Foto: Glenn Lindberg

Paris-Dakar med Volvo Cross Country C303

Världens tuffaste ökenrally är Dakar som tidigare hette Paris-Dakar-rallyt. 1983 vann Volvo den lätta lastbilsklassen med en i princip standardutrustad terrängbil C303, besättningen bestod av tre stycken Volvo-anställda. Vi lånar vinnarvagnen 37 år efter bragden och försöker snitsla oss genom vildmarksdjungeln på egen hand.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Den som gjort allmän värnplikt har med största sannolikhet en högst egen uppfattning om Volvos slitvargar till terrängbilar. Ända sedan 1950-talets ”Terrängsuggor” – Rptgb 915 (TP21) – via ”Valpen” L3314 (Tgb 903) samt dess storebror C303 (Tgb 11) har Volvo levererat till Försvaret. I modern tid utgör mest Mercedes-Benz och Volkswagen Transporter mobila persontrupprörelser men fortfarande finns några kamouflagepenslade Tgb 11 i aktiv gröntjänst.

Modellen kom 1974 och avlöste den mindre Valpen, som även gick under namnet Laplander och senare med kommersiell beteckning C202. Terrängbil 11 fanns även som 13 och 20, de båda senare förlängda treaxliga med sexhjulsdrift. Tgb 11 var 4x4 av det rätta virket, så pass duktig att Volvo Lastvagnar försökte sig på en kommersialisering av den beprövade tekniken. Cross Country C303 blev modellens civila namn, ”30” för 3,0-liters rak sexcylindrig sugmotor och ”3” stod för bilens totalvikt tre ton. När det var dags för Volvo V70 XC att debutera 1997 var Volvo Personvagnar tvungna att lösa ut Cross Country-namnet från lastvagnsbolaget.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!