Provkörning av Audi A3 1,8T 5-d

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Basfakta

MOTOR: 4-cyl tvärmonterad radmotor med 2 överliggande kamaxlar och 5 ventiler per cylinder. Volym 1 781 cm3. Maxeffekt 150 hk (110 kW) hk vid 5700 r/min. Max vridmoment 210 Nm vid1 750-4600 r/min.

KRAFTÖVERFÖRING: Motorn fram, framhjulsdrift, 5-växlad manuell låda.

FJÄDRING/HJULSTÄLL: Fram skruvfjädring med fjäderben, krängningshämmar och undre tvärlänkar. Bak skruvfjädring med torsionsaxel och bakåtriktade bärarmar.

STYRNING: Kuggstång med servo, 3,1 rattvarv. Vändcirkel 10,9 m.

BROMSAR: Skrivor fram (ventilerade) och bak. Låsningsfritt system. 

HJUL OCH DÄCK: Fälg 6 tum. 195/65R15V.

MÅTT/VIKT (cm/kg): Axelavstånd 251, längd 415, bredd 173, höjd 142 spårvidd fram/bak 151/150 cm. Tjänstevikt ca 1300 kg maxlast 435 kg. Släpvagnsvikt 1500 kg. Tanken rymmer 55 liter.

PRESTANDA (fabriksuppgifter): Toppfart 217 km/h. Acceleration 0-100 km/h 8,2 s. Förbrukning blandad körning 7,8 l/mil.

Nya hål på golfbanan

Hur tröttsamt är det inte att tjata om den interna konkurrensen inom Volkswagenkoncernen?

Ändå är det svårt att komma runt. Vad ska till exempel nya Audi A3 med fem dörrar jämföras med om inte VW Golf?

Bilarna är nästan på pricken lika stora - föga förvånande eftersom de delar bottenplatta - men enligt mätföretaget Autograph är tredörrars Golf rymligare än tredörrars A3.

Det kan med fog antas att förhållandet gäller även med fem dörrar, trots att nyöppnade A3 ännu inte har mätts. Det är främst i baksätet som Golf överglänser med generösare utrymme.

Så vad tjänar det till med bakdörrar på A3? En hel del trots allt. Med normallånga personer i framstolarna får normallånga plats även i baksätet.

Själva sätet är dessutom riktigt bekvämt, och med bakdörrar är chansen större att någon upptäcker det. Men med framstolen maximalt tillbakaflyttad blir baksätet outhärdligt även för barn.

Förutom estetiska hänsyn - måhända ser tredörrars A3 piffigare ut - finns bara ett skäl att välja bort bakdörrarna: en åldrad kropp kan finna det enklare att ta sig in i framsätet med breda dörrar. Fast breda dörrar är som bekant till men på trånga parkeringar. Håhåjaja.

För övrigt är A3 med 1,8T-motorn sig lik. Pigg som sjutton och en riktigt rökare vid trafikljusen. Men bilen förtjänar en bättre växellåda med mer precision och känsla. Tillägget för bakdörrarna är 4 900 kr. Till att börja med finns femdörrars A3 med tre motorer: 1,8 (125 hk), 1,8T (150) samt 1,9TDI (110).

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!