Provkörning av Alfa Romeo 156 Crosswagon Q4

Provkörning av Alfa Romeo 156 Crosswagon Q4

Sista rycket för 156:an. Gammal redan som ny, men Alfa Crosswagon Q4 lanseras inte som någon billig "Final Edition" av 156-serien. Därför lär den bli sällsynt.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Alfa Romeo 156 svalde de flesta motorjournalister med hull och hår när den lanserades 1998. Ingen annan framhjulsdriven bil var så rolig att köra och designen var en fullträff. Nu är 156 klar för pension, ersättaren heter 159 och provkörs på sidan 16 i denna tidning.

Lite konstigt är det att 156 kommer i en helt ny version så här i slutet av livet, men så är det. Crosswagon Q4 presenterades visserligen för mer än ett år sedan i Italien, men det är först nu den nått våra breddgrader. Q4 har egentligen bara en enda konkurrent i sin storleksklass - Skoda Octavia kombi 4x4, eftersom den också har förhöjd markfrigång och finns med diesel. 

 Crosswagon skiljer ut sig genom att bara säljas med dieselmotor. Inte vilken ruska som helst, utan en fyrcylindrig pärla som kallas 1,9 JTD 16V Multijet. I den senaste tappningen ger den 150 hästkrafter vid 4000 r/min och 305 Nm vid 2000 r/min. Definitivt en av marknadens mest underhållande fyrcylindriga dieslar.

 Motorn levererar kraften genom en sexväxlad manuell låda och vidare till ett så kallat Torsen C-system med tre differentialer. Crosswagon är alltså permanent fyrhjulsdriven. Systemet är snarlikt det som Audi använder i A4/A6. Det är helt mekaniskt, men kompletteras i Alfa av ett elektroniskt system, exempelvis om något hjul hänger i luften. Då förs kraften över till hjul med mark­kontakt. Men fyrhjulsdriften tar plats, vilket har tvingat ner literantalet i tanken till 50 liter.

 Markfrigången är höjd med 6,5 centimeter, fjädringsvägen är lång och markkontakt sker med 225/55-däck krängda på 17-tums aluminiumfälgar. Även bromsarna är rejäla doningar som fyller ut fälgarna. 

 Utsidan kännetecknas av nya stötfångare med kortare överhäng som förbättrar frigångsvinklarna, samt skyddsplåtar i aluminium fram och bak. Även tröskellådorna är dekorerade med aluminium.

 Utrustningsnivån i övrigt är mycket hög. Bland annat ingår tvåzons klimatanläggning, läderklädsel, aluminiumrails, aluminiumpedaler, CD-radio med sex högtalare och rattkontroller, farthållare, färd­dator, regnsensor, aktivt antisladdsystem och sex krockkuddar. Inuti märks en liten kompass i backspegeln som visar riktningen mot det stora äventyret.

 Bilen som sådan är underhållande att köra, precis som 156 alltid varit. Styrningen är lika snabb och vass som alltid och Crosswagon hör klart till de mer underhållande familjebilarnas ganska blygsamma skara.

 "Problemen" med Crosswagon är att den endast finns dieseldriven. Ingen höjdare i ett land med idiotskatter, bland annat på dieselbilar. Skatten för Crosswagon är knappt 7000 kronor per år. Ett annat litet krux är att bilen i sig är dyr - från 319900 kronor. Därför kommer Crosswagon Q4 bli en ovanlig art i våra trakter. Ungefär lika vanlig som en giraff på Kungsgatan, och man kommer bli väldigt glad om man någonsin får syn på den.

Alfa Romeo 156 Crosswagon Q4

Pris

 Från 319 900 kr (juli 2005).

 

Motor

 4-cyl tvärmonterad radmotor med 2 överliggande kamaxlar och 4 ventiler  per cylinder. Turbo och laddluftkylare. Kompression 18,45:1.  Borrning/slag 82/90,4 mm, volym 1910 cm3. Max effekt 150 hk (110 kW) vid  4000 r/min. Max vridmoment 305 Nm vid 2000 r/min.

 

Kraftöverföring

 Motorn fram, permanent fyrhjulsdrift, 6-växlad manuell låda. Hastighet på sexan vid 1000 r/min 44,5 km/h.

 

Fjädring/hjulställ

 Individuell upphängning med skruvfjädrar och krängningshämmare. Fram  dubbla triangellänkar, bak fjäderben, dubbla undre tvärlänkar och enkla  längslänkar.

 

Styrning

 Kuggstång, servo. Vändcirkel 11,0 meter.

 

Bromsar

 Skivor fram (ventilerade) och bak. Låsningsfritt system.

 

Hjul

 Fälgbredd 7 tum, däck 225/55 R17.

 

Mått/vikt

 Axelavstånd 260, längd 444, bredd 177, höjd 150, spårvidd fram/bak  153/150. Tjänstevikt ca 1 605, maxlast ca 400, släpvagnsvikt 1 450.  Tankrymd ca 50 liter.

 

Fartresurser

 Acceleration 0-100 km/h 10,5 s, toppfart 192 km/h.

 

Bränsleförbrukning

 Blandad körning 0,71 liter/mil.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!