Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld

Den fruktade besten – vi kör The Beast

Den ser ut som en överjäst coupé från 1970-talet, men under det gula skalet döljs något helt annat. Med en Merlin V12-motor på 27 liter från ett flygplan och ett Guinness-rekord på sitt samvete är detta ett riktigt monster som lystrar till namnet ”The Beast”. Och vi har kört den!

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Jag kommer inte ihåg exakt när ”The Beast” kröp in i mitt medvetande, men det måste ha varit någon gång i början av 1980-talet. Kanske en svartvit bild i en motortidning, eller i en Super Trumf-kortlek – starkast, snabbast, störst. Den spelade i en helt egen division med sin totallängd på bortåt sju meter, 27 liters slagvolym från den Rolls-Royce-byggda Merlin-motorn, runt 1 000 hästkrafter och en toppfart som fick italienska fullblod att verka pinsamt långsamma.
Allt detta gjorde den till världens stark­aste gatlegala bil, vilket den omnämndes som i Guinness rekordbok.
Den hade klarat sig igenom den brittiska bilprovningen och fick alltså framföras på allmän väg. Att den skulle etsa sig fast i bakhuvudet på en motortokig femåring var självklart. 

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!