Foto: Teknikens Världs arkiv

Berlinmurens fall: Vi kör Wartburg

I går den 9 november var det 30 år sedan Berlinmuren föll. Av denna anledning har vi rotat fram vår gamla provkörning av Wartburg 1,3 från 1990.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Wartburg/VEB Automobilwerk Eisenach tillverkade bilar från 1956 och fram till 1991. Vill du läsa mer om hur det gick till i fabriken på den tiden klickar du här. Nu vänder vi i stället blickarna mot Wartburgs sista modell, den för östtyskar lite lyxigare (i jämförelse med Trabant) modellen 1,3. Med den "pigga" 1,3-litersmotor på 58 hästkrafter gjorde Wartburg 1,3 0-100 km/h på 20 sekunder. Den samtida konkurrenten Trabant 1,1 behövde ytterligare två sekunder på sig (om det inte var kraftigt motlut, för då var det svårt att nå 100 km/h).

Läs hela Wartburg-provkörningen från 1990 här!

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!