BMW, Mercedes och Lexus

Provkörning av BMW 330xi Touring, Mercedes C240 kombi och Lexus IS300 SportCross

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

BMW

Styrning, väghållning, fartresurser

Komfort i låg fart, automatlåda, pris

Basfakta

Motor 

Längsmonterad 6-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder. Kompression 10,2. Borrning/slag 89,6/84,0 mm, volym 2979 cm3. Max effekt 231 hk (170 kW) vid 5900 r/min. Max vridmoment 300 Nm vid 3 500 r/min.

Kraftöverföring

Motorn fram, fyrhjulsdrift. 5-växlad manuell alt. 5-stegs automat.

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring med krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med triangellänkar. Bak multilänkaxel.

Styrning 

Kuggstång med servo. 3,0 rattvarv. Vändcirkel 10,5 m.

Bromsar 

Ventilerade skivbromsar fram och bak. Låsningsfritt system.

Hjul/däck 

Fälgbredd 7 tum.

Däck 205/50 R17.

Mått & vikt (cm/kg)

Axelavstånd 273, längd 448, bredd 174, höjd 141, spårvidd fram/bak 147/148. Tjänstevikt 1670, maxlast 425. Taklast 75, släpvagnsvikt 1800. Bränsletank 63 liter.

Mercedes

Komfort, finish, imponerande helhet

Lite karaktärslös motor

Basfakta

Motor 

Längsmonterad 6-cyl

V-motor med en överliggande kamaxel per cylinderrad, 3 ventiler per cylinder. Kompression 10,5. Borrning/slag 89,9/68,2 mm, volym 2597 cm3. Max effekt 170 hk (125 kW) vid 5500 r/min. Max vridmoment 240 Nm vid 4500 r/min.

Kraftöverföring

Motorn fram, bakhjulsdrift. 6-växlad manuell alt. 5-stegs automat.

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring med krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med tvärlänkar. Bak multilänkaxel.

Styrning 

Kuggstång med servo. 3,0 rattvarv. Vändcirkel 10,8 meter.

Bromsar 

Skivor fram (ventilerade) och bak. Låsningsfritt system.

Hjul/däck 

Fälgbredd 7 tum. Däck 205/55 R16.

Mått & vikt (cm/kg)

Axelavstånd 272, längd 454, bredd 173, höjd 147, spårvidd fram/bak 149/146. 

Tjänstevikt

1585, maxlast 555. Taklast 100, släpvagns-vikt 1500. Bränsletank 62 liter.

Lexus

Motor, växellåda, vägegenskaper, ljudnivå

Plastig instrumentbräda, pris

Basfakta

Motor 

Längsmonterad 6-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder. Kompression 10,2. Borrning/slag 86/86 mm, volym 2997 cm3. Max effekt 214 hk (157 kW) vid 5800 r/min. Max vridmoment 289 Nm vid 3800 r/min.

Kraftöverföring

Motorn fram, bakhjulsdrift. 5-stegs automat.

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring med krängningshämmare och dubbla triangellänkar fram och bak.

Styrning 

Kuggstång med servo. 3,0 rattvarv. Vändcirkel 10,2 m.

Bromsar 

Skivor fram (ventilerade) och bak. Låsningsfritt system.

Hjul/däck 

Fälgbredd fram 7 tum, bak 7,5 tum. Däck fram 215/45 ZR17, bak 225/45 ZR17.

Mått & vikt (cm/kg)

Axelavstånd 267, längd 451, bredd 173, höjd 143, spårvidd fram/bak 150/148. Tjänstevikt 1615, maxlast 375. Taklast 75, släpvagns-vikt 1200. Bränsletank 70 liter.

 

Värdetransport

Lexus IS300 SportCross är ett knivskarpt och välriktat karateslag som landar mitt emellan BMW 3-serie och Mercedes C-klass.

Mellanklasskombibilar i allmänhet, och sportiga mellanklasskombibilar med lyxig och elegant framtoning i synnerhet, är i mitt tycke en av de mest attraktiva biltyperna på marknaden. Sport och elegans i mellanklass innebär att bilarna inte gör anspråk på att vara några oömma storlastare och kombikarosserna brukar vara snyggt avrundade istället för fyrkantigt praktiska. Fokus ligger oftare på vägegenskaper och körglädje än maximal lastkapacitet.

Men en kombikaross innebär trots allt ökat utrymme, lite mer flexibilitet och en större lucka till bagageutrymmet. Bilen får gärna ha en kraftfull motor och vara rikligt utrustad. Inte sällan blir då hela anrättnigen väldigt smakfull. Och väldigt dyr.

Sinnebilden för den här sortens bil stavas för det mesta BMW 3-serie Touring eller Mercedes C-klass kombi. Utmanare och konkurrenter saknas dock inte. Den senaste i raden kommer från Toyotas lyxbilsdivision Lexus och heter IS300 SportCross. Det handlar om femdörrarsversionen av mellanklassaren som kom hit i sedanutförande 1999, då som Lexus IS200 med rak tvåliterssexa på 155 hk som enda motoralternativ.

Nu introduceras samtidigt med nya kombikarossen en större motor, fortfarande rak och med sex cylindrar. Maskinen komer från storebror GS300 och ger 214 hk vid 5800 r/min. Cylindervolymen är tre liter, därav trean i IS300, och motorn kommer att säljas både i fyradörrars sedan- och femdörrars kombiutförande med automatlåda som standard i båda.

När Lexus IS200 kom till Sverige sommaren 1999 kändes den som en frisk fläkt i den dyrare mellanklassen. Skarp design med lite kaxig framtoning och tydlig karaktär. Vägegenskaper, komfort och drivpaket imponerade men det saknades lite kraft under huven och invändigt kändes den billiga plasten just alltför billig.

Någon vidare försäljningsframgång här i Sverige har det inte blivit, trots att bilen ligger hyfsat rätt i pris. Särskilt vanlig på de svenska vägarna är bilen därför inte men när man väl får syn på en hajar i alla fall jag till och tycker att karossformen verkligen sticker ut från mängden. På något sätt tycker jag också att den fräcka designen har åldrats fort och redan känns lite till åren kommen. Kanske är det svårt att vara tidlös om man vill ha en självsäker och kaxig framtoning.

Nya SportCross-karossen är nästan identisk med sedankarossen från nosen till och med bakdörrarna. Enda skillnaden är fronten som har fått lite lutning på kylargrillen och en mer utdragen stötfångare med annorlunda luftintag och dimljusinfästningar. Det är ingen stor förändring men bilen ser lite vuxnare ut och är inte lika trubbig i nosen som sedanmodellen. Tillsammans med kombipåhänget bak innebär det att längden har ökat med 10,5 cm, axelavståndet är oförändrat.

Hur står då sig den nya och motorstarkare japanen mot klassens tyska riktmärken? För att försvara de bayerska färgerna anmälde sig en högpotent BMW 330xi, nyligen ansiktslyft och med såväl automatlåda som kombikaross. Från Stuttgart rullades en Mercedes C240 kombi in, med silkeslen V6-motor och sval elegans.

Jag sätter mig i BMW:n som är rustad till tänderna med läderklädda sportstolar, tv och satellitnavigering. Här är det i vanlig ordning föredömligt prydligt bland lättavlästa instrument och rediga reglage. Förarstolens och rattens justeringsmöjligheter är i det närmaste oändliga och det är inga problem att hitta en körställning som passar.

Vrider om tändningsnyckeln och det mullrar till under huven. Den raka sexan är på tre liter, 231 hk och ger ifrån sig ett aggressivt, dovt morrande som trots stillsam körning hela tiden letar sig in i kupén, både på tomgång och i långsam stadstrafik. Ljudet är noggrant kalibrerat av ingenjörerna i München och upplevs som ljuvlig skönsång av många, andra tycker att det är lite tröttsamt att lyssna på i längden.

Bokstäverna xi på bakluckan talar om att bilen är fyrhjulsdriven och har därmed 17 mm högre markfrigång än bakhjulsdrivna 330i. I vardagslag på torr asfalt är det inget man tänker på, en fördelningslåda skickar det mesta av kraften till bakhjulen och bilen har ett bakhjulsdrivet beteende. (se TV 2/02 för vintertest av 325xi.)

Styrningen i BMW:s 3-serie har länge varit klassledande och skärptes till ytterligare i samband med ansiktslyftningen i höstas. Det gjorde även fjädringen och tillsammans med den härliga motorn är det här en mycket underhållande reskamrat på kurviga vägar. Personligen skulle jag ha föredragit en manuell växellåda, visserligen arbetar den femstegade automaten klanderfritt i det mesta men når inte riktigt upp i Lexus- och Mercedesklass.

I det här utförandet känns BMW 330 väldigt muskulös, hela bilen andas potens och adrenalin. En familjekombi på anabola steroider. Det är lockande att snegla neråt på den 48 000 kronor billigare 325 som finns både med och utan fyrhjulsdrift och fullt tillräckliga fartresurser. 

I Mercedes C240 råder det en mer tillbakalutad och avslappnad stämning. De väl avfjädrade framstolarna är mycket bekväma och även här är justeringsmöjligheterna utmärkta. De allra längsta förarna föredrar dock BMW som har lite mer benutrymme. Stilen på instrumentpanel och mittkonsol är enkel och stram med ganska trevliga och lite lagom runda former.

Det här exemplaret var i Avantgarde-utförande, med aluminium- istället för träinlägg, till somligas förfäran som prompt vill att en Mersa skall ha virke i panelerna. Jag tycker det känns befriande och lite fräschare med metall. Färddatorn är strået vassare än i BMW, Lexus saknar helt en ordentlig färddator.

Mercedes V6 är på 2 597 kubik och otroligt tyst och vibrationsfri. Den hörs nästan inte alls förutom vid kraftig acceleration, och då låter den inte lika inspirerande som BMW:s raka sexa. Effektuttaget är 170 hk och bilen blir ifrånåkt av både BMW och Lexus. Automatlådan är femstegad och samspelar oerhört väl med motorn, växlar verkligen både snabbt och mjukt. Bilen är 46000 kronor dyrare än C200 Kompressor med en fyra på 163 hk. Ett till synes orimligt prisgap men det är förmodligen just den sofistikerade och harmoniska motorgången Mercedes tar betalt för.

C240 lämnar ett imponerande helhetsintryck med en förtroendeingivande känsla av hög kvalitet. Någon riktigt spänstig sportkänsla infinner sig inte, därtill är motorn inte tillräckligt vass, men chassit skäms inte för sig och klarar såväl snabba kurvor som höghastighetskörning på Autobahn med äran i behåll. Framförallt är bilen väldigt tyst och bekväm.

Interiören i Lexus är allt annat än tyskt proper och stram. Här är det roligare men rörigare. Det är smäckig hårdplast och ganska plottrigt på mittkonsolen med alla graderingsstreck och olika sorters knappar. Instrumenteringen är av kronografstil, kul men inte alltid så lättavläst.

Bra och skön förarstol med aningen för kort sittdyna. Ratten är bara ställbar i höjdled och stolarna har goda men inte riktigt lika fina justeringsmöjligheter som i Mercedes och BMW, vilket långa förare anmärker på.

Men jag som är av medellängd har trots allt lätt att trivas här. Det blir inte sämre när bilen kommer i rullning. Motorn är av yttersta klass och har en mycket jämn och fin gång. Automatlådan smeker växlarna på plats. Både motorljud och väg- och vindbrus är bättre dämpade än i IS200.

Fjädring och stötdämpning utgör en ovanligt bra blandning av sport och komfort. Kombikarossens bakre takstolpar är förstärkta för att vridstyvheten från sedanmodellen inte ska gå förlorad. Bakluckan är av aluminium för att spara vikt.

Hela ekipaget känns väldigt välbalanserat och man nästan känner hur snyggt bilen rundar gathörnen inne i stan. Det här är liksom Mercedes en glidare som det går att långsamt och avslappnat avnjuta bakom ratten.

Men lämna gärna tätorten och poserandet bakom dig och leta upp en slingrande landsväg - då är motor, styrning, växellåda, ja hela bilen, direkt och villigt med på noterna om du vill kasta den genom kurvorna i höga hastigheter. Som en korrekt karateutövare - ena stunden står han leende och bugar mot dig för att i nästa ögonblick vrålande dela ut ett klockrent slag i veka livet. 

När vi jämför något sånär likvärdiga BMW- och Mercedesmodeller brukar BMW dra det längsta strået när det gäller körglädje och sportighet, styrrespons och väguppträdande. Mercedes anses oftast som det mest komfortabla och tysta alternativet. I den här lite haltande jämförelsen är de förhållandena tydligare än vanligt och Lexus hamnar någonstans mitt emellan.

Utrymmesmässigt är det i det närmaste dött lopp mellan BMW och Mercedes, både när det gäller kupén och lastutrymmet, med en marginell fördel för BMW. Lexus hamnar på efterkälken i båda grenarna. Dessutom känns detaljarbetet där bak inte lika övertygande i Lexus som i tyskarna. Bagagerumsgolvet är inte helt plant vilket kan kompenseras genom att delar av golvet går att höja några cm med hjälp av små, instabila plaststativ. Kanske fiffigt tänkt men känns inte lyxbilsmässigt övertygande.

Säkerhetsmässigt kan man notera att antisladdsystem är standard hos alla tre och att det är Mercedes som vinner kuddkriget. Den har som standard förar- och passagerarkrockkuddar fram, sidokrockkuddar och huvudkrockkuddar både fram och bak. I BMW kostar sidokrockkuddar bak 3 800 kronor extra, huvudkrockkuddar bak finns inte. Lexus saknar både sido- och huvudkrockkuddar bak. 

Grundpriset för en Lexus IS300 SportCross är 391 200 kronor. Mycket pengar men då får man en fullutrustad bil där i princip bara läderklädsel för 25 400 kronor och navigationssystem för 29900 kronor finns på tillvalslistan.

Grundpris för BMW 330ix och Mercedes C240 i kombiutförande är 376000 respektive 337400 kronor. Att extrautrusta är både "nödvändigt", lockande och dyrt och priset springer snabbt iväg. 

Sammanfattningsvis handlar det här om tre mycket kompetenta och välbyggda bilar.

Klart är att Lexus knappast kommer att skaka om eller hota Mercedes och BMW:s starka fäste i den lyxiga mellanklassen den här gången heller. Funktions- och kvalitetsmässigt är alla tre troligen i det närmaste likvärdiga. Känsla och smakinriktning blir avgörande för vilken bil köparen fastnar för.

Av de här tre exemplaren landar jag nog helst i Lexus. Kombinationen av mycket trevliga vägegenskaper och motor och växellåda av högsta klass blir till en mycket smaklig anrättning. Banzai!

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!