Segmentet är litet. Det säljs inte mer än ett par hundra lyxbilar i Sverige varje år och det är flera modeller och märken som slåss om kakan. Kakan är liten, men ack så prestigefylld. Kampen om att vara herre på täppan i det så kallade F-segmentet har sedan länge stått mellan Mercedes S-klass och BMW 7-serie. På senare år har de fått ny konkurrens av Audi A8 och Lexus LS. Det är viktigt att vara störst, bäst och vackrast. Eller rättare sagt: Bekvämast, tystast, snabbast och mest teknikstinn.
Senaste generationen Mercedes S-klass tog täten i segmentet när den lanserades 2013, främst tack vare skyhög komfort och nya säkerhetssystem. Samtidigt stod BMW och Audi på hälarna med sina sju, respektive åtta år gamla konkurrenter. Nu är rollerna ombytta. En ny Audi A8 väntas komma nästa år men nu är BMW 7-serie nyast och fräschast i klassen.
BMW bjuder in till en första provkörning i Porto. På plats finns toppmodellen 750Li xDrive med 450-hästars V8-motor, lång hjulbas och Executive Lounge-baksäte som borde duga åt självaste Löfvén. Även om han verkar vara trött på att åka BMW.
Jag är inte lika kinkig utan börjar provkörningen från baksätet i bilen som kostar från 1 143 000 kronor. Executive Lounge-tillvalet kostar 21 100 kronor och innebär att baksätet består av två separata fåtöljer och att den främre passagerarstolen kan fällas framåt och fungera som fotpall. För 28 200 kronor till får man en mittkonsol i baksätet som har plats för en Samsung-tablet med vilken man kan styra alla funktioner i baksätet. Det är snyggt, välgjort och fungerar bra.
Efter en stund letar jag mig fram i menyerna till massageprogrammet Pelvic Activation, och tycker att nu får det nog räcka av bekvämlighet. Jag hoppar fram till förarplats och tar sikte på Portugals vidsträckta och EU-finansierade motorvägsnät. Mil efter mil av släta, kurviga och trafiktomma motorvägar ligger framför mig. Spikraka och belamrade Autobahn hamnar i skuggan, det är den här typen av vägar nya 7-serien är byggd för.
Efter tidigare långkörningar i Mercedes S-klass är det svårt att tro att bilvärlden kan prestera något bekvämare och mer höghastighetsanpassat men nu är nya 7-serien här. 7-serien har genom historien varit ett lite sportigare och mindre komfortinriktat alternativ till S-klass men nu är det frågan om sjuan inte har klivit upp på samma komfortnivå.
Därtill är den förarorienterad på ett sätt som S-klass inte kommer i närheten av. Nya 7-serien har luftfjädring som standard, oavsett motoralternativ och den kan fås med fyrhjulsstyrning som tillval. I låga farter styr bakhjulen emot för att bilen ska smita smidigare runt tajta kurvor och i hög fart styr bakhjulen åt samma håll för att simulera ännu längre hjulbas. Luftfjädringen kan utökas med tillägget Executive Drive Pro som gör att fjädringen inte bara anpassas efter vad en kamera ser på vägen direkt framför bilen utan även vad GPS-systemet ser längre fram. Inte alls olikt Mercedes Magic Body Control.
750Li xDrive krymper ihop och vässar sig när vägen kräver det, och sträcker ut sig när vägen gör det samma. Man kan självklart säga åt bilen hur den ska bete sig genom att knappa in olika körlägen som Comfort och Sport men nu finns även ett Adaptive-läge som justerar gasrespons, styrning, växellåda och fjädring efter hur föraren kör.
BMW har inte bara stoppat in ny teknik utan även nya material. Med erfarenheter från i3 och i8 har BMW vidareutvecklat sin kolfiberproduktion och bygger nya 7-serien med samma teknik. B- och C-stolparna, trösklarna och taket är uppbyggda av kolfiberramar omslutna av aluminium. Det ger högre hållfasthet och lägre vikt. Totalt är nya 7-serien cirka 130 kg lättare än föregångaren, internt kallad F01. Nya 7-serien (G11) räknas som världens första bil med industriellt tillverkade kolfiberdelar i den bärande strukturen.
7-serien lanseras i Sverige i höst med två motoralternativ: 750i med bensin-V8 på 450 hästkrafter och 730d med dieselsexa på 265 hästkrafter. Båda kan fås i långversion och finns inledningsvis endast med fyrhjulsdrift. Längre fram kommer bakhjulsdrivna versioner samt 740i och laddhybriden 740e.
V8-motorn i 750i är en uppdaterad version av den som sitter i gamla 7-serien medan dieselmotorn ingår i den nya generationen sexcylindriga trelitersmotorer. Dieselmotorn har beteckningen B57 och är både starkare och snålare än föregångaren N57. 730d xDrive klarar sig på 0,48 l/mil och 129 g/km i EU-körcykeln. Snålt. Men inte lika snålt som bakhjulsdrivna 730d som släpper ut så lite som 119 g/km. Den dubbelturboladdade sexan mullrar mjukt och mysigt och har förstås fullt tillräckligt med kraft.
IDrive-systemet som nu är inne på sin femte generation kan styras med en pekskärm, vilken är den första någonsin i en BMW. Vissa enkla funktioner, såsom att höja/sänka volymen och svara på telefonsamtal, kan dessutom göras med handrörelser i luften.
BMW har även tagit steget in i den sladdlösa världen. För första gången kan man ladda sin mobiltelefon med induktionsteknik. Telefoner som stöder QI-standarden kan laddas genom att placeras i facket under mittarmstödet. En iPhone kräver ett extra skal för att kunna laddas trådlöst.
7-serien är standardutrustad med strålkastare av full LED-typ men kan för 11 500 kronor extra fås med helljus av lasertyp som ger en räckvidd på 600 meter. Med tanke på att samma strålkastare kostade 100 000 kronor till i8 när den lanserades får det här anses som ett kap.
BMW har bestämt sig för att nya 7-serien ska överträffa S-klassen. Den nöjer sig inte längre med att vara lyxklassens sportiga alternativ, nu vill den vara den mest kompletta direktörslimousinen och det ser ut som att den har blivit precis det.
BMW 730d xDrive
Pris
914 000 kronor, säljs nu.
Motor
Diesel. Längsmonterad 6-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Dubbelturbo. Kompression 16,5:1. Borrning/slag 90,0/84,0 mm, cylindervolym 2 993 cm3. Max effekt 265 hk (190 kW) vid 4 000 r/min, max vridmoment 620 Nm mellan 2 000–2 500 r/min.
Kraftöverföring
Motor fram, fyrhjulsdrift. 8-växlad automatlåda.
Fjädring/hjulställ
Luftfjädring, adaptiva krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med dubbla triangellänkar. Bak multilänkaxel med 5 länkarmar per sida.
Styrning
Elmotordriven servo. Vändcirkel 12,5 meter.
Bromsar
Ventilerade skivor fram och bak. Antisladdsystem.
Hjul
Lättmetallfälg. Fälgbredd 7,5 tum, däck 225/60 R17.
Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 307, längd 510, bredd 190, höjd 148, spårvidd f/b 162/165. Markfrigång 14. Tjänstevikt 1 900, maxlast 715, max släpvagnsvikt 2 100. Tank 78 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 515 liter.
Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 5,8 s, toppfart 250 km/h.
Bränsleförbrukning
Stad 0,57, landsväg 0,43, blandad körning 0,48. CO2 127 g/km.
Garantier
Nybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år.
Skatt
1 937 kronor per år.
Rivaler
Audi A8 3,0 TDI clean diesel
Audis aluminiumlyxbygge har blivit till åren kommen och ersätts sent nästa år av ny modell. Upplevs hård jämförd med BMW och Mercedes.
Pris: 828 000 kronor.
Mercedes S 350 d 4Matic
Marginellt lägre effekt och pris än BMW. S-klass är svårslagen i komfortronden men klarar inte omställningen till körmaskin.
Pris: 895 000 kronor.
Redan prenumerant?
Papperstidning eller digital
Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad
Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.
I samarbete med tjänsten Disqus erbjuder Teknikens Värld möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.