Provkörning av Audi A6 Avant 40 TDI

Senaste generationen Audi A6 har introducerat en för segmentet helt ny nivå av teknik, både i form av hybridisering och bildskärmar på förarplats. Behöver man allt det här i en familjefraktare som nya A6 Avant? Vi provkör!

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Vi har skällt väldigt mycket på Volvo på senare tid. Visst, de nya Volvo-modellerna har vunnit flera tester, men vi har klagat mycket också. Främst på att Volvo har snålat med bagageutrymmena som är klent utrustade och inte lika praktiska som de bästa konkurrenterna. Tycker ni att vi har varit för hårda? Nej, det har vi inte, titta bara på Audi som nu visar att det går att göra alla rätt. Det är dags för lansering av senaste generationen A6 i kombiutförandet som kallas Avant och den har alla de bagagerelaterade funktioner som vi saknar hos de senaste Volvo-bilarna.

Precis som sedanmodellen bjuder A6 Avant på smäktande komfort. Ljudnivån är låg och fjädringen behaglig.

Första provkörningen utgår från Frankfurts flygplats, inte långt från gamla Audi-tillhållet Neckarsulm, och det känns naturligt att öppna bakluckan före allt annat. Redan här märks det att Audi inte har snålat. För att öppna bakluckan räcker det med ett tryck på knappen under kromlisten, elmanövrerad baklucka ingår i standardutrustningen och det gör också insynsskyddet som med hjälp av en elmotor dras upp och blottar bagageutrymmet. Där inne finns smidiga skenor i golvet som gör att man kan fästa lastkrokar precis var man vill i två spår, och i krokarna kan man fästa ett nät för enklast och smidigast tänkbara lastsäkring.

Ja, jag vet att lastsäkring kan räknas till ett av svenskans osexigaste ord, men innebörden är inte så dum. Att ha något löst som skramlar runt i bagageutrymmet kan störa körningen enormt och det behövs inte så mycket mer än ett lastnät för att fixa biffen. Hos nästan alla konkurrenter kostar ett sådant extra, här är det standard. Nya A6 Avant bjuder också på ett baksäte som kan fällas i tre delar (inte två som hos Volvo) och fällningen kan göras smidigt genom att rycka i en spak inne i bagageutrymmet.

Likheterna med den mindre flärdfulla kusinen Skoda Superb Combi är slående.

Nu börjar det låta som att Audi slänger med allt tänkbart i standardutrustningen. Riktigt så bra är det inte. Man får inte en cykel på köpet, och man måste även betala extra för att få funktionen som gör det möjligt att öppna bakluckan genom att vifta med foten bakom stötfångaren. Extra kostar det också att förhöja bilens lastsäkringsegenskaper med teleskopisk skena som kan dela av utrymmet.

Audi bjuder inte heller på ett större bagage­utrymme. Nya A6 Avant rymmer exakt lika mycket som utgående modell, 565–1 680 liter. Det är fullt respektabla siffror som hävdar sig bra mot konkurrenterna från BMW och Volvo, men står sig slätt mot Mercedes E-klass kombi. Den som vill maximera lastförmågan får även i fortsättningen vända blicken mot Mercedes.

Utanpå bakluckan står det 40 TDI. Det betyder, enligt Audis nya nomenklatur, att bilen jag kör har den vid lanseringen minsta dieselmotorn på 2,0 liter och 204 hästkrafter. Audis fyrcylindriga tvålitersdiesel har sedan tidigare varit en av de absolut bästa och denna uppdaterade variant är inte sämre. Make till tyst, vibrationsfri, stark och elastisk dieselfyra är svårt att hitta. Under körning störs man endast, och det är marginellt, av ett oväntat högt turbopys som läcker in i kupén.

Det krävs en lång stunds tillvänjning innan man hanterar de tre skärmarna utan problem.

Man ska också vara beredd på att det finns en rejäl fördröjning i drivlinan från full stamp på gaspedalen till att bilen börjar röra på sig. Samma fenomen finns hos Volvos dieselfyra i kombination­ med automatlåda. Med en lugnare gasfot och bättre planering i körningen blir fördröjningen dock inte ett problem.

40 TDI-motorn har ett så kallat mildhybridsystem. Alla motorer till nya A6 har för övrigt mildhybridsystem. De fyrcylindriga motorerna har ett 12-voltssystem där ett särskilt litiumjonbatteri lagrar bromsenergi som sedan används för att köra startmotorn. Det här gör det möjligt för den stora motorn att stängas av tidigare vid rullning mot ett stopp, men även under färd. Då kan bilen frirulla medan alla viktiga funktioner upprätthålls av mildhybridsystemet. De sexcylindriga motorerna har en kraftigare variant av samma system med 48-voltsteknik. Hur bra det fungerar är svårt att avgöra under en kort provkörning. Mycket sällan stängs motorn av i högre hastigheter, trots att det ska vara möjligt upp till 160 km/h.  Mildhybridsystemets närvaro blir tydligast vid rödljusstoppen då motorn stängs av tidigare och startas snabbare och smidigare.

Rejäla krokar i rejäla skenor och ett rejält lastnät. Bra Audi!

Precis som sedanmodellen bjuder A6 Avant på smäktande komfort. Ljudnivån är låg och fjädringen behaglig. När det gäller fjädring har Audi inte snålat. Det finns inte mindre än fyra olika uppsättningar. Från de standardmonterade stålfjädrarna, till sportfjädring, till stålfjädrar med adaptiva dämpare samt dyraste alternativet som är luftfjädring med adaptiva dämpare. Standardfjädringen är behaglig nog medan luftfjädringen är himmelsk, men om den är värd merkostnaden får den egna plånboken­ avgöra.

Nu får vi hoppas att Audis designavdelning­ inte läser så här långt, och att du inte skvallrar,men sedd snett bakifrån är A6 Avant för­villande­ lik Skoda Superb Combi. Inget fel i det, men knappast vad Audis designlag har siktat mot. Avant-bakstammen är för övrigt smått unik i bilvärlden eftersom baklamporna är till formen identiska med de som sitter på sedanen.­ Så även den nedre, svarta insatsen i bakre stötfångaren. Det är väldigt ovanligt att man gör så, men i det här fallet designades de båda karosserna helt parallellt och genom att kunna använda samma baklampor får man stordriftsfördelar som sparar pengar.

Erik tog med sig extra luftiga ­kalsonger i fall att värmen i Frankfurt skulle bli för svår. Vid Heidelberg blev det ett snabbt underklädesbyte.

Nya A6 Avant slinker in i mitten av det relativt smala segment som utgörs av stora kombibilar.­ Den är inte rymligast och inte billigast och har inte heller köregenskaper eller komfort som sticker ut åt något håll. Sticker ut gör däremot förarmiljön som med sina tre stora skärmar har hög wow-faktor. Än så länge har vi bara fått köra snudd på fullutrustade bilar med tillvalet MMI navigation plus (22 200 kr) som ger den 12,3 tum stora skärmen framför ratten, 10,1-tumsskärmen högst upp på instrumentpanelen samt 8,6-tumsskärmen nedanför. De två senare skärmarna är pekskärmar och bara en av dem behövs på riktigt. Den undre används inte till så mycket mer än klimatinställningar, vilket lika gärna hade kunnat göras på den övre eller med simpla vred och knappar. Konkurrenternas lösningar framstår som konventionella och skolbokslogiska i jämförelse.­ Men de flesta barnfamiljer skulle nog gärna offra minst en av skärmarna i utbyte mot ett större bagageutrymme.

Audi A6 Avant 40 TDI Proline S tronic

Pris

456 400 kronor, säljs nu, första kundleverans i oktober.

 

Motor

Diesel. Längsmonterad 4-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Kamrem. Turbo. Kompression i. u. Borrning/slag 81,0/95,5 mm, cylindervolym 1 968 cm3. Max effekt 204 hk (150 kW) mellan 3 750–4 200 r/­min, max vridmoment 400 Nm mellan 1 750–3 500 r/­min.

 

Kraftöverföring

Motor fram, framhjulsdrift. 7-växlad dubbelkopplingslåda.

 

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med fem länkarmar. Bak multilänkaxel.

 

Styrning

Elservo. Vändcirkel 12,1 meter.

 

Bromsar

Ventilerade skivor fram och bak. Antisladdsystem.

 

Hjul

Lättmetallfälg. Fälgbredd 8 tum, däck 225/55 R18.

 

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 292, längd 494, bredd 189, höjd 149, spårvidd f/b 163/162. Markfrigång i. u. Tjänstevikt 1 785, maxlast 545, max släpvagnsvikt 2 000. Tank 63 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 565–1 680 liter.

 

Fartresurser

Acceleration 0-100 km/h 8,3 s, toppfart 241 km/h.

 

Bränsleförbrukning

Stad 0,5 l/mil, landsväg 0,42 l/mil, blandad körning 0,45 l/mil. CO2 119 g/km.

 

Garantier

Nybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år. Skatt: 4 186 kronor per år de första tre åren.

Rivaler

BMW 520d Touring 520d

Touring är populär som tjänstebil, och det är inte svårt att förstå. Den är rymlig, bekväm och relativt prisvärd. Lastar 570–1 700 liter bagage.

Pris: 426 900 kronor.

Foto: Patrik Lindgren

Volvo V90 D4

V90 kan bli en rejäl slant billigare än A6, men då med Momentum-utrustning och manuell växellåda. Lastar 560–1 625 liter bagage.

Pris: 363 000 kronor.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!