Notera de markerade bakskärmarna. De antyder muskler och kraft, inte utan grund. Foto: Emmy-Lie Vilsson

Provkörning av Bentley Bentayga

Är detta den optimala familjebilen? Bilen som kan lasta, köra off-road, toppar över 300 km/h och tar med hela familjen i förstaklass. Bentley Bentayga kan allt, men så kostar den också 2,2 miljoner kronor.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Fronten i suv-offensiven har nu nått lyxklassen. Först kom Maserati Levante, en sportig lättfotad typ. Nu sätter Bentley in det tunga artilleriet i form av Bentayga. Några siffror. Längd 5,14 meter. Vikt 2 440 kg. 12 cylindrar och 608 hästkrafter. Toppfart 301 km/h.

Prislappen håller nyfikna på behörigt avstånd. 225 000 kan låta billigt, men priset sätts i euro. I svenska pengar får vi räkna med 2 250 000 kronor. Det gör den till världens inte bara starkaste suv utan också den hittills dyraste.

I dag ska jag köra slagskeppet från Göteborg till Stockholm. Rutten i stora drag: Gamla hederliga E20, korsa Göta kanal, fortsätta längs södra sidan av Mälaren och sedan landa i Stockholm. Jag har gjort det förr, men aldrig i en Bentley-suv. Förväntningarna är på topp efter att ha konsumerat fabrikens hundrasidiga Bentayga-bibel. ”I Bentley Bentayga kan du ge dig av på en upptäcksresa och upptäcka nya sidor av dig själv” står det på försättsbladet.

Här ska upptäckas – vem är jag egentligen? Och framför allt – vad kör jag?

”Not a SUV. A Bentley. The go-anywhere Bentley.”

Just nu betyder det riktning Borås.

Foto: Emmy-Lie Vilsson

Jag äntrar kommandobryggan precis som på alla suvar, en nivå upp. Sedan är det stopp med likheter. Medan många suv-modeller koketterar med en oöm plast och gummiimage, går Bentley all-in för flärd. Kupén är draperad i skinn och träfanér, och listan över tillval synes oändlig.

Elektriskt utfällbara trappsteg, Breitling Bentayga armbandsur, barnstol i samma skinn som bilen – och varför inte med barnets namn broderat i skinnet?

Standard är fem säten. Men för 103 250 kronor kan du få den som testbilen, alltså fyrsitsig. Då slipper man inte bara mittpassageraren, man slipper också frakta skrymmande saker. Baksätets båda ryggstöd är nämligen inte fällbara, bara en skidlucka står till buds.

Den femsitsiga modellen är mer praktisk och har ryggstöd som går att fälla. Körprogramvredet på mittkonsolen erbjuder ”sport” och ”comfort” men jag väljer i stället läge ”Bentley”. Det låter som fabrikens rekommendation och de borde ju veta.

Drar ned växelväljaren till ”drive” och svävar i väg, luftfjädrad och ljudlös. För ett ögonblick tror jag att Bentayga är en slags hybrid, så tyst är den. Aldrig förr har så många burkar gjort så mycket nytta och så lite väsen.

En suv bör ju ha en viss terrängkapacitet, men det är inte det som har varit fokus för Bentley. Visst, det är samma fyrhjulsdrift som i Audi Q7 men den saknar till exempel diffspärrar. Men Bentley Bentayga kan annat.

Massera till exempel. Jag har nog heller aldrig känt mig så ompysslad på en landsväg. Bentley-stolarna kan knåda både hårt och varierat.

Lyxigare suv än så här har Mikael Stjerna tidigare inte kört. Men runt hörnet väntar Rolls-Royce första suv. Foto: Emmy-Lie Vilsson

Bentayga har som sagt hämtat mycket av strukturen från Audi Q7. Med det i bakhuvudet kan 2,2 miljoner på prislappen upplevas som ett fräckt tilltag. Men jag tror inte att någon upplever Bentayga som en Audi, vare sig man betraktar den utifrån eller sitter bakom ratten.

Jag ber därför läsarjuryn bortse från invändningen beträffande priset.

”All roads leads to pleasure”, alla vägar leder till njutning, står det på sidan 37 i Bentley-boken. Det är så sant som det är sagt, det är bara ett par kilometer kvar till torget i Alingsås. Det är här man firar potatisfestivalen en gång om året.

Testbilen är utrustad med så kallad ”eventseating”, en skinnklädd bänk som kan skjutas ut från bagageluckan. Pris 32 500 kronor. Enligt läroboken från Bentley kan två personer sitta på bänken tillsammans och ”titta på valar utanför en klippig kust eller se en hästpolomatch”.

Jag och fotograf Emmy-Lie Vilsson testar men får till vår förvåning i stället Ljungblads konditori i Alingsås i synfältet. Det kan inte vara en slump, det får bli kaffe och wienerbröd.

Foto: Emmy-Lie Vilsson

Färden går vidare. Vårgårda, Vara. Bara en bråkdel av husets 608 hästkrafter får luftas på svenska landsvägar. Men det räcker med att trycka i sportläget och dutta till gaspedalen för att få en känsla av vad den är kapabel till. Den har en sportig själ, djupt inbäddad bland kristallglas och lammullsmattor. 0-100 km/h marscheras i väg på 4,1 sekunder. Om man kunde hålla pedalen stumt, i 301 km/h, skulle vi vara i Stockholm på 1,5 timme. Inrikesflyget skulle kunna läggas ned.

Fotograf-Emmy och jag turas om bakom ratten. Att sitta i aktersalongen är inget straff. Bentayga-ägare som oroas över värdeminskningen kan koppla av i baksätet och få kroppen masserad, uppvärmd, avkyld – allt efter behag. Men om jag ska vara petig så hade jag förväntat mig ännu mer benutrymme med tanke på bilstorleken.

Halvvägs mellan Skara och Mariestad stannar vi vid ett klassiskt landmärke, Brännebrona Gästis. Men vi får inget att äta, i stället gör vi ännu en upptäckt – stället har ju stängt! Vilket gör att vi åter får nytta av vår eventseating- bänk, nu med en kopp te i handen. Vi skulle förstås ha packat med oss the ”Linley Hamper by Mulliner”. Det är tre skinnklädda aluminiumboxar som vi Bentley-förare har i bagageutrymmet, innehållandes två flaskor champagne, fyra glas och en picnic-filt av cashmere.

Trots en tjänstevikt på 2,5 ton går 0-100 km/h på 4,1 sekunder. Tacka W12-motorn på 6,0 liter, 608 hästkrafter och 900 newtonmeter för det. Foto: Emmy-Lie Vilsson

Vi kör vidare. Bentayga-sitsen har den där upplyfta ”kommandobryggapositionen” som är ganska vilsam på långresa. I synnerhet i en Bentley med nattkamera, autobroms, filvarning, skyltigenkänning och alla andra körassistansprogram.

Men mest uppskattar jag parkeringskameran. Med en knapptryckning kan jag snabbt skifta mellan olika kameravinklar – bak, fram, sida och från ovan. I en bil för drygt 2,5 miljoner kronor tittar man gärna en gång extra.

När vi på E4:an närmar oss huvudstaden är det dags att summera.

Om vi tänker bort det ganska befängda baksätet – jag menar, två fåtöljer som inte går att fälla, hur kul är det i längden? – tillför Bentayga en överdos av användningsbarhet i prisklassen 2-3 miljoner kronor. Tänk på vilka bilar alla fotbollsproffs, arvtagare och vanliga miljardärer hittills har fått hålla till godo med. Tänk små, trånga sportbilar från Ferrari och Lamborghini. Bilar som är fullastade om föraren och passageraren väljer att ta med varsin necessär. Bilar som det gör ont att kliva ner i och som man inte kommer ur utan hjälp.

Tänk sedan Bentley Bentayga. Visst är den praktisk? Jag tror grabbarna gör High Five i Real Madrid.

En bekväm cocktail av prestanda, utrymmen, terrängegenskaper. Jag tror den kommer att tillföra något på både Strandvägen, Östermalm och Rodeo Drive, Hollywood. För att inte tala om på min nästa valsafari.

Bentley Bentayga 6,0 W12

Pris

från 2 225 875 kronor, säljs nu.

 

Motor

Bensin. Längsmonterad 12-cyl W med 2 överliggande kamaxlar per cylinderbank. 4 ventiler per cylinder. Kamkedja. Dubbelturbo. Kompression 10,5:1. Borrning/slag 84,0/89,5 mm, cylindervolym 5 950 cm3. Max effekt 608 hk (447 kW) mellan 5 000-6 000 r/min, max vridmoment 900 Nm mellan 1 350-4 500 r/min.

 

Kraftöverföring

Motor fram, fyrhjulsdrift. 8-växlad automatlåda.

 

Fjädring/hjulställ

Luftfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med dubbla triangellänkar. Bak multilänkaxel.

 

Styrning

Hydraulisk servo. Vändcirkel 12,4 meter.

 

Bromsar

Ventilerade skivor fram och bak. Antisladdsystem.

 

Hjul

Lättmetallfälg. Fälgbredd X tum, däck 275/50 R 20

 

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 300, längd 514, bredd 200, höjd 174, spårvidd f/b 169/169. Markfrigång 24,5. Tjänstevikt 2 440, maxlast 810, max släpvagnsvikt 3 500. Tank 85 liter. Bagagevolym (VDA-liter) från 430 (484 liter med normalt baksäte) upp till 1 774 liter.

 

Fartresurser

Acceleration 0-100 km/h 4,1 s, toppfart 301 km/h.

 

Bränsleförbrukning

Stad 1,90 l/mil, landsväg 0,96 l/mil, blandad körning 1,31 l/mil. CO2 296 g/km.

 

Garantier

Nybil 3 år, rostskydd 8 år, l/assistansgaranti 3 år

 

Skatt

4 430 kronor per år.

Rivaler

Porsche Cayenne Turbo S

Turbo S betyder 570 hästkrafter och samma acceleration till 100 km/h som Bentayga. Men Porschen klarar inte ”tresiffrigt”, topphastigheten stannar på 284 km/h.

Pris: 1 615 000 kronor.

 

Foto: ERICVANVUUREN.NL

Maserati Levante S

Med bara hälften så många cylindrar är en halvportion. Men ändå, vilken halvportion!

Pris: 935 000 kronor.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!