Ett troget par, Helen Elmgren och hennes vän, Lord B. Foto: Glenn Lindberg / Klassiska Bilar

Provkörning av Bentley R-Type Continental 1953

När legendariske bilreportern och levnadskonstnären Gunnar Friberg flyttade till Brasilien blev hans ögonsten, en mörkblå Bentley R-Type Continental, kvar i Stockholm. I snart 30 år har Helen Elmgren vårdat skönheten.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Få bilar i Sverige kan skryta med en mer remarkabel proveniens.
Såld 1953 och sedan tre ägare i England. Greve Bertil Bernadotte köper bilen 1965 och säljer den 1971 till Gunnar Friberg på Teknikens Värld. När Friberg bestämmer sig för att emigrera och skriva sina Teknikens Värld-krönikor på brasiliansk mark säljs bilen till Jonas Lidén. 

Två år senare säljer Lidén bilen till vännen Gunnar Elmgren, den kände bilprofilen som basade för FIAs racinghistoriska kommission. Året är 1985.
– Jag tyckte med en gång att bilen var speciell. Gunnar var ombytlig av sig och jag var rädd för att bilen plötsligt skulle bytas ut mot något annat som Gunnar blev förtjust i. Därför krävde jag att bilen skulle skrivas på mig, minns makan Helen Elmgren.
I dag är bilen nylackerad i ”royal blue”. Till och med de handmåladade kronorna på dörrarna, som Bertil Bernadotte lät måla dit 1965, har kommit på plats, allt utfört av Ekstrands Billackering i Eslöv.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!