Audi A4 1,8 TFSI

Provkörning av Audi A4 1,8 TFSI

A4 har ömsat skinn ordentligt. Bilen är längre, rymligare och spänstigare. Vem behöver A6 längre?

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Den här gången var det betydligt roligare. På Sicilien 2004, när Audi presenterade förra A4-generationen, kunde jag knappt se skillnad mellan serierna. Då talade Audi om värdet av att hålla fast vid ett lyckat koncept.

Tydligen blåser nya vindar i chefskorridorerna, för 2008 års Audi A4 har fått en ordentlig översyn. Till och med jag ser skillnaden. Audi-folket här på Costa Smeralda på Sardinien verkar påtagligt stolta över att äntligen kunna presentera en helt omgjord A4. 

 Bilen är ny både under skalet och utanpå. Det mest påtagliga är karossens nya, långa axelavstånd.

 Framaxeln har flyttats 15 centimeter framåt. ”Vi lyckades hitta plats framför kopplingen, tidigare satt genomgången bakom kopplingen” förklarar en av ingenjörerna på plats för mig. 

 Varför har ni inte gjort det tidigare kan man undra när företagets slogan är ”Vorsprung durch Technik”?

 Ändringen har snudd på revolutionerat Audis mellanklassare. Med 281 centimeter i axelavstånd har benutrymmet i baksätet blivit betydligt bättre. Allt under huven har stuvats om, numer sitter motorn nästan ovanpå framaxeln. De gamla modellerna var betydligt mer framtunga. Det blir lätt så när man som Audi envisas med att kombinera framhjulsdrift med motorer placerade i längdled. 

 Den nya konstruktionen innebär jämnare viktfördelning vilket i sin tur betyder piggare vägegenskaper och mindre understyrning. Det betyder också att designen blir helt annorlunda. Kortare överhäng fram gör mycket för intrycket. 

 En rad nykonstruktioner påverkar körupplevelsen. Framhjulsupphängningen har gjorts om. Kuggstångsstyrningen har flyttats till under framaxeln. Helt nytt är att Audi erbjuder aktiv styrning som tillval. Utväxlingen varierar från max två rattvarv till tre rattvarv beroende på hastighet. Det gör bilen mer lättparkerad och samtidigt stabilare på landsväg. Pris 11 900 kronor. 

 Självjusterande stötdämpare som anpassas efter körsätt och väg är en annan ingrediens som plussar på det sportiga intrycket. 

 Kronan på verket är Audis ”Drive Select”. En slags kommandocentral som låter mig byta bil med en knapptryckning. Det finns tre förprogrammerade inställningar, comfort, auto och dynamic. Skillnaderna är stora, uppenbarligen är knapparna kopplade till datorer och annat sattyg.

 När bilen startas går alltid ”auto”-läget i. Jag trycker på dynamic och Audi A4 blir som ett fullblod på vägen. Motorns gasrespons, automatlådans växlingspunkter, fjädring och styrning ändras åt det smått hysteriska hållet. 

 Har bilen menysystemet MMI kan 24 olika bilkaraktärer plockas fram av den villrådige föraren. En bil för schizofrena. 

 De kurviga vägarna på Sardinien lockar fram skillnaderna. Provturen avslutas först när baksätespassageraren – anställd av Audi – kräver paus på grund av åksjuka.

 Körglädje kan sannerligen ta sig olika uttryck. 

 Manfred Sewenig, marknadschef på Audi, trodde att en tredjedel skulle kryssa i tillvalet ”Drive Select”. Själv är jag mer skeptisk. Ärligt talat kan jag inte riktigt se behovet framför mig. Finns det många förare därute som vill byta fjädring och styrning och gasrespons, ungefär som man byter radiostation? Nu finns möjligheterna i alla fall, till och med i mellanklassens familjebilar.

 Interiören känns igen från nya A5. Det är stilrent, funktionellt – och långtråkigt som barndomsvänners bröllopstal. 

 Krocktestresultat väntar vi fortfarande på. Men något annat än fem stjärnor vore en katastrof. Stolarna är specialdesignade för att skydda mot pisksnärtskador vid påkörning bakifrån. Sensorer i stolsskenorna talar om vilken position stolarna är i, vilket i sin tur påverkar krockkuddar och bälteskraftbegränsarna. Men knäkrockkudde saknas fortfarande.

 När A4 lanseras i januari kommer den att säljas i fem olika motorversioner, tre diesel och två bensinmotorer.

 Jag laddar först på med den nya dieselmotorn på 3,0 liter. En av världens renaste säger Audi, som kommer att ta bort 90 procent av kväveoxidutsläppen tack vare den nya urea-tekniken. Den nya reningstekniken kommer att införas under 2008. 

 En av världens roligaste dieselmotorer skulle jag kunna tillägga. 240 hästkrafter ger sportbilsprestanda. 0–100 km/h tar 6,1 sekunder enligt fabriken. Trots denna besinningslösa kraft talar vi om en förbrukning på 0,69 l/mil i blandad körning. Med fyrhjulsdrift!

 Vanligare i Sverige blir basmodellens 1,8-liters bensinmotor på 160 hästkrafter. Jag kan erkänna att jag tycker att den känns lite tam i bottenregistret. Men det är för att jag kommer från den mäktiga V6-dieseln. Siffrorna talar för att den nya, direktinsprutade bensinmotorn inte kommer att göra ägarna besvikna. Kraften kommer tidigt, 250 Nm finns till hands mellan 1 500 och 4 500 r/min. Viktigare än effektsiffrorna är att förbrukningen har gått ner drastiskt, från 0,82 l/mil till 0,71 l/mil om vi jämför med gamla 1,8T.

 Bilen hjälper mig för övrigt att köra snålt genom att med en växlingsindikator tala om när det är dags att växla. 

 Efterfrågad kommer också tvålitersdieseln att bli. 143 hästkrafter, blandad förbrukning på 0,55 l/mil. 

 Självklart finns alla nutidens tekniska hjälpmedel att beställa som tillval. Filbytesvarning för 6 200 kronor, adaptiv farthållare som anpassar farten till trafiken framför med hjälp av radar kostar 15 200 kronor. Ett system som liknar Volvos varnar för bilar i ”döda vinkeln” finns också, 6 700 kronor.

 En Audi A4 kan med andra ord bli riktigt dyr. Men grundpriset är snudd på överraskande lågt. Trots storleksförändringen ligger priset på samma nivå som tidigare. 1,8 TFSI (160 hästkrafter) kostar 261 000 kronor, en prishöjning på 3 000 kronor. En inropare på 120 hästkrafter kommer senare, 245 500 kronor, liksom en etanoldriven version.

 BMW-spekulanten bör ta en sväng förbi Audi-handlaren innan han skriver på.

Manfred Sewenig, marknadschef

Är det inte risk att den nya, rymliga A4-modellen kommer att stjäla kunder från A6?

– Visst finns en viss överlappning i modellprogrammet. Vi har sedan flera år erbjudit samma motorer för A4 och A6. Men jag tror inte att risken är så stor för kannibalism. A6-köparna är annorlunda.

När får vi se kombimodellen?

 – Snart, under 2008. Men jag tror faktiskt att nya A4-serien kommer att vitalisera sedanmodellen. Tidigare hade kunderna allt fokus på kombimodellen. Nya bilen kommer att ändra på det.

Varför efterfrågar kunderna ständigt mer ”dynamik” i körgenskaperna? Får de aldrig nog?

– Människor gillar att vara aktiva, att känna bilens respons. Det handlar absolut inte om att köra fort.

NYA A4-SERIEN
1,8 TFSI160 hk261 000 kr
1,8 TFSI multitronic160 hk280 800 kr
3,2 FSI quattro265 hk377 900 kr
2,0 TDI143 hk273 000 kr
2,0 TDI multitronic143 hk292 800 kr
2,7 TDI multitronic190 hk346 300 kr
3,0 TDI quattro240 hk382 500 kr
multitronic = steglös automat

Audi A4 1,8 TFSI

Pris

261 000 kronor.

Motor

4-cyl längdmonterad radmotor, 2 överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder. Kompression 9,6. Borrning/slag 82,5/84,1 mm, cylindervolym 1 798 cm3. Max effekt 160 hk (118 kW) vid 4 500–6 000 r/min, max vridmoment 250 Nm vid 1 500–4 500 r/min.

Kraftöverföring

Motorn fram, framhjulsdrift. 6-växlad eller steglös automatlåda.

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädrar fram och bak. Fram fjäderben, bak dubbla länkarmar.

Styrning

Kuggstångsstyrning. Hydraulisk servo. Vändcirkel 11,0 meter.

Bromsar

Skivor fram (ventilerade) och bak. Antisladdsystem.

Hjul

Fälg 7,5 tum, däck 225/55-16.

Mått/vikt(cm/kg)

Axelavstånd 281, längd 470, bredd 183, höjd 143, spårvidd f/b 156/155. Tjänstevikt 1 560, maxlast ca 400, max släpvikt 1 300. Tank 65 liter.

Fartresurser*

Toppfart 225 km/h.

Acceleration 0–100 km/h 8,6 s.

Bränsleförbrukning/miljö*

Stad 0.99, landsväg 0,55, blandad körning 0,71 l/mil. CO2 169.

* Enligt tillverkaren.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!