Jämfört med de konceptbilar BMW visat har iX3 en rätt vanlig grill. Det tackar vi för. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Provkörning av BMW iX3

Lite senare än konkurrenterna och betydligt mer anonym än de flesta nya elbilar. BMW smyger ut nya elsuven iX3 i skuggan av en större elbilssatsning. Men varför då? Det här är en bilnyhet som verkligen tål att stå i rampljuset.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Redan för sju år sedan visade BMW upp en ny elbil, byggd på en helt nyutvecklad plattform, med massor av nya fräscha material och nya tekniska lösningar. Sedan dess har modellen i3 både fått ris och ros – men unisont hyllats som en föregångare.
Därför tycks det lite bakvänt när BMW:s konkurrenter kommit ifatt och rullat fram egna nya elbilsplattformar och nya modeller så väljer BMW en försiktigare väg. Nya elbilen iX3 är i praktiken en rejält ombyggd X3 där förbränningsmotor och växellåda bytts ut mot elmotor och ett stort litiumjonbatteri.
BMW väljer alltså samma väg som Volvo med sin XC40 Recharge P8 AWD och till viss del även Mercedes med sin EQC 400 4Matic. Nya iX3 blir extra anonym då BMW mitt under brinnande lanseringsstart också kommunicerar att konceptbilen iNext – med mycket av BMW:s allra senaste teknik – i produktionsfärdigt skick ska heta BMW iX. BMW iX är till storlek och utförande något helt annat än iX3.
Det är synd att BMW på det här sättet tar udden av iX3 redan innan den ens fått chansen att glänsa. Och det förstärker misstanken om att iX3 av någon anledning är 9-12 månader försenad. Sedan spelar det förstås stor roll att BMW kan bygga elbilen på samma produktionslina som bilarna med förbränningsmotor och därmed anpassa produktion efter efterfrågan på bästa sätt.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Vänligen notera att fr.o.m. 26 juli 2021 är det Bonnier Magazines & Brands koncernbolag Bonnier News AB som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter, varvid prenumerationsvillkor och personuppgiftspolicy uppdateras.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!