Plötsligt händer det, Aston Martin har lanserat en helt ny modell! Nya Vantage tar vid efter den 13 år gamla föregångaren. Foto: Patrik Lindgren

Provkörning av Aston Martin Vantage

Den heter Vantage, Aston Martin Vantage. Och den är något så ovanligt som en helt nyutvecklad bil från den lilla brittiska bilfirman. Men hur stark är den brittiska känslan när motorn hämtas från Tyskland?

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Det är inte mycket James Bond här inne du! Nej, fotograf Glenn Lindbergs första, krassa kommentar efter att ha fotat interiören är generande för Aston Martin. Märket som under många, många år har träffat precis rätt med designen och byggt några av bilhistoriens vackraste karosser har på senare år slagit in på ett interiördesignspår som inte faller alla i smaken.

Läder och sömmar var ögat än landar. Nya Vantage har en interiör som inte gillas av alla. Foto: Patrik Lindgren

Nya Vantage är lika bedårande vacker på utsidan som den är osmakligt ful på insidan. Nåja, smaken är lika delad som baken och mindre lyckade detaljer ska inte fälla en i övrigt bra bil. Men hur många vill egentligen betala närmare två miljoner för en bil med en fyrkantig falukorvsratt och ett infotainmentsystem som är hämtat från tio år gamla Mercedes-bilar? Aston Martin fick en hel del skäll när man satt ihop med Volvo i Fords premiumgrupp och bland annat använde navigationsenhet och nyckel från Torslanda. Nu är det Mercedes som bistår med delar i samma omfattning. Vantage-föraren kommer bland annat att behöva ta på en Mercedes-spak varje gång det ska blinkas och snurra på ett Mercedes-vred varje gång det ska zoomas i kartbilden.

Vantage har tre körlägen, dock inget normalläge. Körlägesväljaren går från Sport till Sport+ och Track. Foto: Patrik Lindgren

Vantage är Aston Martins minsta, billigaste och bäst säljande modell. Föregångaren, som hann bli tolv år gammal innan avlösningen kom, blev märkets bäst säljande modell någonsin. Den nya bilen baseras i grunden på samma aluminiumkonstruktion som utgör bas för DB11, men enligt Aston Martin är ungefär 70 procent av delarna nya för Vantage. Den bakre hjälpramen är till exempel stumt bultad i chassit, i stället för att som i DB11 vara upphängd i gummibussningar. Det känns. Vantage går stumt över vägen och fjädrar och stötdämpare förmedlar nästan allt som passerar under bilen till stolen man sitter i, oavsett vilket läge den adaptiva stötdämpningen är satt i. Men dessvärre inte till ratten. Aston-servon är snabb och ger en väldigt respons styrning. Minsta lilla styrutslag gör att framhjulen dyker in i kurvorna med hög precision, men någon vidare vägkänsla finns inte.

Fyra riktiga avgaspipor släpper ut vrålet från en fyra liter stor V8 från Mercedes-AMG. Foto: Patrik Lindgren

Det finns fler Mercedes-delar. Ganska stora dessutom. Under den långa motorhuven sitter en V8 på fyra liter med dubbelturbo. Den ger 510 hästkrafter och 685 newtonmeter och det är exakt samma motor som även finns som alternativ i storebror DB11 för den som inte vill ha V12. Det är också samma motor som i Mercedes-AMG GT där den finns med flera olika effektuttag, från 476 till 558 hästkrafter. Samma motor finns också i tungvrickaren Mercedes-AMG GT 63 S 4Matic+ 4-Door Coupé i 639-hästarsutförande. Det finns alltså alla möjligheter för framtida värstingvarianter av Vantage. Inte för att det behövs mer effekt. Bakhjulen har redan svårt att hantera de 510 hästkrafterna som matas genom den åttaväxlade automatlådan.

Erik var tilltänkt att bli den nye James Bond, men tackade nej när han fick se inredningen i nya Vantage. Foto: Patrik Lindgren

Den nya elektroniska diffbromsen jobbar febrilt och oftast effektivt med att fördela kraften mellan bakhjulen och kan ställa om från helt öppet läge till helt låst på några millisekunder. Samtidigt spottar de fyra avgaspiporna ur sig ett ilsket och högt ljud som avbryts av pistolskottslika knallar vid gasuppsläpp och växlingar.

Det är roligt att Aston Martin har rättat till de flesta av de brister som föregångaren led av. Den oanständigt trånga kupén och den tunga vägkänslan är borta. Nu kan man sitta i Vantage utan att huka under taket och dra in benen och köra en bil som faktiskt känns som en lätt sportbil i stället för en tung lyxbil.

Aston Martin Vantage

Pris

1 670 000 kronor.

 

Motor

Bensin. Längsmonterad 8-cyl V-motor med 2 överliggande kamaxlar per cylinderbank. 4 ventiler per cylinder. Dubbelturbo. Kompression 10,5. Borrning/slag 83/92 mm, cylindervolym 3 982 cm3. Max effekt 510 hk (375 kW) vid 6 000 r/¬min, max vridmoment 685 Nm vid 2 000-5 000 r/-min.

 

Kraftöverföring

Motor fram, bakhjulsdrift. 8-växlad automatlåda.

 

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med dubbla triangellänkar. Bak multilänkaxel.

 

Styrning

Elmotordriven servo. Vändcirkel i.u.

 

Bromsar

Ventilerade och hålborrade keramiska skivor fram och bak. Antisladdsystem.

 

Hjul

Lättmetallfälg. Fram: fälgbredd 9 tum, däck 255/40 R20, Bak: fälgbredd 11 tum, däck 295/35 R20.

 

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 270, längd 447, bredd 194, höjd 127, spårvidd f/b i.u. Markfrigång i.u. Tjänstevikt 1 530 (torrvikt), maxlast i.u, max släpvagnsvikt 0. Tank 73 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 350 liter.

 

Fartresurser

Acceleration 0-100 km/h 3,6 s, toppfart 314 km/h.

 

Bränsleförbrukning (NEDC)

Stad 1,42 l/mil, landsväg 0,80 l/mil, blandad körning 1,03 l/mil. CO2 236 g/km.

 

Bränsleförbrukning (WLTP)

Ingen uppgift.

 

Garantier

Nybil 3 år, vagnskada 3 år, rostskydd 10 år.

 

Skatt

14 322 kronor per år de första tre åren, därefter 3 110 kronor per år.

Rivaler

Foto: Patrik Lindgren

Porsche 911 Carrera S

Körtekniskt överlägsen Vantage men känslomässigt en bit efter. En dussinvagn i jämförelse.

Pris: 1 155 000 kronor.

Foto: Daniel Abrahamsson

Mercedes-AMG GT S 

Motormässigt närbesläktad med sin 522 hk starka dubbelturbo-V8. Råare, hårdare och billigare än Vantage.

Pris: 1 366 000 kronor.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!