BMW X5 xDrive30d Foto: Daniel Frodin & BMW

Provkörning av BMW X5 xDrive30d

Det är dags för avlösning för en av BMW:s mest lönsamma modeller. Men i stället för att börja med ett blankt papper bygger München delvis på föregångaren. Hur bra blir det? Häng med till Stilla Havskusten för att få svaret.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Gammalt Teknikens Värld-ordspråk lyder ”Ju längre resa desto mindre nyhet”. Vilket i klartext betyder att ju längre bort i världen en biltillverkare placerat sin presslansering av en ny modell, facelift eller drivlina, desto mindre är värdet av ”nyheten”. Istället brukar krutet läggas på allt förutom det viktigaste – bilen. 

Så när jag sjunker ned i flygplansstolen med destination Vancouver, den tredje största staden i världens näst största land Kanada, så är jag försiktigt skeptisk. När jag dessutom läser på om nya BMX X5 så ser jag att axelavståndet är detsamma som hos tidigare generation, ofta ett tecken på att det är samma plattform som förut. Av bilderna att döma är det front och akter som fått sig en omgörning medan mycket annat är sig likt. Kan det vara så enkelt att den nya generationen benämnd F15 på BMW-lingo egentligen är en facelift av gamla E70?

Efter att ha landat i Vancouver, en stad placerad i ett fantastiskt kustlandskap som kan beskrivas som norskt fjordland på steroider, så är det dags för presskonferens och jag kan grilla den storväxte och entusiastiske Peter Wolf, ansvarig för de stora BMW-modellerna till vilka X5 självfallet räknas.

– Det är en helt ny X5 men där vi delvis utvecklat plattformen från E70 med nya komponenter i allt från chassi till interiör och infotainment.

Så det är inte en ny plattform som F15 bygger på?

– Den är inte gammal heller, utan en kraftigt uppdaterad grund från E70 som sedan dessutom fått en rad nya komponenter, säger Peter Wolf.

Mer preciserar varken Peter Wolf eller någon annan av de BMW-ingenjörer jag frågar om nya X5. Och en helt ny plattform i sig har inget egenvärde, det viktiga är såklart att den nya bilen med hjälp av plattformen kan åstadkomma klassledande egenskaper. 

Om första generationens X5 (E53) som kom 1999 kan vi verkligen använda ord som klassledande eftersom den var den första i sitt slag. En stor suv som var riktigt rolig att köra. Dittills en motsägelse. Följarna blev många i form av Porsche Cayenne, Range Rover Sport och en mer personbilslik Mercedes ML.

Med E70 blev X5 ännu sportigare, framför allt med X5 M, en sportracer på styltor som kunde stoltsera med hela 555 hästkrafter. 2013 och framåt måste nygamla X5 klara av ännu mer för att klara konkurrensen från nya Range Rover Sport och de andra.

– Nya X5 har ännu sportigare köregenskaper än sin föregångare men framför allt har vi också fått en mer raffinerad bil i interiören med bland annat hela mittkonsolen som hämtats från 7-serien men modifierats förstås, säger Peter Wolf.

Som ytterligare exempel nämner Peter Wolf att delar av fram- och bakvagn också bär nära släktskap med 7-serien. Exakt hur nya X5 skiljer sig från gamla generationen får vi återkomma till vid test på hemma­plan. Axelavståndet är som sagt detsamma som tidigare medan totallängden ökat med tre centimeter, höjden är intakt på 176 centimeter och bredden har ökat med en centimeter till 194. 

Dörrar och midjelinje har också lämnats i stort sett intakta vilket är smart. Den låga midjelinjen i föregångaren och efterföljaren bidrar nämligen till att du som förare får en väldigt bra översikt av bilen samtidigt som passagerarna i baksätet inte känner sig så instängda som kan vara fallet i konkurrentbilar.

X5 lanseras med tre motoralternativ. En bensindriven V8:a vid namn xDrive50i som levererar 450 hästkrafter och maximalt 650 newtonmeter. 0-100 km/h går på snabba 5,0 sekunder. Men då lär knappast den genomsnittliga förbrukningen om 1,04 liter/mil hållas.

Största och snabbaste dieseln initialt heter M50d där en trestegsturbo hjälper upp maxeffekten till 381 hästkrafter och vridmomentet till 740 newtonmeter. 0-100 km/h klaras av på låga 5,3 sekunder. Medelförbrukningen anges till 0,80 liter/mil.

Samma trelitersdiesel är grunden i xDrive30d som är det mest förnuftiga valet av de tre, men för sakens skull långt ifrån långsam och kraftlös. Maxeffekten är satt till 258 hästkrafter och maxvrid till 560 newtonmeter, här med hjälp av två turboaggregat. 0,62 liter per mil vill den versionen konsumera, enligt BMW.

Allra mest intressanta motoralternativet dröjer något, men är fyrcylindrigt för första gången i en X5 och stavas xDrive25d. 218 hästkrafter och 0,59 liter i genomsnitt. Med ”s” i stället för ”x” blir bilen endast bakhjulsdriven och ännu något snålare men knappast en storsäljare då större suvar med endast tvåhjulsdrift visat sig vara midvinterkalla på begagnatmarknaden.

På plats i Vancouver erbjuds xDrive30d och xDrive50i för provkörning och eftersom oljebrännaren lär bli storsäljaren hemma i Sverige lägger jag beslag på en sådan och siktar mot Whistler.

Kuperade motor- och landsvägar för mig närmare skidorten som för bara några år sedan huserade vinter-OS och där Sverige knep fem guldmedaljer. Imotluten finns det hela tiden slösaktigt mycket kraft från dieselsexan. När det bär utför släpper jag upp gaspedalen och låter bilen ”segla”, alltså utan motorbroms, vilket fungerar i upp till 160 km/h. Den för X5 nya funktionen ska såklart spara bränsle men vid kösituationer i utförslöpor kan motorbromsen aktiveras genom att du trycker ned bromspedalen.

Jag fortsätter förbi byn Whistler, högre upp och längre bort från civilisationen. En skylt varnar inte bara för att mata de många björnar som finns i området utan också för att det är 10 svenska mil till närmsta bensinstation, om det är oron för drivmedelsstopp eller oron för att inte lätt kunna handla det södra grannlandets sockerstinna nationaldryck låter jag vara osagt.

När jag klättrar åtskilliga höjdmeter på serpentinliknande vägar och får en något tung högerfot i extas över både utsikten och vägens inbjudande layout så ­avslöjas ­chassits kvaliteter. X5 beter sig till stora delar som en betydligt lägre byggd bil från Münchenföretaget. Vid hård körning ”sätter sig” bilen över framför allt yttre bakre hjul. Det känns hela tiden väldigt stabilt. Vid rejäl provokation släpper bakvagnen ut i överstyrning men endast om du medvetet vill ha det så. Oavsett kunskapsgrad och sladdintresse så går det att åka väldigt fort och väldigt säkert i X5. Åtminstone när vägarna som i den kanadensiska delstaten British Columbia är torra. Vi återkommer med test på snötäckt, svensk mark och en bedömning av hur väl fyrhjulsdriftssystemet fungerar.

Tack vare den tuffa vintern återfinns det tjälskadade vägar även här på andra sidan Atlanten, i kanten på Stilla Havet. Nya X5 sväljer ojämnheterna väldigt snyggt. Iprovbilen är konventionella stålfjädrar monterade medan det finns ett Comfort-paket med aktiva dämpare fram och luftdämpare bak, Dynamic-paketet innebär aktiva dämpare fram och bak samt Professional som kombinerar de två paketen. Det kommer även ett M-dämpningspaket för ännu sportigare körstil.

När det är dags att byta till bensinversionen har förbrukningen för dieseln landat på 0,82 liter per mil. Då ska det sägas att det blev en hel del ”inspirerad” körning, så det verkar inte omöjligt för en inkörd motor att nå de angivna 0,62 liter per mil.

Bensin-V8:an på 4 395 kubikcentimeter känner vi igen sedan tidigare generation men nu med ytterligare 43 hästkrafter och 50 newtonmeter. Skillnaden är akademisk. Framfarten kan ske ännu fortare längs de vindlande vägarna. Tack vare Dynamic Performance Control-paketet bromsas nu innerhjulen i kurvor och via den standardmonterade 10,2 tum stora infotainmentskärmen kan jag följa hur kraften fördelas mellan drivhjulen. Vid provkörning på vanlig väg är det dock svårt att märka någon större skillnad mot dieselversionen som endast var utrustad med de mekaniska differentialerna. Möjligen kan Dynamic Performance Control-paketet göra större skillnad vid de sällsynta tillfällen då en X5 ska gå på bankörning.

Runt OS-stadion där Charlotte Kalla, Marcus Hellner, Björn Ferry och herrlaget spurtade mot sina guldmedaljer får jag köra X5 på en lättare terrängbana med betoning på lättare. BMW-folket låtsas inte som om bilen är den bästa i terrängen men vill samtidigt visa hur kraften snabbt fördelas mellan axlar och hjulen när det uppstår brist på fäste. Att X5 inte är någon terrängbil blir också tydligt när några indiska kollegor inte riktigt förstår att de måste köra snett ned och upp genom en liten bäckfåra med rejäla skrap under fronten som följd. Frigångsvinklarna är snarare optimerade för fartgupp än terrängkörning.

Precis som tidigare kan X5 fås som sjusitsig med den sista sätesraden fullt nedfällbar i golvet. Bagagevolymen har ökat med 30 liter till 650 medan maximala lastvolymen ökats med 120 liter till 1 870. 

Baksätet är numer delbart i tre 40/20/40. Väldigt praktiskt, bra BMW. Baksätet lider dock precis som i föregående generation av att ha för dåligt lårstöd för vuxna. 

Trots att grunden till stor del är densamma som tidigare har BMW lyckats banta X5 med i genomsnitt 90 kilo jämfört med motsvarande tidigare version. Sätena fram väger exempelvis fem kilo mindre styck, magnesium har använts i konstruktionen av instrument­klustret fram och krockskyddsbalkar både fram och bak består numera av aluminium. 

När det återigen är dags att slå sig ned i flygstolen för att bege sig mot Sverige uppstår den naturliga frågan om den långa resan var värd sin nyhet? 

På pappret är det tveksamt, men efter att både mjuk- och hårdkört nya X5 så blir svaret ändå ”ja”. Komforten, till exempel ljudkomforten, är så pass mycket bättre liksom förfiningen i nästan allt att den som funderar på helnya Range Rover Sport också borde ta sig en provtur i halvnya X5.

Rivaler

Range Rover Sport LR-TDV6

Lyxsuvarnas urmoder finns i alldeles ny version och ny är även Sport-versionen.

Pris: Från 599 000 kronor.

Porsche Cayenne V6 Diesel

Cayenne är modellen som likt en kollekthåv öser in pengar till Porsche. Inte lika rymlig som konkurrenterna, endast femsitsig.

Pris: 641 000 kronor.

BMW X5 xDrive30d

Pris

589 000 kronor.

 

Motor

Diesel, 6-cylindrig rak längsmonterad, 2 överliggande kamaxlar per cylinderbank, 4 ventiler per cylinder. Dubbelturbo. Kompression 16,5:1. Borrning/slag 90,0/85,0 mm, cylindervolym 2 993 cm3. Max effekt 258 hk (190 kW) vid 4 000 r/min, max vridmoment 560 Nm mellan 1 500-3 000 r/min.

 

Kraftöverföring

Motor fram, fyrhjulsdrift. 8-växlad automatlåda.

 

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med dubbla triangellänkar. Bak dubbla tvärställda länkarmar.

 

Styrning

Kuggstångstyrning med elservo. Vändcirkel 12,7 meter.

 

Bromsar

Ventilerade skivor fram och bak. Antisladdsystem.

 

Hjul

Lättmetallfälg. Fälgbredd 8,5 tum. Däck 255/55 R18.

 

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 293, längd 489, bredd 194, höjd 176, spårvidd f/b 164/164. Markfrigång 21. Tjänstevikt 2 070, maxlast 710, max släpvagnsvikt 2 700. Tank 85 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 650-1 870 liter.

 

Fartresurser

Acceleration 0-100 km/h 6,9 s, toppfart 230 km/h.

 

Bränsleförbrukning

Stad 0,70, landsväg 0,57, blandad körning 0,62. CO2 164 g/km.

 

Garantier

Nybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år.

 

Skatt

3 529 kronor per år.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!