Rover 75 CDT

Provköring av Rover 75 CDT

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Basfakta

MOTOR

4-cyl tvärställd radmotor med 2 överliggande kamaxlar och 4 ventiler per cylinder. Common rail direktinsprutning, turbo, laddluftkylare. Borrning/slag 84/88 mm, volym 1 950 cm3. Max effekt 116 hk vid 4 000 r/min. Max vridmoment 260 Nm vid 2 000 r/min.

KRAFTÖVERFÖRING

Motorn fram, framhjulsdrift. 5-växlad manuell alt femstegad automat (+15 000 kronor).

FJÄDRING/HJULSTÄLL

Skruvfjädring och krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben och triangeltvärlänkar, bak individuell upphängning med dubbla tvärlänkar och enkla längslänkar.

STYRNING

Kuggstång med servo. Vändcirkel 12 meter, 3,25 rattvarv

BROMSAR

Skivor fram (ventilerade) och bak. Låsningsfritt system med elektronisk bromskraftfördelning.

HJUL OCH DÄCK

Aluminiumfälgar. Fälgbredd 6 tum. Däck 195/65 HR 15.

MÅTT/VIKT (cm/kg)

Axelavstånd 275 längd 475, bredd 178, höjd 143 spårvidd fram/bak 151/151. Tjänstevikt 1560, maxlast 440, taklast 75. Tanken rymmer 66,5 liter.

PRESTANDA (fabriksuppgifter)

Toppfart 193 km/h. Acceleration 0-100 km/h 11,7 s. Bränsleförbrukning blandad körning 0,61 l/mil.

 

Skynda långsamt

Rover 75 med nedtrimmad BMW-diesel är en lyckad kombination. Utanför stan.

Det tar en stund att komma in i diesel-lunken. Att låta motorn arbeta på låga varv, inte dra för långt på växlarna. Att skynda långsamt. För Rover 75 CDT är inte en bil man stressar.

Den två liter stora dieselfyran med common-railteknik är konstruerad av BMW. Samma maskin finns även i BMW 320d, fast i Rover är motorn optimerad för komfort. Det innebär lägre ljudnivå men även en effektförlust på 20 hästkrafter - i Rover 75 ger motorn 116 hästkrafter vid 4 000 r/min. 

I stadstrafik känns det att motorn har mycket bil att släpa på och den nästan 1,6 ton tunga Rovern upplevs som lite sävlig. Fast motorns karaktär passar bra ihop med bilen i övrigt som inte heller inbjuder till kappkörning med budbilsligan.

På landsväg är Rover 75 CDT avslappnande och komfortabel. Motorn går tyst och kultiverat och varvar inte mer än 2 000 r/min i dryga 100 km/h. Omkörningar kräver oftast nedväxling men det gör inte så mycket, Roverlådan är trevlig att använda. En femstegad automatlåda finns som tillval (+15 000 kronor). En utmärkt dieselvärmare ingår. 

I grundpriset ingår en hel del utrustning som klimatanläggning, sidokrockkuddar och stereo. Ett komfortpaket för 12 950 kronor innehåller bland annat farthållare, larm och starthjälpsystem (antispinn).

Det gör att Rover 75 CDT känns prisvärd att köpa som ny. Andrahandsvärdet är skrivet i stjärnorna. En kvalificerad gissning är att det i alla fall blir bättre än för tidigare Rovermodeller.

Rover 75 CDT gör sig troligen bäst som tjänstebil - då får arbetsgivaren oroa sig för ekonomin och får i gengäld en avstressad medarbetare.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!