Provkörning av Alfa Romeo MiTo 1,4 TB

Provkörning av Alfa Romeo MiTo 1,4 TB

De norditalienska storstäderna Milano och Torino har delat med sig av de första bokstäverna till Alfa Romeos nya småbil MiTo. Egen – italiensk – design ska sälja den nya läckra pralinen, som går att beställa i ett otal personliga designstilar.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Äntligen! Alfisti (Alfaälskare på italienska) i hela världen har länge väntat på en riktig småbil från Alfa Romeo. Sedan 1983, då Alfasud slutade tillverkas, har det inte funnits något riktigt småbilsalternativ. Nya Alfa Romeo MiTo kompletterar det nuvarande modellprogrammet nedåt. Ersättaren till den större 147 kommer nästa år och får teknik delvis från Fiat Bravo.

 MiTo står för Alfa Romeos och Fiats respektive hemstäder Milano och Torino, Turin. Namnleken fortsätter eftersom ”mito” betyder myt på italienska och engels­kans ”me too” knyter an till bilens personlighet. Det kluriga modellnamnet är resultatet av en tävling på internet, där en tysk alfisti föreslog det.

 MiTo baseras på koncernkollegan Fiat Grande Punto, men MiTo hämtar sitt utseende från GT-bilen 8C Competizione. Linjespelet fungerar bra, i verkligheten stämmer MiTo bättre än på bild, där tar det främre överhänget och den övertydliga fronten över helhetsintrycket. Vissa betraktare tycker sig se en myrsloksnos i MiTos frontparti.

 I aktern går form före funktion. Bagage och baksäte är mindre än i Grande Punto, men det är nog få MiTo-köpare som bryr sig om det.

 Kundgruppen är i första hand unga, men även seniorer lär attraheras av Alfas nya småbil. 

 Huvudkonkurrenten till MiTo är definitivt Mini. Precis som Mini genomsyras av brittiska stilideal är Alfa Romeo MiTo genomitaliensk.

 Den italienska kryddningen blir ännu tydligare när provkörningen startar på klassiska F1-banan Monza strax norr om Milano. Fortare än kvickt sitter undertecknad bakom ratten på en tomatröd – Giallo Rosso – MiTo. Här ska köras!

 Ut ur depån med en lagom anpassad rivstart, men den stora GP-slingan är avstängd så min co-driver och jag dyker ner mot den avstängda Parabolican, den bankade högerkurvan som kräver fullgas för att vi inte ska trilla ner från den branta kurvkanten. 

 Maskinen under den runda fronten är 1,4 TB, Turbo Benzina, en fyrcylindrig turbomotor på 155 hästkrafter som vaknar till liv strax före 2 500 r/min, halvskenar upp till 4 000 r/min för att sedan inte göra mer väsen av sig än just ljudligt oväsen. Motorkaraktären är inte uttalad sportig, i stället tillräcklig och modernt linjär. Det känns som om Alfa Romeo-teknikerna redan filar på heta TI- och fyrklöverversioner. Alfa Romeo har redan annonserats om MiTo GTA med en motor med den klassiska cylindervolymen 1 750 cm3. Effekten beräknas bli 230 hästkrafter. 

 Till vänster om växelspaken sitter ett vippreglage som styr ingrepp av antisladdsystem, gas- och styrrespons. ”D.N.A.” kallar Alfa systemet som tekniker vi talade med jämför med en snålvariant av Ferraris Manettio-vred. ”D” står för dynamisk körning och ger det kralligaste uppförandet, vissa överstyrningstendenser tillåts till och med. ”N” är för normal vardagskörning och ”A” ett allvädersläge för körning på halt underlag som ger tidigt ESP-ingrepp och sävligare uppträdande. Vi landar i läge ”D” mest hela tiden under vår provkörning. 

 Rapp styrning och hyfsat livliga köregenskaper i sann Alfa-anda, men vi saknar ett miljöalternativ och dubbelkopplings­växellåda. Det sistnämnda är på gång, men för att MiTo ska kunna slå kommersiellt på större marknader (på hemmamarknaden lär den bli en säljsuccé under åtminstone de tre–fyra första säljåren) krävs ett smart miljöbilsalternativ. En snål och snabb turbodiesel är ett krav, eller ännu hellre ett smart plugin-alternativ. I nuläget är det 1,4 TB på 155 hästkrafter samt 1,6 JTDM, diesel, på 120 hk som gäller. På den viktiga hemmamarknaden kommer MiTo Junior med sugmotor på 1,4 MPI och 78 hk – specialanpassad för yngre köpare, cirka 150 000 kronor. 

 För den som önskar sig en av marknadens tuffaste småbilar är MiTo perfekt. Tillräckligt bekväm för långresa, pigg och lätthanterlig – Alfas nya minsting bjuder på mycket av det goda. Nackdelar är litet baksäte, trångt bagageutrymme och att fartupplevelsen uteblir.

 MiTo kan beställas i regnbågens alla färger. Den redan personliga designen går alltså att bygga på ytterligare för den som vill utveckla sin italienska stil ännu mer. 

 Inga svenska priser är bestämda ännu men med utgångspunkt i den italienska prislistan konstaterar vi att pastellfärg kostar motsvarande 2 500 kronor extra, metalliclack 4 500, kromringar runt framlyktorna 900, navigation Blue & Me 5 500, läderklädsel 9 800 och klatschiga fartdekaler mellan 1 700 och 2 800 kronor. 

 I Sverige kommer billigaste Alfa Romeo MiTo att kosta från cirka 180 000 kronor.

Alfa Romeo MiTo 1,4 TB

Pris

Från cirka 180 000 kronor.

Motor

Bensin. 4-cyl tvärmonterad rak, 2 överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder. Kompression 9,8:1. Turbo, laddluftkylare. Borrning/slag 72,0/84,0 mm, cylindervolym 1 368 cm3. Max effekt 155 hk (114 kW) vid 5 500 r/min, max vridmoment 230 Nm vid 3 000 r/min.

Kraftöverföring

Motorn fram, framhjulsdrift. 6-växlad manuell låda.

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring fram, fjäderben och undre triangellänkar. Bak torsionsaxel.

Styrning

Kuggstång med el-servo. Vändcirkel 11,0 meter.

Bromsar

Skivor fram (ventilerade) och bak. Låsningsfritt system.

Hjul

Fälg 6 tum, däck 195/55 R 16.

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 251, längd 406, bredd 172, höjd 144, spårvidd f/b 148/148. Tjänstevikt 1 145, maxlast 500. Tank 45 liter.

Fartresurser*

Toppfart 215 km/h. Acceleration 0–100 km/h 8,0 s.

Bränsleförbrukning/miljö*

Stad 0,85, landsväg 0,53, blandad körning 0,65 l/mil. CO2 153 g/km.

Skatt

1 155 kronor.

* Enligt tillverkaren.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!