Provkörning av Audi A4 DTM Edition

Provkörning av Audi A4 DTM Edition

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Basfakta

Pris

354 800 kr

Motor

 4-cyl tvärställd radmotor, 2 överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder. Kompression 10,5. Borrning/slag 82,5/92,8 mm, cylindervolym 1 984 cm3. Max effekt 220 hk (162 kW) mellan 5 900 och 6 100 r/min, max vridmoment 300 Nm mellan 2 200 och 4 000 r/min.

Kraftöverföring

 Framhjulsdrift. 6-växlad manuell låda.

Fjädring/hjulställ

 Skruvfjädring och krängningshämmare fram och bak. Fram fyrlänksupphängning med övre och undre bärarmar. Bak multilänkaxel.

Styrning

 Kuggstång med servo. Vändcirkel 11,1 meter.

Bromsar

 Skivor fram (ventilerade) och bak. Låsningsfritt system.

Hjul/däck

 Fälg 8 tum, däck 235/40 ZR 18.

Mått & vikt (cm/kg)

 Axelavstånd 265, längd 459, bredd 177, höjd 141, spårvidd f/b 152/152. Tjänstevikt ca 1 600, maxlast 405, max släpvikt 1 400. Tank ca 65 liter.

Fartresurser

 Toppfart 246 km/h. Acceleration 0-100 km/h 7,1 s.

Bränsleförbrukning

 Stad 1,12, landsväg 0,62, blandad körning 0,81 l/mil.

 

Stilig DTM-racer

Audi vann allt i förra årets DTM, inklusive förarmästerskapet genom Mattias Ekström.

Lite sent kanske, men hur som, firar man nu detta genom att presentera Audi A4 DTM Edition. Ungefär samtidigt som de detroniserats från tronen av Mercedes och Gary Paffett..*

 Under motorhuven sitter en tvåliters FSI-motor som försetts med turbo och laddluftkylare. Effektuttaget är 220 hk, ganska exakt hälften av vad Mattias DMT-racer utvecklar.

 Men den jämförelsen är förstås helt irrelevant eftersom det här inte är någon tävlingsbil utan en uppiffad gatbil.

 Teknikerna på quattro GmbH, som utvecklat bilen, har gått varsamt och smakfullt fram. Ändå har det blivit en bil som väcker viss oro i trafiken och det kastas långa blickar efter den.

 Då får du emellertid inte köra så fort för det är bakdelen som väcker mest uppmärksamhet.

De två avgasrören har dimensioner som minner om stuprör och mynnar ut i vad som påminner om en diffuser, en anordning som används på tävlingsbilar och styr luftströmmarna som önskat. På en tävlingsbil skapar diffusern ett undertryck som trycker ner bilen mot asfalten.

 Audi A4 DTM Edition är försedd med sportchassi vilket innebär att den är 20 mm lägre än en vanlig A4 sedan, och har styvare fjäder och - dämparsättning.

 Fälgarna är framtagna speciellt för modellen och multiekerdesignen minner om DTM-bilens. Bakom dessa ser man, fram, borrade bromsskivor.

 Single frame-grillen är elakt svart, sak samma gäller luftintagen i främre stötfångaren och sidobackspeglarna. Baktill har bilen extra luftintag i stötfångaren och en nätt liten kolfiberspoiler på bagageluckan.

Audi har tacksamt nog inte valt att smacka på jättelika DTM-dekaler. Det sitter bara ett par små dylika på bakdörrarnas sidolister samt på instegslisterna.

 Invändigt är det också snyggt och smakfullt. Recarostolar i läder, sömmar i silver och en hel del kolfiberprydnad.

 Allt det här kommer förstås till en kostnad. A4 DTM Edition kostar 358 400 kronor. Det finns ingen motsvarande Audi A4 med 220 hk, men som en jämförelse kostar 200 hästar starka 2,0T 272 500 kronor.

 85 900 kr extra kan tyckas magstarkt (ett Exklusive-paket till Audi A4 kostar 38 000 kr) men är man "Die Hard" DTM-fan och Audi-entusiast framstår det kanske som rent av billigt! 

 För det är en snygg och sportig A4 quattro GmbH tagit fram, och den lär inte synas på varannan garageuppfart.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!