Provkörning av Audi TTS

Provkörning av Audi TTS

Audi TT må se ut som en liten R8, men någon riktig sportbil är den inte. Men nu kommer TTS – med en motor som matchar bilens utseende.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Det tidigare toppnumret i TT-programmet var den 250 hästkrafter starka V6:an på 3,2 liter. Man tycker att 250 hästkrafter borde räcka för de flesta och det gör det. Men den tunga sexan i fronten gör att Audi TT inte är en riktigt körglad maskin.

Med den raka fyran på två liter och turbo sjunker tjänstevikten med 25 kilo och många av dessa har plockats från främre delen av bilen. Samtidigt har effekten ökat med 22 hästkrafter till 272 totalt.

 med tillägget s förvandlar Audi bilen från posör till sportbil. Men räkna inte med att den kan ge Porsche Cayman eller Boxster en match. Så sportig är den inte.

 Accelerationen från 0–100 km/h tar blott 5,2 sekunder – om du kör med automatlåda! Jo, det är helt sant. Med S-tronic (som tidigare kallades DSG) skickar lådan i växlarna så det sjunger om det och det tar 0,2 sekunder kortare tid än om du har en manuell låda.

 Och inte nog med det. S-tronic arbetar så effektivt att även bränsleförbrukningen blir lägre än med en manuell låda. Det är visserligen marginellt, 0,79 mot 0,80 liter per mil blandad körning, men imponerar ändå.

 Audi TTS finns enbart som fyrhjulsdriven, quattro är standard. Det är också en förklaring till den snabba accelerationstiden. Med bara framhjulsdrift hade mycken tid spunnits bort.

 För att hänga med i kurvorna är TTS också originalutrustad med det adaptiva stötdämparsystemet magnetic ride som går att ställa i normal- eller sportläge. Det är en markant skillnad mellan de två och det blir rejält obekvämt i sportläge. Komforten är för övrigt inte speciellt hög ens i standardläge. TTS har sportfjädring som sänker bilen med 10 millimeter och upplevs redan från start som en tuffing och det kan nog bli rätt jobbigt på dåliga svenska vägar.

 Magnetic ride är ett system som arbetar med olja och metallspån. Ju mer stötdämparna får arbeta des­to mer trögflytande blir oljan och dämpningen blir hårdare.

 Audi kallar det högteknologi men de är inte först med systemet, Cadillac har haft det i flera år.

 Audi har gått rätt försiktigt fram med TTS-versionen. Främre stötfångaren har en egen profil med större lufthål än exempelvis 3,2 quattro. Längs dörrtrösklarna sitter diskreta små kjolar. Backspeglarna har som på alla Audis S-modeller ett utvändigt skal av polerad aluminium.

 Strålkastarna är av bi-xenontyp med ett rakt varselljus med LED-lampor i nederkant. Det gör att man snabbt ser att det är en Audi som dyker upp i backspegeln. Strålkastardesign har blivit en stor grej för Audi.

 Baktill sitter en diffuser och fyra runda avgaspipor skvallrar om att det är en S-modell. Bakvingen fälls, som på alla TT, upp vid 120 km/h och sjunker ner när man kör under 80 km/h. Den kan även fällas upp manuellt om du vill se fränare ut.

 19 tum höga fälgar är standardutrustning och bakom dessa syns bromsok med S-logotype.

 Audi TTS levereras både med coupé­kaross och som öppen roadster. De första dyker upp i juli.

 För den täckta versionen begärs 497 000 kronor, den öppna börjar på 521 500 kronor. I båda sitter S-troniclådan som de allra flesta kommer att vilja ha. 

 Om du av någon anledning väljer den sexväxlade manuella lådan kan du räkna bort 24 500 kronor på respektive pris.

Audi TTS

Pris

472 500 kronor.

Motor

Bensin. 4-cyl tvärmonterad, 2 överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder. Kompression 9,8:1. Borrning/slag 82,5/92,8 mm, cylindervolym 1 984 cm3. Max effekt 272 hk (200 kW) vid 6 000 r/min, max vridmoment 350 Nm mellan 2 500 och 5 000 r/min.

Kraftöverföring

Motorn fram, fyrhjulsdrift. 6-växlad manuell låda alt. 6-växlad automat (S-tronic).

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring och krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben (McPherson) och undre triangellänkar, bak multilänkaxel.

Styrning

Kuggstång med servo. Vändcirkel 11,0 meter.

Bromsar

Ventilerade skivor fram och bak. Låsningsfritt system.

Hjul

Fälg 9 tum, däck 255/35 R19.

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 247, längd 418, bredd 184, höjd 135, spårvidd f/b 157/156. Tjänstevikt 1 490, maxlast ca 305, max släpvikt 0. Tank 60 liter.

Fartresurser*

Toppfart 250 km/h. Acceleration 0-100 km/h 5,4 s.

Bränsleförbrukning*

Stad 1,09, landsväg 0,63, blandad körning 0,80 l/mil. CO2 191 g/km.

* Enligt tillverkaren.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!