BMW 135i Coupé bredvid klassikern 2000 tii Touring.

Provkörning av BMW 135i Coupé

BMW menar att deras nya 135i Coupé är en ny 2002. Sant eller falskt? Vi släktforskar på Gotland.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Stockholm

 Ärligt talat, först trodde jag inte på det. BMW:s pyttelilla 1-serie i coupéformat – skulle det vara något? Inte blev känslan bättre av pressmaterialet som försöker åka snålskjuts på gamla succéer. ”Körglädjen i kompaktklassen är arvet från BMW 2002. Märkestypiska värden tolkas i modern form... körglädje... dynamik... bla bla bla”.

Gång på gång jämförs den nya coupén med tvålkoppen från 1966. Men varför? Bilarna är ju helt olika. Jag gick bort till hemmets favoritbokhylla, tog fram ”Stora Bilboken 1967” och slog upp BMW 1600, 2002-seriens urmoder. 

 Så här beskrev den allsmäktige Ingemar Wretman på förlaget Bilboken, Norrköping, det årets nyhet från München:

 ”I de yttre måtten är 1600 närmast jämförbar med Volkswagen 1500, eftersom den är lika lång och två centimeter smalare”. 

 Jag lusläste pressmaterialet på BMW 135i Coupé men hittade inte någon koppling till Volkswagen 1500. Märkligt, här har de missat något.

 Uppenbarligen behövdes en genealogisk insats. Vi tog därför med en BMW 2002 till BMW:s pressvisning av nya 1-serie Coupé. Är den nya coupén verkligen en modern 2002 – eller är det en nytolkning av Volkswagen 1500?

Visby

 Pressvisningen äger rum på Gotland. Hit har BMW bjudit in biljournalister från hela världen. Jag får min pressbil direkt på Visby flygplats, utrustad med en roadbook. BMW vill att jag kör till Kräklingbo (undrar hur de franska journalisterna uttalar orten) för att sedan följa ”den mindre trafikerade vägen längs ostkusten”. Målet är racerbanan Gotland Ring på öns nordspets.

 Själv gör jag ett våghalsigt val, bryter mot körordern och följer i stället väg 149 längs västkusten. 

 Inte heller här är trafiken besvärande tät, inte ens i tätorterna Licknatte och Stenkyrka.

 Jag kör toppmodellen, 135i. Samma motor som i vanliga 130i, men försedd med turbo. Turbon lyfter effekten till 306 hästkrafter. 

 Ohemult mycket muskler, men bilen känns ändå civiliserad. De breda däcken spårar en aning, men vad är annat att vänta av däck i storlek 215/40 R18?

 Kommer på mig själv med att trivas alldeles utomordentligt. Invändigt märks inget av att bilen är sprungen ur Golf-klassen. Utsökta materialval, hög kvalitetskänsla och mycket bra sittkomfort. Interiört kan man välja mellan paneler i aluminium, ”titanium” och lackerna ”high gloss Diamond Black” eller ”Cashmere Silver”. 

 Vi snackar premium. 

 Fjädringskomforten får också godkänt, trots att 135i Coupé är standardutrustad med sportchassi som är sänkt 15 millimeter. 

 I och för sig väntat. Även halvkombimodellen utmärks av ett för storleken ovanligt vuxet uppträdande.

 Milen rinner iväg. Stenkyrkor och ett otal krukmakerier, denna landskapstypiska näring, passeras i rask takt. 

 Baksätet är förvånansvärt rymligt. Även vuxna sitter ganska bra, trots sluttande taklinje. Jämfört med halvkombikarossen är coupémodellen 13 centimeter längre. Det är överhänget bak som har växt. Bagageutrymmet är riktigt hyggligt och sväljer 370 liter bagage. Det är mer än vad halvkombin tar under hatthyllan. Delbart och fällbart ryggstöd är standard. 

 Det är med coupémodellen BMW ska introducera 1-serien i USA. Några halvkombikarosser kommer aldrig att säljas ”over there”. Det handlar om image, produktpositionering och utseende. Men hur snygg är den egentligen?

Gotland Ring

 – Den ser ju riktigt snygg ut. 

 Nu vet ni. Orden kommer från Petter Renhuldt, BMW-konnässör. 

 Petter har sin isblå BMW 2002 tii med till Gotland Ring. Stående intill varandra vid banan är det svårt att se några likheter mellan den nya coupén och 2002:an. Är gamlingen inte mer lik en Volkswagen 1500?

 Petter låtsas inte höra.

 – Jag tycker jämförelsen mellan 2002 och 1-serie Coupé håller. Båda är kompakta, sportiga bilar, säger Petter.

 Utvecklingen är naturlig på dagens bilmarknad. Alla modellserier växer vid varje modellskifte. Några blir för stora, får sparken och försvinner från rampljuset lika snabbt som fjolårets Idol-vinnare. Minns Scorpio, Omega och Signum. Och Daniel Lindström.

 Detta ger plats för tillväxt i undervegetationen. 

 Viss risk för kannibalism finns, 3-serie Coupé är nära. Prispåslaget är förstås kännbart, det skiljer 53 000 kronor mellan coupé-modellerna. Skillnaden är mindre till halvkombimodellen – du får lägga till 11 000 kronor för att få en coupé i stället.

 Motorutbudet visar att BMW har tänkt att coupémodellen ska ha en sportigare framtoning än halvkombin. De minsta maskinerna, 116 och 118, saknas. Instegsmodellen är 120d med 177 hästkrafter. Därnäst kommer 123d och prestandamodellen 135i. Under våren 2008 kompletteras utbudet av 125i Coupé. Redan i mars 2008 lanseras för övrigt en cabrioletversion byggd på coupébas.

 BMW:s tänk kring coupémodellen illustreras tydligt av valet av pressvisningsplats. En racerbana. Det är inte så ägarna kommer att använda sina bilar, men det styr oneklingen rapporteringen. 

 BMW framhåller att coupémodellen har bättre viktfördelning och bredare spårvidd bak jämfört med halvkombimodellen. Det ska ge förbättrade köregenskaper. En viss ändring är faktiskt behövlig, vi har i tidigare tester märkt att 1-serien kan bli lite fladdrig i högre farter. 

Furillen

 Vi lämnar Gotland Ring och kör mot Furillen, designhotellet som är inrymt i ett nedlagt stenbrott. 

 I Stora Bilboken skrev Wretman 1967 att ”1600 är svagt understyrd och vid normalt hård kurvtagning närmast neutral. Först vid mycket hård körning i kurvorna uppträder en svag överstyrning, som är lätt att kontrollera.”

 Referenspunkterna har uppenbarligen förändrats genom åren. Till och med Petter erkänner att han ogärna kör 2002:an på vintern. Bilen har i halka en förkärlek för diken.

 Men fortfarande märks de kvaliteter som gjorde 02-serien så framgångsrik. Bra styrning, hög byggkvalitet – och bilen känns fortfarande både lätt och sportig. Sett i backspegeln var det med 2002-modellerna BMW gick från ”gubbmärke” till att bli synonymt med körglädje. 

 2002tii var näst högst i hierarkin. Dubbel-i betydde 130 hästkrafter och bränsleinsprutning. Starkast var 2002 turbo från 1974 som gav 170 hästkrafter. 

 Men är 135i Coupé en ny 2002? Personligen tycker jag det känns långsökt. När 1600-modellen introducerades 1966 var den helt enkelt en tvådörrars sedan, ett nummer mindre än dåvarande 1500 och 1800. Men i USA fick den kultstatus som ungdomsbil och det är det som BMW nu försöker dra växlar på. 

 Några krukmakerier senare kör vi in på stenbrottsområdet. Patrik, vår kreativa fotograf, rycks med av ödslighet och nedlagdhet och klättrar upp på stenhögarna för att hitta rätt vinklar. Själv njuter jag av att stanna till, slå av 2002-motorn och i ett slag sänka bullernivån 100 decibel. 

Visby

 Jag tar väg 148 mot Visby och märker att 306 hästkrafter ger oerhört säkra omkörningar. ”BMW-idiot” tänker väl gotlänningarna som tryggkör sina rostfria Saab 99 och Volvo 240. 

 Och alla dessa vägskyltar – Studervange, Myrvälde, Filehajdar... Talar man verkligen svenska här? Kör förbi de sista krukmakerierna, svänger sedan in till Visby flygplats. 

 Det här var ju inte så tokigt, trots allt. Coupén är snyggare i verkligheten än på bild. Vuxen att köra. Riktigt användbar faktiskt. Förmodligen inte mycket sämre än en 3-serie Coupé. 

 Onekligen ett steg framåt jämfört med Petters gamla 2002. Men en Volkswagen 1500 slår den väl inte?

BMW 1600 – Originalet från 1966

Modellen presenterades 1966 som en tvådörrars version av den större 1500/1800-modellen. Med låg vikt och starka motorer blev modellerna snabbt omtyckta. Över 860 000 byggdes fram till 1977. -02-serien räddade ett finansiellt skakigt företag och bäddade för de framgångar som BMW sedan dess har skördat. Bilen som vi ser i reportaget är Touring-versionen som lanserades 1971. 

Snillen spekulerar om BMW 1-serie Coupé!

Petter: Den här bilen behövs. De senaste BMW-modellerna har inte varit nog fokuserade på körglädje. BMW 135i är ett steg i rätt riktning. 

 Mikael: Jag tycker den känns som en beställning från USA-marknaden. De vill ha en ungdomsbil, något som BMW kan koppla samman med 2002-modellen.

 Petter: Det stämmer, 2002-modellen är betydligt mer kultbil där än i Europa. Men 135-kostymen känns inte som en klockren efterföljare till 2002. Det kan man råda bot på genom att ta fram en mer körfokuserad variant i linje med tii-konceptet som visades på salongen i Tokyo nyligen. 

 Mikael: Lite synd att inte 116-motorn finns med. Det känns ju konstigt att man måste köpa 306 hästkrafter bara för att man gillar bensindrivet och coupékaross.

 Petter: Det där är ju bara en imagehistoria. För att göra en körglad bil behövs ingen värstingmotor.

 Mikael: Varför har du egentligen en Touring? Ser den inte ut att hänga lite över baken?

 Petter: Det är en barndomsdröm. Jag tycker faktiskt att Touring är läckrare än sedanmodellen. Men visst hänger skärmarna i bakkant. Designen är speciell, den ser nästan mer 60-tal ut än sedanversionen.

 Mikael: Vad hade du själv valt, 1-serie eller 3-serie Coupé?

 Petter: 1-serie Coupé. Jag gillar att den är sportigare, mer kompakt. Du då?

 Mikael: Hugget som stucket. Kanske 3-serie Coupe, jag är ju lite mer gubbig. Förresten, du vet väl att det är inne att vara gubbig nu?

BMW 135i Coupé

Pris

369 000 kronor (120d 276 000 kr).

Motor

6-cyl längdmonterad radmotor, två överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder. Kompression 10,2. Borrning/slag 89,9/84,0 mm, cylindervolym 2 979 cm3. Max effekt 306 hk (225 kW) vid 5 800 r/min, max vridmoment 400 Nm vid 1 300–5 000 r/min.

Kraftöverföring

Motorn fram, bakhjulsdrift. 6-växlad manuell låda.

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädrar och krängningshämmare fram och bak, individuell upphängning fram och bak.

Styrning

Kuggstångsstyrning, hydraulisk servo. Vändcirkel 10,7 meter.

Bromsar

Ventilerade skivor fram och bak. Antisladdsystem.

Hjul

Fram fälg 7,5 tum, däck 215/40 R18, fälg bak 8,5 tum, däck 245/35 R18.

Mått/vikt(cm/kg)

Axelavstånd 266, längd 436, bredd 175, höjd 142, spårvidd f/b 147/151. Tjänstevikt ca 1 630, maxlast ca 300, max släpvikt 0. Tank 50 liter.

Fartresurser*

Toppfart 250 km/h.

Acceleration 0–100 km/h 5,3 s.

Bränsleförbrukning/miljö*

Stad 1,30, landsväg 0,70, bl. körning 0,92 l/mil. CO2 220 g/km.

* Enligt tillverkaren

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Endast 99 kr/månaden. Ingen bindningstid

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!