Foto: Emmy-Lie Vilsson

Provkörning av Chevrolet Corvette C3 Convertible

Kör ni med jänkelassen? Det var farsans stående kommentar när jag och brorsan hade varsin IH Scout II. Han gillade inte amerikanska bilar och kallade dem av någon anledning rörtångsbilar. Ja, vi kör med jänkelassen, skrattade vi i mjugg. Nu är det dags igen – att provköra en i mitt tycke jäkligt förförisk jänkare.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Är det någon som kommer ihåg 1968? Knappast du som inte var född ännu, men vi andra överlevare. Själv var jag tretton och bryddes inte så mycket, mer än i min Husqvarna Novoulette enpetar-moped som jag tagit över av morsan. Pragvår och kårhusockupation var helt ointressant liksom att Frankrike provsprängde kärnvapen på Mururoa-atollen. Sket väl jag i. En sak hade jag koll på. Filmen Bullitt, och där vaknade nog min vurm för bilar från andra sidan Atlanten.

Visserligen hade Ford Mustang Fastback och Steve McQueen huvudrollerna i den filmen och det skulle dröja till 1976 innan jag såg en Corvette C3 i filmen Enforcer (Hårdingen) med Clint Eastwood, som Dirty Harry förstås. I en sekvens stannar en gul C3 vid vägkanten där en blondin står i shorts med utmanande pose. Bilen är från 1968 men försedd med sidepipes och skärmbreddning. Ann Gustafssons gula C3 är däremot helt original – och dessutom orörd. Aldrig omlackad, aldrig motorrenoverad, aldrig någonting. Untouched! Jo, en sak. Bromsservon är bytt. Sedvanlig service förstås med olja, filter, stift och annat, men inget genomgripande mekande.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!