Foto: Glenn Lindberg / Klassiska Bilar

Britpop – vi kör Austin-Healey Sprite, MG Midget och Triumph Spitfire

1960-talet var Storbritanniens, så enkelt är det. Med Beatles i den musikaliska frontlinjen krossades gamla stelbenta samhällstrukturer. Samtidigt gav Austin-Healey Sprite, MG Midget och Triumph Spitfire vanligt folk möjligheten att njuta med taket nere. Party on!

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Sprite, Midget och Spitfire. Slagkraftiga namn på slagkraftiga produkter, lanserade vid en tid då allting hände för första gången. Musikvärlden exploderade, Beatles och Elvis blev legender i sin egen tid. Om bara några år skulle människan gå på månen och för första gången fanns möjligheten för den stora massan att åka sportigt.
Uttjatade historiska landmärken i dag kan tyckas, men just då för ungefär 50 år sedan var framtiden melodin – fjärran från krigsårens stillastående misär ett drygt decennium bakåt i tiden. Pastellfärger, med taket nere och med skrikande däck genom kurvorna. Friskt tempo med enkla medel. Folksportbilen gjorde entré och den enkla avskalade friheten med den. Och vi älskar konceptet – då som nu.
Redan i slutet av 1950-talet började dessa bilar, med Austin-Healey Sprite först ut, synas i Teknikens Värld. När man bläddrar bland de gamla tidningarnas sträva sidor märks det att folksportbilarna fick ta plats. Oftast på bästa läge i tidningen och tryckt i fyrfärg. I en tid då det mesta fortfarande var svart-vitt slog fyrfärgssidorna ner som en bomb och ofta trycktes sidorna så att de skulle kunna ryckas ur och sparas. Viktigaste delen i tidningen – så viktiga var folksportbilarna.
Och precis så viktiga är folksportbilarna än i dag. De erbjuder en smart och ekonomisk väg in i en hobby som kan vara allt annat än just – ekonomisk. Men alla dessa tre går att köpa för under 100 000 kronor, de går att hålla rullande för en blygsam peng och de är enkla att hitta delar till. Dessutom börjar de värsta liken bli sällsynta då de skrotats av för länge sedan eller så har de hunnit renoveras. Vissa har till och med levt ett gott liv sedan starten.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!