BMW 318ti Compact

Provkörning av BMW 318ti Compact

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Basfakta

Teknik

R4, 1995 cm3. 143 hk vid 6000 r/min, 200 Nm vid 3750 r/min. Bakhjulsdrift. 5-växlad manuell. Skivbromsar fram och bak, låsningsfria.

Mått & vikt (cm/kg)

Axelavstånd 273, längd 426, bredd 175, höjd 141. Tjänstevikt ca 1300, maxlast 500, släpvagnsvikt 1400.

Fartresurser*

Toppfart 214 km/h, 0-100 km/h 9,3 s.

Bränsleförbrukning*

Blandad körn 0,72 l/mil.

*enligt tillverkaren

Andtäppa trots friska lungor

PSom en sista suck för gamla 3-serien lanserade BMW en ny fyrcylindrig motor våren 1990. Modellen hette 318iS, hade 136 hästkrafter, rutig tygklädsel och imponerade med sin friska takt och ton.

Kanske är det något sådant jag hoppas på inför mötet med 318ti Compact. BMW har i alla fall stora förhoppningar för sin Valvetronic-teknik som snart ska genomsyra hela programmet. 

Provbilen är utrustad med M-sportpaket för 34900 kronor och redan där skär det sig en smula. Sportfjädringen i kombination med låga, breda däck fungerar helt enkelt inget vidare på svenska vägar. Bilen är nästan sjukligt spårkänslig, det studsar alldeles kopiöst även när vägen är anständigt slät.

Sportigt? Knappast.

Motorn verkar ha goda chanser att leva upp till BMW:s tradition med spänstiga och mjukgående fyror. Men tomgångsljudet är hårt, det låter nästan som en direktinsprutad knattrig maskin.

Syftet med Valvetronic är att optimera "andningen" vid varje varvtal genom variabla lyfthöjder för ventilerna.

Men tvålitersmaskinen förvånar med att drabbas av andtäppa i vissa situationer, det känns som om motorn harklar sig och gör ett omtag i accelerationen.

Vidare sportig är den inte heller, det känns aldrig som om den riktigt vaknar till liv. En mycket duglig bruksmotor är det och ett riktigt test ska i sinom tid få avslöja dess förmåga att hushålla med bränslet, men BMW verkar ha dribblat bort den friska takten och tonen.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!