Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Provkörning av Bentley ”Mother Gun” 1928

Le Mans-seger 1928, totalt ombyggd för hastighetsrekordslagning på 1930-talet och lämnad åt sitt öde i en lada på 1950-talet. Historien kring denna respektingivande Bentley kunde tagit slut där, men tack vare rätt ägare mår den i dag kanske bättre än någonsin. Och vi kan rapportera att den går som en projektil.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

I dag är bilar strömlinjeformade, genomtänkta och in i detalj avvägda. Materialvalen spelar extremt stor betydelse för vilken känsla som ska förmedlas, men när jag greppar den rejäla utanpåliggade växelspaken med aluminiumknopp och med mekanisk efterklang lägger i ettan i Mother Gun förmedlas en helt annan känsla. Den här bilen, som har sitt ursprung i den Le Mans-vinnande Bentleyn från 1928, är inte ett dugg tillrättalagd för att förmedla en känsla. I stället ger hon mig en av mina största motorupplevelser genom att vara sig själv. Ibland får jag be om ursäkt för min existens, framför allt när jag inte riktigt klarar nedväxlingen utan att skrapa en aning. Men det här blir lite av ett uppvaknande. Det fanns en tid när mekanisk känsla hos föraren var ett krav för att kunna framföra fordonet, något som är lätt att glömma när även dagens superbilar kan vara fromma som lamm.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Vänligen notera att fr.o.m. 26 juli 2021 är det Bonnier Magazines & Brands koncernbolag Bonnier News AB som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter, varvid prenumerationsvillkor och personuppgiftspolicy uppdateras.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!