Provkörning av BMW 330d

Provkörning av BMW 330d

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Första intrycket

Herrejösses vilken dieselracer! Sportbilsprestanda med oerhört låg förbrukning, det finns ingen anledning alls att åka törstig bensinbil längre.

Basfakta

Motor

6-cyl längsmonterad, 4 ventiler per cylinder. Kompression 17. Borrning/slag 90/84 mm, cylindervolym 2 993 cm3. Max effekt 231 hk (170 kW) vid 4 000 r/min, max vridmoment 500 Nm vid 1 750 r/min.

Kraftöverföring

Motorn fram, bakhjulsdrift. 6-stegad manuell.

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring och krängningshämmare. Fram länkarmar med övre och undre triangelstag, bak individuell upphängning med undre triangellänkar.

Styrning

Kuggstång med servo. 2,7 rattvarv. Vändcirkel 11 meter.

Bromsar

Ventilerade skivor fram/bak, 330 mm/336 mm. Låsningsfritt system.

Hjul

Fälg 8 tum, däck 245/45 R17.

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 276, längd 452, bredd 182, höjd 142, spårvidd f/b 150/151. Tjänstevikt 1 610, maxlast ca 520, max släpvikt 1 800. Tank 61 liter.

Fartresurser*

Toppfart 250 km/h. Acceleration 0-100 km/h 6,7 s.

Bränsleförbrukning*

Stad 0,89, landsväg 0,51, blandad körning 0,65 l/mil.

* Enligt tillverkaren.

 

Herrejössesracer!

Nu har BMW gjort det en gång för alla. Bevisat att det inte behöver rinna högoktanig bensin genom motorn för att skapa sportvagnsfeeling.

BMW 330d gör 0-100 km/h på 6,7 sekunder, toppfarten är spärrad vid 250 km/h.

Och förbrukningen är 0,65 liter per mil vid blandad körning. 

Hurra!

Det kan verka aningen onyanserat att brista ut i jubel över en dieselvagn som denna, men det senaste årets sjuka stegring av bensinpriserna har gjort att alla med sinnet i bra skick och förmögenheten i lite sämre skick har börjat titta på billigare sätt att transportera sig. Nu faller väl inte 330d, med en prislapp som börjar på 366 000 kronor, in i kategorin billiga transportmedel direkt, men titta på prestandan och titta sedan på förbrukningssiffrorna. Ordet hurra hamnar precis rätt i munnen när du gör det.

Efter drygt 200 mil i bilen kan jag dessutom intyga att siffrorna stämmer. 

Att BMW 3-serie är en trevlig bil har vi redan konstaterat, kvalitetskänslan är hög, komfort och sittställning riktigt bra. Den nya designen har fått både ris och ros, vissa belackare hävdar en negativ japanisering av utseendet, men jag gillar den. Särskilt den 330d jag provkört här.

Svart, med 17-tumshjul och M-sportpaket är den klart snyggast i sportiga mellanklassen. Bagageutrymmet på 460 liter är i minsta laget i sedan-modellen, men Touring-tillägg finns ju att köpa (som också är trång…). Men nu handlar det om motorn.

Nya 330d har en treliters sexa som ger 231 hästkrafter vid 4 000 r/min. Men skrällen är att vridmomentet är hela 500 Nm från 1 750 till 3 000 r/min. Det finns alltså väldigt mycket kraft från strax ovanför tomgång. Helt underbart vid omkörningar på hög växel, från 80 km/h till 120 km/h på fyran med manuell låda tar bara fem sekunder. Och i 110 km/h ligger varvräknarnålen på 1 850 varv per minut, något som borgar för lågt motorljud och låg förbrukning. Så mycket kraft som 500 Nm kan vara lite svår att hantera i startögonblicken, och de som väljer manuell låda (som provkörningsbilen konstigt nog var utrustad med) kommer nog att slita ut ett antal lameller i kopplingen. Ett sånt här kraftpaket ska ha automatlåda, särskilt om man befinner sig i stadstrafik dagligen.

Det är bara på tomgång som 330d låter som en diesel, och det endast på utsidan. Inuti bilen hörs bara ett dovt muller, som byggs upp till ett lika dovt vrål när man trycker hårt på gaspedalen. DSC-systemet får arbeta hårt för att se till att bakhjulen behåller greppet. På det hela taget är det mycket lite av upplevelsen som luktar diesel, och för att citera racerföraren Calle Rosenblad  som tävlar i STCC med en BMW 320Si: 

– Jag skjutsade sponsorer runt en racerbana med 330d, och jag satt där och trodde att det var en bensinare, först efter några varv upptäckte jag hur låga varv den gick på och förstod att den nog inte var bensindriven… 

Även om dieselpriset följer bensinpriset nuförtiden och skatten är högre, så spar den som kör många mil några kronor på att åka dieselvagn. Och körglädjen är minst lika stor i 330d som i motsvarande bensinare. 

Ingen tvekan om vilken jag skulle välja i alla fall.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!