Provkörning av Chevrolet Epica 2,0D

Provkörning av Chevrolet Epica 2,0D

Chevrolet kommer stormande med bilar utvecklade för den europeiska marknaden. Då är det ett måste med dieselalternativ.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Chevrolet Epica är inte så slätstruken som många andra koreanska modeller. Jodå, namnet till trots tillverkas den alltjämt i Sydkorea. Det är dock inte allom givet att betraktaren omedelbart identifierar Epica som en Cheva.

Epica debuterade i fjol med raka sexor tvärmonterade i fronten ovanför de drivande framhjulen. Nu finns en tvåliters direktinsprutad dieselturbo på 150 hästkrafter. 

Den har variabel turbogeometri, turbinblad som vinklar om sig allt efter gasfotens önskan om kraft. 

Med tanke på hur bilföretagen i dag räknar gem är det underligt att Chevrolet tillåtits utveckla en egen dieselmotor. Saab har närmast identiska dieselmotorer.

Jens Wartha, chefsingenjör på GM Powertrain Europé är böjd att hålla med mig och hintar om att det i framtiden nog kommer att bli så att likadana motorer används. Vem som får äran återstår att se.

Saab och Chevrolet är bara två av de bilföretag som ingår i GM Powertrain Europé som har 83 anläggningar över hela världen med 52 000 anställda. De tillverkar tillsammans 36 000 motorer. Per dag! Men bara 32 000 växellådor. Vad 20 000 motorer per vecka ska göra utan antingen manuell eller automatlåda förtäljer inte historien.

Dieselmotorn i Epica kan kopplas till vilket som. Den manuella är lättväxlad men utan större känsla.

Motorn har en markant effektpuckel vid 2 000 r/min och skjuter iväg med kraft, mera bestämt 320 Nm. Men råkar du missa vid exempelvis en omkörning och har hamnat under 2 000 r/min får du vara snabb att välja en lägre växel. Motorn är nämligen totalt stendöd under detta varvtal. Många av dagens moderna oljebrännare börjar ge full kraft redan vid 1 500 r/min. Motorn fungerar bättre tillsammans med automatlåda.

Men sköter du bara den manuella växellådan rätt har du inga problem, då fungerar motorn klanderfritt och gör det förvånansvärt tyst. Tvålitersmotorn förefaller flexibel på många sätt. Den finns även i en 190 hästkrafter stark version, då med 400 Nm i vridmoment. Denna finns ännu bara i konceptbilen WTCC Ultra (se TV 8/07). Vi har provkört Epica tidigare och blev positivt överraskade över uppträdandet på vägen, avsaknaden av skrammel, valet av interiörmaterial och utformningen av desamma. Det var nästan så reportern skämdes över sina förutfattade meningar. Det borde han göra. Epica är något av det bästa som kommit från Sydkorea.

Nu vet vi inte vad priset blir eftersom introduktionen inte sker förrän runt årskiftet. Tittar man på hur Chevrolet prissatt övriga modeller borde det bli attraktivt med god utrustningsnivå. Det är inte så att Epica kommer att kicka bort Ford Mondeo och Opel Vectra från ledningen i D-klassen. Men mittfältet har anledning till oro.

Ny tvålitersdiesel i Chevrolet Epica tittar ned på gammal  viadukt.

Rattjustering sker med ful spak men i båda ledder.

PeO Kjellström direktrapporterar.

Chevrolet Epica 2,0D

Pris

Ej fastställt.

Motor

Diesel. 4-cyl tvärmonterad, 1 överliggande kamaxel, 4 ventiler per cylinder. Kompression 17,5:1. Borrning/slag 83/92 mm, cylindervolym 1 991 cm3. Max effekt 150 hk (110kW) vid 4 000 r/min, max vridmoment 320 Nm vid 2 000 r/min.

Kraftöverföring

Motorn fram, framhjulsdrift. 5-växlad manuell låda, alt. 5-växlad automat.

Fjädring/hjulställ Skruvfjädring. Fram fjäderben med undre triangellänk, bak multilinkaxel.

Styrning

Kuggstång, servo. Vändcirkel 10,8 meter.

Bromsar

Skivor fram (ventilerade) och bak. Låsningsfritt system.

Hjul

Fälg 7 tum, däck 215/50 VR 17.

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 270, längd 481, bredd 181, höjd 145, spårvidd f/b 155/155. Tjänstevikt ca 1 580, maxlast ca 450, max släpvikt 1 700. Tank 65 liter.

Fartresurser*

Toppfart 200 km/h. Acceleration 0-100 km/h 9,7 s.

Bränsleförbrukning*

Stad 0,75, landsväg 0,53, blandad körning 0,61 l/mil. CO2 169 g/km.

*Enligt tillverkaren.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!