Provkörning av BMW 730d

Provkörning av BMW 730d

Att de stora lyxbilarnas tid inte är förbi bevisas av nya BMW 7-serie. Med en förbrukning från 0,72 liter milen har bayrarna satt en ny standard. Häng med till Dresden för en provsväng i ”världens bästa bil”!

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Att i tider med bankkriser, nedskärningar och höga bränslepriser lansera en ny stor lyxbil kanske inte verkar riktigt klokt. Men det är i alla fall vad BMW gör med lanseringen av sin nya 7-serie. Bilen är ett imponerande stycke teknik. Man har inte sparat på någonting. Det gäller att bräcka konkurrenterna från framför allt Audi och Mercedes.

 Man måste hitta på nya finesser och nya lösningar, ligga steget före. Vara bättre på allt. BMW har därför hittat på en hel del ny teknik och samtidigt dammat av lite gammal. En sak är säker: allt och lite till finns i utrustningsväg – om man öppnar plånboken på vid gavel vill säga. Grundpriset för den billigaste modellen 730d startar på 750 000 kronor.

 Den förra generationen kom 2001 och kändes stor och klunsig jämfört med sin föregångare. Den helt nya är visserligen också stor, faktiskt något längre än föregångaren men också något lägre. Ändå uppfattas den som mycket smidigare och nättare och det beror på att designchefen Chris Bangle och hans stab har trollat med linjerna. 

 Framför allt är det skuldran som blivit mer markerad och sitter högre, vilket gör att bilen ser lägre och smidigare ut. Men det finns också andra designelement som lurar ögat, som de jättestora ”njurarna” i fronten som får resten av bilen att se mindre ut, liksom den snyggt skurna bakdelen. Precis som föregångarna finns nya sjuan med två axelavstånd, normal och lång, där den senare ger baksätespassagerarna möjlighet att sitta med raka ben i fantastiska stolar med massage, värme, ventilation och alla inställningsmöjligheter. Ungefär som i första klass i en jumbojet. Som om inte det vore nog finns bildskärmar i framstolarnas ryggstöd, så baksätes­passagerarna kan spela spel, se på film, kolla navigation eller gå igenom bilens instruktionsbok. I Tyskland går det även att surfa på internet.

 Men framför allt ska BMW vara en förarens bil, något föregångaren inte riktigt levde upp till enligt somliga. Den var inte tillräckligt kul att köra, löd kritiken. För att bättra på köregenskaperna har nykomlingen fått en helt annan framvagn med dubbla triangellänkar förbundna med en så kallad svanhals. Allt är gjort i aluminium för den ofjädrade viktens skull. Bakvagnen har en multi­länkaxel, också i lättmetall. 

 Som tillval kommer en nygammal idé till heders: fyrhjulsstyrning, något som bland andra Renault också använder sig av numera. I låg fart styr bakhjulen åt motsatt håll mot framhjulen vilket ger en snävare vändcirkel – lättare att komma runt i parkeringshus och gathörn. I farter mellan cirka 50 och 90 km/h är bakhjulen neutrala, men i hastigheter däröver styr bakhjulen åt samma håll som framhjulen, men endast upp till tre graders styrvinkel. Detta ska ge smidigare och säkrare sidoförflyttningar i högre farter. Systemet ingår i Integral Active Steering som kostar 18 200 kronor. 

 Standard är däremot Dynamic Damper Control där föraren själv kan påverka inställningarna i fyra steg: Comfort, Normal, Sport och Sport+. Systemet påverkar inte bara stötdämparna utan även styr- och gasresponsen – och det är stor skillnad mellan ytterlägena. I Comfort är bilen nästan svampig och i Sport+ är den betydligt styvare, dock utan att vara hård. 

 Personligen anser jag att styrningen kunde ha en bättre känsla. Den är aningen tungstyrd och känns inte så rakbladsvass som jag skulle önska. Nu ska man komma ihåg att sjuan är en stor och tung bil. Med tanke på det rör den sig ändå rätt smidigt – och snabbt. I alla fall om man väljer 750i som har en 4,4-liters V8 med dubbelturbo som spottar ur sig 407 hästkrafter och har 600 Nm i vrid. 0–100 går på 5,2 sekunder, rena sportbilssiffran.

 Än mer imponerande är den nya sexcylindriga 3,0-litersdieseln. 245 hästkrafter och 540 Nm mellan 1 750–3 000 r/min, 7,2 sekunder till hundra och 245 km/h i toppfart. Förbrukningssiffran för blandad körning är 0,72 liter/mil och 192 gram CO2 per kilometer. Det gör att den lyxiga vagnen inte kan dömas ut som ett miljösvin, trots sin storlek. 

 På de snabba tyska motorvägarna är sjuan i sitt esse. Effektivt och sanslöst bekvämt susar jag fram i 200+. Kursstabilt, tyst och tungt möljer bilen fram och jag undrar om det går att färdas bättre än så här. Det får avgöras när nya 7-serien ska drabba samman med Audi A8, Mercedes S-klass och Lexus LS. Giganternas kamp.

BMW 730d

Pris

Från 750 000 kronor.

Motor

6-cyl längsmonterad, 2 överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder. Kompression 16,5:1. Borrning/slag 90/84 mm, cylindervolym 2 993 cm3. Max effekt 245 hk (180 kW) vid 4 000 r/min, max vridmoment 540 Nm vid 1 750 r/min.

Kraftöverföring

Motorn fram, bakhjulsdrift. 6-stegad automatlåda.

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring och krängningshämmare fram och bak. Fram dubbla triangellänkar, bak multilänkaxel.

Styrning

Kuggstång, hydraulisk servo. Vändcirkel 12,7 meter.

Bromsar

Ventilerade skivor fram och bak. ESP.

Hjul

Fälg 8 tum, däck 245/50 R18.

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 307, längd 507, bredd 190, höjd 148, spårvidd f/b 161/165. Tjänstevikt 1 940, maxlast 640, max släpvikt 2 100. Tank 80 liter.

Fartresurser*

Toppfart 245 km/h. Acceleration 0–100 km/h 7,2 s.

Bränsleförbrukning/miljö*

Stad 0,95, landsväg 0,59, blandad körning 0,72 l/mil. CO2 g/km 192.

Skatt

6 498 kronor.

* Enligt tillverkaren.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Endast 99 kr/månaden. Ingen bindningstid

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!