Patrik ögnar den korta skapelsen upp och ner. ”Vad ska man med den där till?”
Framför hans sökare, genom hans långa linser, har det mesta passerat. Både sportbilar och trampcyklar. Han imponeras inte längre av något men det är inte hans fel, det är en arbetsskada. Trots det, frågan är berättigad.
Det är en mobilitetslösning, försöker jag och hör själv hur krystat det låtar.
Estrima Birò mäter inte mer än 174 centimeter, de själva säger att det är det kortaste eldrivna fyrhjuliga fordonet på marknaden. Men om den har ett existensberättigande måste vi helt enkelt ta reda på.
Priserna är vid första anblick höga. I billigaste utförande utan dörrar kostar Birò från 115 000 kronor och klassas då som EU-moped klass 1 med en max hastighet på 45 km/h. Men priserna är likvärdiga med de populära mopedbilarna från Aixam och Ligier med förbränningsmotor, och ska någon av fransmännen drivas på el klättrar priset med lätthet över 200 000 kronor.
Vår Birò för dagen är registrerad som lätt motorcykel med en topphastighet på 60 km/h och har det blixtsnabba tilläggsnamnet Bolt, som även utrustats med krängningshämmare och annan hjulupphängning. Trots att detta är den ”stora” Big-versionen med bagageutrymme på 300 liter sitter jag och foto-Patrik dikt an när vi susar genom Stockholms innerstad. Att hålla coronaavstånd är här en omöjlighet.
Sittställningen är spikrak, ratten har vertikal bussvinkel och framrutan är så nära ansiktet att om jag sträcker på nacken når min tungspets glaset. Nästan. Pedalerna är på tok för högt placerade och redan efter en kort stund börjar det värka i min gasfots leder.
Men det är kul också. Smidigt. Trots skruvfjädring vid alla hjul skumpar det väldigt mycket och ojämnheter är omöjliga att parera, inte ens ett brunnslock går att gränsla. Men hade vi förväntat oss något annat? Nej.
Vändcirkeln är fenomenal och vi trixar oss lätt förbi där till exempel bilar blockerar vår högersväng längre fram i en korsning.
Att hitta en parkering är busenkelt, Birò ryms överallt. Mellan två suvar backar vi in med aktern mot trottoarens kant, parkerar alltså på fel ledd, och öppnar dörrarna gängade i bakkant à la flickfångare.
Samtidigt mjuknar Patrik en aning, imponeras av dess smidighet.
Traditionell nyckel saknas, dörrarna öppnas med ett kort som hålls mot en RFID-läsare. Birò är därmed förberedd för fordonsdelning, bara Estrima får ordning på appen.
Som hos Polestar och Tesla finns ingen startknapp, när kortet placerats i sin hållare är det bara att trampa på gasen. Växelväljaren är en liten spak, stor som en cigarettfimp som läggs i D, R eller sköldpadda. Väljer du kräldjurs-läget går Birò inte snabbare än 45 km/h, vilket räcker gott i stan. I kaxig röd text intill en liten rund knapp går det att utläsa ”BOOST”, som ger extra kraft i 20 sekunder. Vi håller andan, ber till Gud och trycker på knappen. Gud tycks ha annat för sig då våra böner förblir ohörda, just inget alls händer. Men de fem hästkrafterna som kommer från de två motorerna monterade på bakhjulen räcker gott, så länge du är i stan.
På motorvägar i långa uppförsbackar är Birò en skrämd antilop på savannen. Personbilar är lejon som käkar den till frukost. Bilens enkla konstruktion gör sig påmind ur krocksynpunkt.
Birò byggs i Italien av Estrima, vars moderbolag Brieda Cabins tillverkar hytter för bland annat hamnkranar. Idén till fordonet kom från sonen i ägarfamiljen och bygger på en redan befintlig hyttprofil, men som här är nättare.
För tio år sedan lånade Casbàr Agriwill i Nacka hem en Birò.
– Jag är nyfiken av mig. Den hade bara gått fem mil på mätaren när jag lånade den och när jag skulle lämna tillbaka den hade den gått 75, vilket jag tyckte var pinsamt. Jag kunde inte lämna tillbaka den då, jag var tvungen att köpa den, säger Casbàr och skrattar.
Casbàr har erfarenhet av udda fordon sedan tidigare då han gjort karriär inom ballongflygning och var med och tog Segway till Sverige.
Det var inte konstigt att han kontaktade fabriken i Italien och fyllde en lastbil med tolv Birò i olika färger.
– Det var som när man var liten och lekte med bilar när lastbilen kom lastad, fast lite större då.
De första bilarna var dock inte speciellt bra, då utrustade med blybatterier som inte lämpade sig alls på vintern. Räckvidden blev inte längre än två mil när väderförhållandena var som värst.
Nu sitter ett fastmonterat 4,9 kWh litiumjonbatteri under sitsen som räcker till cirka nio mils blandad körning, men det går även att få ett mindre löstagbart batteri för laddning inomhus, med en räckvidd på fem mil.
– När jag ser alla som kör runt i stora bilar, jag tycker alla borde körde Birò, det skulle spara dem pengar, säger Casbàr.
– Om fler körde små bilar skulle trafiken bli säkrare överhuvudtaget.
Så varför ska man då ha en fyrhjulsdriven elmoped? Pendlar du några mil och inte behöver köra på större vägar kan det vara ett alternativ. Med en moped betalar du ingen vägtull, och i bussfiler med tilläggsskylt får du även köra moped klass I och lätt MC i. Men även om den är smal är den inte fullt lika smidig som en tvåhjulig moped eller motorcykel.
Å andra sidan sitter du skyddad för väder och vind i hytten. Birò går att få med eluppvärmd framruta.
Biro Sverige lämnar batterigaranti på 1 000 laddcykler. Den snabba Biro Big Bolt som registreras som lätt motorcykel och går i 60 km/h kostar 155 000 kronor. I stadstrafik kör du sällan snabbare än 45 km/h och då kan en mopedregistrerad Birò räcka, pris 145 000 kronor.
Om den har ett existensberättigande, som pendlarfordon, strandbil eller shoppingvagn får du avgöra!
I stället för bilen
Renault Twizy (från 107 900 kr)
En av Patrick Le Quéments sista skapelser innan han slutade som chefdesigner på Renault. Designen är vild, fransk och futuristisk. Passageraren sitter bakom föraren. Går tolv mil på en laddning. Dörrar kostar extra.
Seat Minimó (inget pris ännu)
Spanska Seat gör allt för att särskilja sig från tyska pappa Volkswagen och lanserar eldrivna sparkcyklar och mopeder under namnet Mó. Minimó med fyra hjul har än så länge bara visats som koncept, men sägs komma 2021 med en räckvidd på tio mil.
Citroën Ami (från 6 000 euro)
Är den inte ball, den lilla mopedbilen? Och vad är egentligen fram och vad är bak på Citroën Ami? Utseendet bör bibehållas, till exempel kommer den få ena dörren hängd i bakkant och den andra i framkant. Givetvis eldriven, med en räckvidd på sju mil.
Redan prenumerant?
Papperstidning eller digital
Digital Prenumeration
ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR
Gratis första månaden - därefter 99/mån.
Ingen bindningstid.
Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.
I samarbete med tjänsten Disqus erbjuder Teknikens Värld möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.