Grönare vintersläde får man leta efter. Nya Bentley GT Convertible finns med både V8- och W12-spis. Foto: Jonathan Fleetwood / Bentley

Provkörning av Bentley Continental GTC V8

”En av världens mest onödiga bilar”. Så kan säkert den foträta personen få för sig att tycka vid en ytlig betraktelse av det senaste från Crewe. Nya Bentley Continental GT Convertible – GTC – är cabrioletversionen av den lyckade lyxcoupén GT. Med himmel eller tyg som tak flyr tankarna om jante­lagar, onödigheter och annat bjäfs. Tack och lov. Vi fäller ner och tar ut skapelsen i brittiskt hällregn.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Himlen är jämngrå och liknar mest en jättelik tepåse där uppe i skyn. Från horisont till horisont bäddar tepåsen modell XXL denna dag in landskapet hos grevskapet Northamptonshire i region East Midlands. Ett par stenkast bort finns Castle Ashby som både är en by och namnet på ortens slott. Den som sett teveserien Downtown Abbey vet hur tidlösa de engelska omgivningarna kan te sig. Själv skulle jag inte bli överraskad om någon fisförnäm nyättling ur herrskapsfamiljen Crawley skulle komma körande i sin sprillans nya brittiska lyxbil.

Men i stället är det övertecknad som placerat sig i en av örikets finaste. Förstås. Signalgrön som grodan Kermit syns vi på flera miles avstånd. Något man tackar extra mycket för, vägarna är av typen B- eller C-roads ­vilket innebär ungefär en och en halv bilbredd, vid möte tvingas man långt ut på vänstersidan in i någon häck. Helst inte in i någon stenhård mur. När tepåsen där uppe vrider ur sig då och då kommer skyfall i form av brittiskt hällregn som tar bort sikten och fyller de gropiga vägarna med vattenpölar stora som Nordsjön.

1 av 5 Foto: Hans Hedberg / Teknikens Värld
2 av 5 Foto: Jonathan Fleetwood / Bentley
3 av 5: Eventuell herrklubbskänsla är som bortblåst med kolfiberpaneler och sotsvart läder. Foto: Hans Hedberg / Teknikens Värld
4 av 5 Foto: Hans Hedberg / Teknikens Värld
5 av 5 Foto: Hans Hedberg / Teknikens Värld

Nya Bentley Continental GT är inne på sin tredje generation sedan omstarten 1998 då bilmärket köptes upp av VW-koncernen. Även om suven Bentayga är storsäljare är ”Conti” viktig för imagen och auran, senaste cabrioletversionen – Convertible – GTC hissar prestigen ytterligare.

Två bensinare finns: 4,0 V8 (550 hk) eller 6,0 W 12 (635 hk), prislappen för GTC V8 startar på cirka 2,5 miljoner kronor. Den Apple Green-gröna GTC:n är bestyckad med 4,0 V8 vilket ger Continental GT Convertible en något mer sportig framtoning. Lättare över framvagnen häver och rollar GTC mindre med vinkelåttan, en motor som känns igen från Porsche Panamera och Audi RS6 Avant.

John Buckingham, designer på Bentley. Foto: Hans Hedberg / Teknikens Värld

”4x4 on-demand” kallar Bentley sin fyrhjulsdrift av Torsen-typ som skiftar fördelningen av greppet fram/bak från 38/62 i Comfort-läge till 17/83 i Sport-läge. Det senare gör att GTC 4,0 V8 är enkel att ställa upp i bredsladd när underlaget är plaskvått.

Den tjocka tygsuffletten fälls med ett knapptryck och hela takschabraket ­försvinner på 19 sekunder, not bad at all. Vi tackar för att bakpartiet blir helt slätt utan några upphöjningar som eftergift för det nerfällda taket, nackdelen är mindre bagageutrymme jämfört med coupén men man får helt enkelt packa weekendväskan lätt.

I Sport-läget avgasknallar gärna 4,0 V8 härligt gott, vill man inte störa sig eller sin omgivning rekommenderas standard komfortläge. Själv individualiserar jag gärna kör- samt chassiprogram och Bentley ger en vid spridning av inställningar.

Prispåslaget för cabrioleten upp från coupén är styvt 200 000 kronor eller knappt tio procent. För mig är valet enkelt – jag väljer den öppna versionen tack vare ännu snobbigare, friskare och mer överdådig bilkänsla.

1 av 5: Smärt form på suffletten ger slank taklinje. Fällningen tar endast 19 sekunder och kan manövreras i upp till 50 km/h. Foto: Hans Hedberg / Teknikens Värld
2 av 5: Antalet meter brodyr går att räkna i timmar, en ”Mulliner” kan ha uppemot en halv miljon stygn! Foto: Hans Hedberg / Teknikens Värld
3 av 5: Det är detaljerna som gör skillnaden. Kviltat sätesmönster och präglat läderarbete i parti och minut. Foto: Hans Hedberg / Teknikens Värld
4 av 5: Fyraliters dubbelturbomatad V8-motor är rivig till karaktären. Liknande motor delas med Audi RS 6! Foto: Hans Hedberg / Teknikens Värld
5 av 5 Foto: Hans Hedberg / Teknikens Värld

Rivaler

Foto: Teknikens Värld

McLaren 570S Spider
Om du är torsk på engelska bilar men tycker att Bentley är för gubbig finns ett alternativ från Woking, Surrey. ”Billigaste” öppna McLaren 570S Spider erbjuder en fabulös sportighet som faktiskt även fungerar bra på långresor.
Pris: 2 412 000 kronor.

Foto: Teknikens Värld

Rolls-Royce Dawn
En och en halv miljon upp från GTC finner man Dawn. 6,6-liters V12-motor på 571 hästkrafter skickar iväg Dawn 0-100 km/h på fem sekunder blankt. Men tygtaket tar en sekund mer än GTC på sig.
Pris: 3 950 000 kronor.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!