett hjul i taget och applicera frikostigt. Låt sitta i fem minuter. Tvätta av med stark vattenstråle, högtryckstvätt eller torka av med en svamp och såpvatten.

Kommentar: Det känns som att det går åt mycket medel för en fälg. Produkten är lila när den läggs på och ska bli röd när den reagerat klart med smutsen, men färgskiftningen är riktigt svår att se. När fem minuter gått ser vi ingen skillnad. Munstycket droppade ner på sprayfingret. Medelbra rengöring, fortfarande synlig smuts och en tunn smutshinna.

Foto: Patrik Lindgren

Hamron Wheel Clean

Pris: 49,90 kronor, Jula.

Volym: 500 ml.

Jämförelsepris per liter: 99,80 kr.

Av tillverkaren rekommenderat tillvägagångssätt: Spraya på fälgen, låt verka några minuter. Hårt smutsade ytor kan tvättas med borste eller svamp. Skölj slutligen med vatten.

Kommentar: Ställbart munstycke som antingen lägger en dimma, eller som sprutar med koncentrerad stråle. Vi föredrar dimma då mängden medel som används blir mindre plus att det mesta av medlet faktiskt landar på fälgen. Ingen färgindikering. Medioker smutslösande effekt, inte i klass med de bästa vilket märks tydligt när vi drar med fingret på den nytvättade ytan – det är fortfarande smutsigt. Ingrodd smuts i hörnen rår den inte på.

Foto: Patrik Lindgren

Meguiar's Hot Rims Wheel & Tire Cleaner

Pris: 139 kronor, Mekonomen.

Volym: 710 ml.

Jämförelsepris per liter: 196 kronor.

Av tillverkaren rekommenderat tillvägagångssätt: Spola först av fälgarna ordentligt med vatten. Spraya på fälgarna och däcken, håll flaskan 30 cm från ytorna. Spola av ordentligt med vatten igen, helst med högtryck.

Kommentar: Ställbart munstycke som antingen lägger dimma, eller en rak stråle. Dimman är att föredra. Enda medlet som ska appliceras på vått underlag, fälgen ska sköljas av först. Medlet saknar färgmarkering och medlet ska bara ligga på i 30 sekunder. Mycket bra rengörande effekt även utan borste, fullt i klass med Sonax.

Foto: Patrik Lindgren

OKQ8 Fälgtvätt

Pris: 75 kronor, OKQ8.

Volym: 500 ml.

Jämförelsepris per liter: 150 kronor.

Av tillverkaren rekommenderat tillvägagångssätt: Spraya, låt verka någon minut. Tvätta av med svamp eller borste.

Kommentar: OKQ8 rekommenderar användning av borste eller svamp, vilket vi på Teknikens Värld avråder ifrån. Lätt att använda vid applicering, men medlet har ingen färgindikering. Näst intill luktfritt. Inte helt rengörande effekt, man förstår varför de rekommenderar att borste eller svamp ska användas. Instruktion om hur länge medlet ska verka saknas.

Foto: Patrik Lindgren

Sonax Xtreme Fälgrengöring

Pris: 99,90 kronor, Clas Ohlson.

Volym: 750 ml.

Jämförelsepris per liter: 133,20 kr.

Av tillverkaren rekommenderat tillvägagångssätt: Spraya jämnt över torra fälgar på nära håll. Låt medlet verka i tre till fem minuter, tills det skiftar färg till lila. Använd borste på starkt smutsade fälgar. Skölj av med kraftig vattenstråle eller högtryck.

Kommentar: Enkel att använda och smidig funktion med färgmarkeringen i medlet som visar när det är dags att skölja av fälgarna. Bra rengörande effekt, bromsdamm och asfaltsfläckar försvinner och kvar blir en näst intill helt ren lackerad fälgyta. Relativt stark doft.

Foto: Patrik Lindgren

Turtle Wax Redline Wheel Cleaner

Pris: 99 kronor, ÖoB.

Volym: 500 ml.

Jämförelsepris per liter: 198 kronor.

Av tillverkaren rekommenderat tillvägagångssätt: Spraya på fälgen, låt verka 3-5 minuter. Bearbeta med fälgborste, skölj av med mycket vatten.

Kommentar: Lätt att applicera, nästan ett skumliknande medel som dessutom har färgindikering plus rekommendation om tre till fem minuters väntan innan avsköljning. Doften är kraftig. Den rengörande effekten är inte tillräcklig, fälgen har en smutsig yta kvar när vi sköljt klart med högtrycken – det märks tydligt när vi drar med fingret över fälgytan.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!