BMW M6 Coupé Foto: Jonas Borglund, BMW

Provkörning av BMW M6 Coupé

Det låter som om någon fäller sjunkbomber bakom BMW M6 Coupé, med det är bara avgassmällarna när den supersnabba dubbelkopplingslådan växlar. Det låter som spontana glädjeyttringar från den sjukt starka V8:an, och det får mig att flina lite fånigt varje gång.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Den orangefärgade lacken skimrar och blänker i solstrålarna. De smeker karossens alla linjer, men inte ens solen hinner med när bilen accelererar fullt och försvinner in i ett skuggparti.

Det går fort nu, hinner avläsa drygt 230 km/h innan det är dags att bromsa hårt inför högerkurvan. Jag växlar ner två steg och det smäller till i de fyra avgaspiporna. Höger, vänster – jag slickar kurbsen och matar på med gas. Släpper ut häcken men inte för mycket. 560 hästkrafter är respektingivande, men med MDM-mode inkopplat låter ESP-systemet inte sladdarna gå överstyr vilket gör mig extra modig. Bilen är försedd med aktiv differential i bakaxeln som ger bakhjulen optimalt fäste, bland annat ut ur kurvorna. 

Jag stampar gasen i botten och låter motorn nästan varva ur på trean, skickar i fyran med ett poff och biljäkeln skenar i attack på nästa kurva. De kolfiberkeramiska bromsskivorna är ett dyrt tillval, cirka 80 000 kronor, men de är ett måste vid inspirerad bankörning, varv efter varv. De mattas aldrig.

Ascari-banan är kuperad, underhållande, 5,4 kilometer lång – och varm. Temperaturen är 38 grader och det är knappt att aircondition orkar kyla kupéluften. Jag kör mig svettig innan det är dags att gå in i depå.

Ascari Race Resort är en fantastisk anläggning, den enda i sitt slag. En lekplats för sportvagnsfantaster med fet plånbok, och ibland för inte fullt så bemedlade motorjournalister.

BMW M6 Coupé har effekt och vägegenskaper som gör banan och bilen rättvisa. Tyvärr har även bandagar ett slut. Siktar in fronten och njurarna mot landsvägarna runt Malaga, och M6 gör inte direkt bort sig här heller. Man kan personifiera inställningarna och ställa in bilen till vad man vill att den ska göra. Gasrespons, stötdämpning, växling och styrning är några man kan ställa in efter tycke och smak. Gå in i bilens meny, välj olika parametrar, och vips, med ett enkelt knapptryck på ratten förvandlas bilen. 

I sitt ”tamaste” läge är bilen så lättkörd att jag utan vidare skulle kunna låna ut den till min 82-åriga mamma när hon ska bräcka de andra tanterna på syjuntan. Dubbelkopplingslådan växlar i automatläge ett, mjukt och obemärkt, fjädringen är i sitt softaste läge om inte mjuk så i alla fall inte stenhård. Hårdare än M5, som i sin tur är något hårdare satt än M6 Cabriolet. M6 Coupé är alltså mest racemässig i alla sina inställningar, men snäll. Om man vill – men det vill man ju inte...

Motorn är samma som i M5, en V8 på 4,4 liter, turbo med twinscroll-teknik med start/stopp-teknik. Kan verka larvigt på en sådan här bil, men många droppar små...

Förbrukningen enligt EU-norm är 0,99 liter milen vid blandad körning, och det är 30 procent mindre än den förra V10-motorn. Nya M6 Coupé gör 0-100 km/h på 4,2 sekunder och toppar 250 km/h, men försedd med M Driver´s Package är spärren borttagen och toppfarten 305 km/h. BMW M6 Coupé är låg, bred och lång. 

Taket är i kolfiber för lägre vikt och lägre tyngdpunkt. Djävulskt aptitligt förpackad och med högklassig inredning. Inte heller speciellt dyr om man ser till prestanda och vad konkurrenter kostar. Just nu är den min favorit bland högpresterande bilar.

Rivaler

Porsche 911 Turbo S

Den slår M6 vad gäller toppfart och acceleration. 0-100 ska gå på 3,3 sekunder, men så har den sina 530 hästkrafter bakom bakhjulen vilket ger enormt fäste. I övrigt är komfort och baksäte betydligt sämre.

Pris: 1 735 000 kronor.

Mercedes SLS AMG Coupé

Snabbare än BMW men har inget som helst baksäte. SLS hör till de mest extrema bilar som finns. Måsvingedörrar! Men priset hör också till det extrema.

Pris: 2 000 000 kronor.

BMW M6 Coupé

Pris

från 1 167 000 kronor.

 

Motor

Bensin. 8-cyl längsmonterad V-motor, dubbla överliggande kamaxlar per cylinderrad, 4 ventiler/cylinder. Turbo. Kompression 10,0:1. Borrning/slag 88,3/89,0 mm, cylindervolym 4 395 cm3. Max effekt 560 hk (412 kW) vid 6 000 r/min, max vridmoment 680 Nm vid 1 500 r/min.

 

Kraftöverföring

Motorn fram, bakhjulsdrift. 7-växlad dubbelkopplingslåda.

 

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring fram och bak. Fram dubbla triangellänkar. Bak multilänkaxel.

 

Styrning

Kuggstångstyrning, hydraulisk servo. Vändcirkel 12,1 meter.

 

Bromsar

Ventilerade skivor fram och bak. Aktivt antisladdsystem.

 

Hjul

Fälg f/b 9,5-10,5 tum, däck f/b 265/40 R19-295/35 R19.

 

Mått/vikt (cm/kg)

 Axelavstånd 285, längd 490, bredd 190, höjd 137, spårvidd f/b 163/161. Markfrigång 10,6. Tjänstevikt 1 925, maxlast 500, max släpvikt -. Tank 80 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 460 liter.

 

Fartresurser*

Toppfart 250 (305) km/h. Acceleration 0–100 km/h 4,2 s.

 

Bränsleförbrukning*

0,99 liter/mil vid blandad körning. CO2 232 g/km.

 

Skatt

2 600 kronor per år.

 

Garantier

2 år nybil, 3 år vagnskada, 3 år lack, 12 år rostskydd, 3 år vägassistans.

 

* Tillverkarens uppgifter.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr