Foto: Glenn Lindberg / Klassiska Bilar

Provkörning av Jaguar E-type Lightweight Lindner Nöcker Low Drag Coupé

I 43 år låg det sönderkraschade och hopknycklade aluminiumskalet till världens enda Jaguar E-type Lightweight Low Drag Coupé och samlade damm. Sedan, den osannolika återuppståndelsen genom en drygt 7 000 timmar lång renovering. Vi berättar den makalösa historien – och kör bilen.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Jaguar E-type Lightweight Lindner Nöcker Low Drag Coupé. Ett långt och invecklat namn på en lika lång och invecklad historia. En historia som under årens lopp har kryddats och fått sina utsvävningar samtidigt som den sönderslagna bilen stått ensam långt inne bland skuggorna. Det gjordes ett tappert renoveringsförsök för drygt 30 år sedan, vilket slutade med att den sönderslagna karossen dömdes ut som omöjlig att renovera. Varpå en ny bil byggdes på en av de överblivna Lightweight-karosserna från 1963. En god ambition och det enda som var möjligt då, vilket även gjorde att entusiaster världen över fick möjlighet att åter se den mytomspunna bilen.
Och här måste vi vara helt ärliga, för om vraket hade kommit tillbaka till Jaguars tävlingsavdelning under säsongen 1964 så är det precis vad som hade hänt – den hade fått en ny kaross. Inget konstigt med det, det var så det gick till.
Men bilen kom aldrig tillbaka till Jaguar. I stället tvingades den av fransk lag in i karantän i tio år, eftersom den varit inblandad i en dödsolycka. Och resten är så att säga historia.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!