CTS-V tilltalar tonåringen i dig.

Provkörning av Cadillac CTS-V

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Första intrycket

Jänkejärn av den nya sorten. Supersize i det mesta, utom i kvalitetsintrycket. Maffig brutal kraft paketerad i personligt skal gör denna udda vagn till ett svårfångat byte för ett fåtal.

Basfakta

Motor

 Längsmonterad V8, centralt liggande kamaxel, stötstänger och 2 ventiler per cylinder. Kompression 10,5. Borrning/slag 99/92 mm. Volym 5665 cm3. Max effekt 400 hk (298 kW) vid 6000 r/min. Max vridmoment 533 Nm vid 4800 r/min.

 Kraftöverföring

 Motorn fram, bakhjulsdrift. 6-växlad man. Aktivt antisladdsystem med Track Mode.

 Fjädring/hjulställ

 Individuell upphängning, skruvfjädring och krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben(McPherson), dubbla triangeltvärlänkar, bak dubbla tvärlänkar, enkla längslänkar och automatisk nivåreglering.

 Styrning

 Kuggstång, fartberoende servo. Vändcirkel 10,8 meter.

 Bromsar

 Ventilerade skivor fram och bak. Låsningsfritt system.

 Hjul/däck

 Fälg 8,5 tum, däck 245/45WR R18.

 

Mått & vikt (cm/kg)

Axelavstånd 288, längd 486, bredd 179, höjd 145, spårvidd fram/bak 155/156. Tjänstevikt 1746. Tank 64 liter.

 

Fartresurser*

 Acceleration 0-100 km/h ca 5,0 s, toppfart 262 km/h.

 *Tillverkarens uppgifter

 

M5-utmanare med rejäl V8

Cadillac vill visa att de menar allvar med sin satsning på att bli ett lyxbilsmärke att räkna med i Europa. Då är det förstås självklart att jänkarna vill utmana BMW M5 med en rejäl stötstångs-V8 på 400 hk.

CTS har visat sig vara den körgladaste Cadillacen någonsin, nya roadstern XLR inräknad, och för att ytterligare förstärka muskel- och sportimagen kommer nu CTS-V. 

 V:et skall jämföras med BMW:s sportiga M, Mercedes AMG, Audis S- och RS-modeller. 

 Utanpåverket hyllar kraften. Djup frontspoiler fortsätter i sidokjolar och akter med dubbla avgasutblås modell grövre, frontgrillarna har finmaskigt kromat nät för coolare look och bättre luftgenomströmning och hjulen är mäktiga saker på 18 tum. 

 Hjärtat och meningen med CTS-V är som alla förstår motorn, hämtad och milt nedtrimmad från Corvette C6 är den en pärla i robusthet och som outsinlig kraftkälla. V-motorns alla åtta cylindrar ylar, vrålar, tjuter ut sin kraft under acceleration. Inuti kupén mullrar det mer mysigt, men för åskådare utanför är det hata eller älska som gäller. CTS-V har attityd, både i formerna och rösten.

 5,7 liter är en klassisk GM-slagvolym och de 400 hästkrafterna levereras på US-manér, det vill säga brutalt. Finessen och finliret som återfinns hos tyska likar är som bortblåst hos CTS-V. I Cadillac är det fortfarande stötstänger och tvåventilsteknik, glöm turbo och kompressor! 

 Vridmomentet är påtagligt, maximalt 533 Nm vid 4800 r/min, men tillräckligt med vrid finns mycket tidigare i registret. Den sexväxlade manuella lådan (någon automatlåda finns inte) är kärv i tonen. Slagen är relativt korta och kräver bestämd hand. Vid aktiv körning räcker dock treans växel långt, det kraftiga vridmomentet laddar på mest hela tiden.

 Chassit har vidareutvecklats med européer och vår körstil i sikte. Cadillac tror att alla i vår världsel är som tyskarna, att vi kör aggressivt, önskar bättre högfartsegenskaper och har körglädje som översta post när det är dags att handla nytt. 

 Därför har Cadillac provat ut bilen på Nürburgring. Detta låter även bra i marknadsföringen (där John Travolta talar för bilen) på hemmaplan i USA.

 Chassisättningen är hård, något som säkert blir extra kännbart för svenska köpare på vårt tjälskadade vägnät. Krängningen vid kurvtagning är inte minimal, mer av typen sportigt måttlig. Klart udda upplevelse att dra på nöjessmilbanden när kurvorna närmar sig i hastig takt och man sitter i en Cadillac.

 Bromsarna, av märket Brembo, biter fint och hejdar framfarten på ett förtroendeingivande vis. 

 Antisladdsystemet StabiliTrack hjälper föraren och det är inga problem att hantera den 1,8 ton tunga vagnen på ett lekfullt sätt. StabiliTrack har fyra program, när du valt "Competition Mode" tillåts sladd under kontroll, ett roligt grepp för körsäkra förare.

 Styrningen är hastighetsberoende och förmedlar fint känslan av vägen och vagnkontrollen är mer än godkänd. Möjligtvis kan man rikta invändning mot den tunna och stora rattkringlan om man anser att sportigt är lika med tjockt och smått. 

 Inredningen i CTS-V lever inte upp till Cadillacs PR-snack om "premium", här är det snarare EPA-kvalité på vissa spakar, knappar och vred. Tyskarna överträffar på alla plan i känsla av kvalitet och val av material.

 För längre personer är stolarnas sittdyna alltför kort, sidostödet är knappt märkbart och man undrar varför Cadillac inte investerade ytterligare för att få bättre stolar och ett par snäpp vassare materialval? Det är nämligen CTS-V:n värd.

 Något exakt pris är inte angivet ännu, men räkna med cirka 550000 kronor. 

 Utrustningslistan är fullpackad, i princip är enda tillvalet taklucka i glas för ytterligare tio tusenlappar. Andrahandsvärdet är knappast kassaskåpssäkert, men det "låga" priset i förhållande till effekt och fartresurser är ändå godkänt. 

 En kostnad man inte kommer ifrån är bränsleförbrukningen. Räkna med långt över två liter per mil vid "aktiv körning". Den ynkliga tankvolymen (64 liter) gör att det efter en sisådär 15-20 hårda mil är det dags att svänga av mot tappen. Annars händer det som hände oss under provkörningen, soppatorsk efter 25 mil.

 De som beställer en CTS-V får roliga stunder i en vagn som aldrig når förstaplatsen när det ska tävlas mot tyska konkurrenter, men åtminstone vinner kategorin "fränast i grannskapet".

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr