Foto: Glenn Lindberg

Provkörning av BRM Type 25 1959

Joakim Bonnier skrev racinghistoria när han tog sin, Sveriges och BRM:s första Formel 1-seger någonsin i maj 1959. Linus Pröjtz delar med sig av den fascinerande historien och passar på att köra vinnarbilen.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

När man tittar på bilder tagna direkt efter målgång den där söndagen i maj på Zandvoort 1959 så ser Joakim Bonnier mer sammanbiten än jublande glad ut. Visst, glädjen märks hos det brittiska stallets mekaniker som kastar sig över bilen och får den att försvinna i ett folkhav – där kan man verkligen snacka om en förlösande känsla. Men Joakim är sammanbiten.

Kanske var det svårt att ta in, för mycket helt enkelt. BRM, British Racing Motors, hade kämpat i åratal för att bli ett vinnarteam, bland annat med sina mytomspunna 16-cylindriga racerbilar. Och nu hade Bonnier, som inte ens var försteförare i teamet, lyckats förverkliga den drömmen.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!