Foto: Daniel Abrahamsson

Provkörning av Audi 80 GL

Audi A4:s föregångare hängde med ända in på 90-talet och var den tyska biltillverkarens första steg in i framtiden. Modellen var så populär att den slets ut av sina ägare. Få exemplar finns därför kvar av första generationen, men vi har hittat en Audi 80 GL från 1975 som inte ens rullat 2 000 mil.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

En man i Fristad, norr om Borås, köpte 1975 en helt ny Audi 80. 1978 avled mannen och bilen övertogs av hans hustru. Då hade den gått ungefär 1 500 mil. 2015 besökte den man som vi nu är hos, Gert Nilsson, en auktion i Fristad. Auktionen omfattade dödsboet efter Else Dagny Viktorsson. Hela bohaget auktionerades ut och Gert var där mest för skojs skull. Där fanns det mesta som brukar finnas i ett hushåll. Möbler, köksredskap, prydnadssaker – och en bil.

I garaget, under ett tjockt lager damm, stod en fyradörrars sedan. Gert kikade närmare på bilen och bestämde sig, så snart han blåst av ett sjok av den tillfälligt grå färgen, att han skulle köpa den. Bilen visade sig vara en kopparfärgad Audi 80 GL och mätarställningen stod på strax norr om 1 500 mil.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

70% rabatt på Teknikens Värld & 24 andra titlar! Se erbjudande!