Ford Focus Flexifuel

Ford Focus Flexifuel

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Basfakta

Teknik

R4, 102 hk vid 6000 r/min. Max vridmoment 148 Nm vid 4000 r/min. Framhjulsdrift, 5 växlar.

Mått & vikt (cm/kg)

Axelavstånd 262, längd 444, bredd 179, höjd 145. Tjänstevikt 1182 - 1245, maxlast 455.

Fartresurser*

Toppfart 190 km/h. Acceleration 0-100 km/h 10,7 s.

Bränsleförbrukning*

0,87 l/mil blandad körning.

*(enl. tillverkaren)

Miljöfocus tankas med virke

Pris: Från 137800 kr, kombi + 4000 kr.

Nu har leveranserna av 3000 etanol-drivna Ford Focus kommit i gång. Bilen är speciell för den svenska marknaden, tillkommen sedan ett konsortium av kommuner och landsting för två år sedan bad tillverkare att offerera bilar som går att köra på bioetanol. 

Ford svarade ja, under förutsättning att minst 3000 bilar beställdes. Konsortiet fick ihop fler intresseanmälningar än så och tillverkningen kunde startas. 

Focus Flexifuel kostar lika mycket som en bensindriven Focus, 137800 kronor. Bilen har också samma 1,6 liters motor på 102 hk. Flexifuel heter bilen eftersom den kan köras på både bioetanol och på bensin. Det finns bara en bränsletank,enavanceradmotorstyrning känner av vilken mix som befinner sig däri.

Som förare är det i princip omöjligt att känna att man kör på etanol. Miljövinsterna är däremot stora. Bioetanol bidrar inte till en ökad koldioxidhalt i atmosfären. Mindre växthuseffekt, med andra ord. Den svenska etanolen görs nämligen av restprodukter från en massafabrik i Örnsköldsvik.

Någon vinst i plånboken blir det där-emot inte - ännu. Med etanol i tanken drar bilen något mer bränsle, 0,87 l/mil enligt EU-normen, samtidigt som etanolbränslet inte är mycket billigare än bensin. I skrivande stund kostar E85 (85 procent etanol, 15 procent bensin) 8,44 kronor per liter. Hur mycket den kommer att kosta i framtiden beror på regeringens skattebeslut. 

I dag är etanolen delvis skattebefriad, men en höjning av skatterabatten är aviserad av miljöministern. Miljö-Focus ger också 20 procent nedsättning av förmånsvärdet för tjänstebilsförare, enligt de nya reglerna som träder i kraft efter årsskiftet.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!