Provkörning av Audi A6 2,5 TDI

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Höjd effekt men tvärare karaktär

Pris

Från 311 300 kr (juli 1999)

Audis TDI-motorer firar tioårs-jubileum och det celebreras med smärre uppgraderingar över hela linjen. V6-motorn på 2,5 liter, som debuterade för ett par år sedan, har fått en ny bränslepump och diverse andra finjusteringar. Effekten har ökat med 30 hk till 180. Vridmomentet har ökat från 310 Nm till 370 och maximal kraft finns redan vid 1500 varv. 

Där återfanns det även på den förra motorn, men spannet då det maxi-mala vridmomentet finns tillgängligt har blivit mindre. Kraften avtar redan vid 2500 r/min (tidigare 3200). 

För att kunna utnyttja all denna kraft är automatlåda att föredra. Under provkörningen fanns möjlighet att pröva både automat och manuell version. Den sexväxlade manuella lådan måste användas flitigt. Sex lägen gör också att lådan inte känns helt exakt, ibland blir det fel växel med stark motorbroms som följd.

Den korta vridmomentkurvan ställde till det för mig vid en omkörning. Vanemässigt växlade jag ner och gasade förbi. Motorvarvet steg men den förväntade fartökningen uteblev nästa helt. Senare prövade jag omvänd procedur. Jag kastade i en högre växel inför omkörningen och fick rejäl skjuts av bottendraget.

Med den förnyade V6-motorn har Audi satt ett världsrekord: 72 hk/liter är det hittills största effektuttaget för serietillverkade personbilsdieslar.

För optimal bränsleförbränning har Audi hela sex stycken insprutningshål till varje cylinder. Finfördelat bränsle och därmed lägre utsläpp påstås vara resultatet.

Dieselns kallstartsknack har i den här motorn lösts med en så kallad "pilot-injector". En mindre mängd bränsle sprutas in före den "stora" duschen.

Den förnyade V6-motorn kommer till Sverige efter årsskiftet, till att börja med i A6 men senare även i A4 och förmodligen även A8. Priset är inte fastställt, men dagens A6 2,5 TDI kostar från 311300 kronor.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!