Provkörning av Chevrolet Aveo 1,2 LT

Provkörning av Chevrolet Aveo 1,2 LT

Amerikanska General Motors storsatsar på Chevrolet i Europa. Egen design och låg prissättning ska få folk att välja en "jänkare". Nymejslade Aveo är en Kalos – tidigare Daewoo – i nya kläder, men räcker de nya greppen hela vägen?

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Utanpåverket ser inte dumt ut alls. Om svenska Chevrolet kan mäkta med att behålla den planerade prislappen på cirka 110 000 kronor ser nya Aveo betydligt dyrare ut. Stor grill i fronten -– inte helt olik Audis tavelram fram – snitsiga strålkastare – med drag av BMW 5-serie – och baklampor som glittrar effektfullt ger ett eget utseende. Borta är Kalos slätstrukenhet, även om bilarna i grunden delar all gemensam teknik. Största skillanden är att Aveo nu tillverkas i Chevolets polska fabrik utanför Warszawa, den tidigare FSO-fabriken (Fabryka Samochodów Osobowych). Kalos gjordes på den före detta Daewoofabriken i Sydkorea.

Kliver in och ser att designbudgeten även räckte till helt ny instrumentbräda, ny ratt, nya spakar och nya reglage. Sedan tog skaparglädjen och pengarna antagligen slut. Materivalet är av tunnaste sort och rattskinnet är halare än Saragassohavets alla ålar. Nåväl, det ser bra ut och det nödvändigaste verkar finnas på plats. Letar febrilt efter ESP-knappen men finner inte det jag söker. Att världens största bilkoncern, GM, presenterar en ”ny” bil 2008 utan detta säkerhetshjälpmedel är under all kritik.

 Anledningnen finner jag när pressmaterialet presenteras. Det är inte Västeuropa som är nummer 1 för Chevrolet, största marknaderna är länder som Spanien, Ryssland och Ukraina. Inget av dem står på barrikaderna för ökad trafiksäkerhet direkt.

 Ut på vägen, samma pressmaterial lovar 84 hästkrafter ur den lilla fyrcylindriga 1,2-litersmotorn, det bör ge skjuts åt de ärtiga formerna åtminstone. Men icke. Fullgasvarv och smiskande med den femväxlade lådan resulterar bara i massor av motorsurr. Bättre att köra som folk och då märks särskilt det tunna vridmomentet. Vi är tre i bilen och i uppförsbackarna sackar Aveo betänkligt.

 General Motor storsatsning på att göra Chevrolet till världsmärke kommer säkert ge utslag i vissa världsdelar och redan nu säljs Aveo i 130 länder. Men få lär säljas i Sverige.

Chevrolet Aveo 1,2 LT

Pris

Cirka 110 000 kronor.Motor

Bensin. 4-cyl tvärmonterad radmotor med 2 överliggande kamaxlar per cylinderrad och 4 ventiler per cylinder. Kompression 10,5:1. Borrning/slag 69,7/79,0 mm, volym 1 206 cm3. Max effekt 84 hk (62 kW) vid 6 000 r/min. Max vridmoment 114 Nm vid 3 800–4 400 r/min.Kraftöverföring

Motorn fram, framhjulsdrift, 5-växlad manuell låda.Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring och krängningshämmare fram, skruvfjädring bak. Fram fjäderben, bak torsionsaxel.

Styrning

Kuggstång, el-hydraulisk servo. Vändcirkel 10,5 meter.

Bromsar

Ventilerade skivor fram och trummor bak. Låsningsfritt system.

Hjul

Fälg 5,5 tum, däck 165/60 R14.Mått/vikt
(cm/kg)

Axelavstånd 248, längd 392, bredd 168, höjd 151, spårvidd fram/bak 145/141. Tjänstevikt ca 1 160, maxlast ca 340 kg, taklast 50, släpvikt ca 1 000. Tank 45 liter.

Fartresurser*

Acceleration 0–100 km/h 12,8 s.

Toppfart 170 km/h.

Bränsleförbrukning/miljö*

Stad 0,72, landsväg 0,46, blandad körning 0,55 l/mil. CO2 132 g/km.

*Enligt tillverkaren.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Endast 99 kr/månaden. Ingen bindningstid

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!