Foto: Glenn Lindberg / Klassiska Bilar

Provkörning av Mini Cooper S 1965

Det finns bilar, och så finns det bilar som är kult. Odödliga. Sådan är Mini. Tillverkad från 1959 till år 2000. Då hade närmare 5,5 miljoner bilar, med i stort sett samma utseende, rullats ur fabrikerna.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

När Mini visades första gången, den 26 augusti 1959, möttes den med viss skepsis. Tre meter bil och löjligt små 10-tums hjul. Försäljningen gick trögt inledningsvis. Men den gillades av artister och skådespelare vilket gav Mini status, och inte minst de stora framgångarna på tävlingsarenorna bidrog till att försäljningen snabbt ökade. 1965 tillverkades Mini nummer en miljon.
Bilen vi provkör här är just från 1965. En Cooper S. Eller en Morris Cooper S för att vara mer exakt.
En Mini kunde nämligen vara en Morris Mini också. De två företagen Austin och Morris hade slagits samman, men eftersom engelsmännen är som de är kunde inte en Austin-man tänka sig att köra Morris, eller tvärtom. Därför tillverkades de under båda märkenas flagg och alla var nöjda, trots att de körde likadana bilar. Det enda som skilde de två åt var grillen och modellbeteckningen.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!