Provkörning av Audi A4 1,9 TDI

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Pumpinjektor fann fem nya hästar i A4

Pris: Dagens version 209 400 (juli 1999)

En kraftig höjning av vridmomentet och fem extra hästkrafter (nu 115 hk), står att läsa på reklambladet. 285Nm vid 1900 varv gör att A4 blir en stark krabat med den uppdaterade versionen av 1,9-litersmotorn.

Om den manuella lådan till V6-motorn inte kändes helt rätt (se sidan 11) är den här betydligt bättre. För det första är den här lådan femväxlad och för det andra så är vridmomentskurvan mer utslätad. Att det tar 10,5 sekunder för att nå 100 km/h får anses helt okej. Det är nästan en sekund snabbare än för den nuvarande generationen 1,9 TDI. Toppfarten är dock fortfarande 200 km/h.

Teknikfantaster kan fördjupa sig i den nya insprutningstekniken, pumpinjektion. "Ultra High Pressure" som det heter på engelska är inte alls missvisande. Bränslet pumpas in under ett tryck av hela 2050 bar. Som en jämförelse pumpas bränslet till den nya V8:an in med 1350 bar. Till skillnad från commonrail-teknik arbetar varje enhet självständigt i det här systemet. På så sätt kan pumpinjektorn installeras på många olika motorer med varierande cylinderantal.

Turbon är densamma som på de större kollegerna, det vill säga den har variabel geometri. Bränsleförbrukningen är trots ökat effektuttag fortfarande 0,53 liter per mil vid blandad körning enligt Audis mätningar. När Teknikens Värld mätte förbrukningen på den nuvarande motorn fick vi fram att den drar 0,63 liter under ovanstående förhållande. 

Den nya versionen av 1,9 TDI kommer förstås att spridas över hela Audi-/VW-familjen. Till Sverige kommer A4 1,9 TDI under hösten. Priset är ej fastställt, men dagens version kostar från 209 400 kr.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!