1 av 3: Första provkörningen av e-tron GT sker på Rhodos. RS-versionen är extra effektfull och biffig. Foto: Tobias Sagmeister / Audi
2 av 3 Foto: Tobias Sagmeister / Audi
3 av 3 Foto: Tobias Sagmeister / Audi

Provkörning av Audi RS e-tron GT

Förhandsvisningar av nya bilmodeller kan lätt urvattna nyhetsvärdet och aha-faktorn uteblir. Men i fallet med nya Audi RS e-tron GT är tjuvkikande bara till godo, som en välsmakande aptitretare. Baserad på Porsche Taycan-teknik är e-tron GT inget annat än en ny dimension för märket från Ingolstadt.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Förra året gick startskottet för Audis våg av elektrifiering. Först ut var den Q7-stora elsuven e-tron som snart kompletterades med Sportback-avslut med lite snitsigare utseende. Nu är det dags för Audis nästa steg in i e-världen.

RS e-tron GT är den vassaste versionen av kommande e-tron GT, som enkelt uttryckt är Porsche Taycan i Audi-dress. Men givetvis är det något mer komplicerat än så. Tack och lov. Plattformen J1 utvecklades huvudsakligen av Porsche när övriga märken inom VW-koncernen var fullt sysselsatta med VW ID-teknik, TDI-skandaler och självkörningssystematik. För knappt tre år sedan klev Audi in i plattformutformningen, påhejad av enhetligt beslut angående slutdesignen. Formgeneralen Marc Lichte och hans designteam lyckades på första försöket, något som är ovanligt i branschen.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!