Chrysler PT Cruiser GT

Provkörning av Chrysler PT Cruiser GT

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Basfakta

Motor 

4-cyl. rak med 2 överliggande kamaxlar. Kompression 8.1. Turbo, laddluftkylare. Borrning/slag 87,5/101 mm, volym 2429 cm3. Max effekt 215 hk (158 kW) vid 5000 r/min. Max vridmoment 332 Nm vid 3600 r/min.

Kraftöverföring

Motorn fram. Framhjulsdrift. 5-växlad manuell eller 4-växlad automat.

Fjädring/hjulställ

Individuell framhjulsupphängning, halvstel bakaxel. Skruvfjädrar fram och bak.

Styrning 

Kuggstång, servo. Vändcirkel 12,2 meter.  2,7 rattvarv.

Bromsar 

Skivbromsar (ventilerade) fram och bak. Låsningsfritt system. 

Hjul/däck 

Däck 205/50 17.

Mått & vikt (cm/kg)

Axelavstånd 262, längd 429, bredd 171, höjd 160, spårvidd fram/bak 148/148. Tjänstevikt ca 1520 kg, maxlast ca 300 kg. Bränsletank 57 liter.

Fartresurser*

Acceleration 0-100km/h ca 7 s, toppfart 220 km/h. 

Bränsleförbrukning*

Blandad körning ej mätt enligt EU-norm, ca 1,1 liter/mil.

*Enligt tillverkaren

Snabbare PT Cruiser

Chrysler PT Cruiser GT Turbo ska locka sportbilssugna med lastbehov.

Pris: Ca 255000 kr (juli 2003)

PT Cruiser med turbo, kan det vara något? Snabb blir den i alla fall. Med hjälp av turbo från Mitsubishi och större cylindervolym - 2,4 liter i stället för 2,0 liter - kramar man ur 215 hk ur maskinen. På papperet ska bilen klara 220 km/h i toppfart och 0-100 km/h på ca sju sekunder. 

I verkligheten tycker jag inte att den känns vare sig så snabb eller så sportig. Okej, den är tillräckligt snabb för att jag ska bli stoppad av en amerikansk polis med laserkamera. Men det beror mer på att hastighetsgränserna i USA än svårhanterligt låga än på bilens fartresurser.

Tveklöst passar dock motorn i bilen, särskilt i kombination med automatlådan. Ska man "cruisa" ska man väl också kunna rycka i väg emellanåt. 

Förutom större effekt är det inte mycket som skiljer GT från en vanlig PT Cruiser. Det finns ett nytt emblem på bakluckan och bromsarna har förbättrats. Chassit kommer också att styvas upp, men hur europabilarna kommer att vara är ännu inte bestämt. De testbilar som har kunnat provköras har en amerikansk chassisättning som inte är aktuell för Europa. Den amerikanska är bekväm, men man kan räkna med att europabilarna kommer att vara stötigare och ha sämre komfort. "Sportigare" med andra ord.

Motorförändringar är också på gång. 2004 kommer motorn att ge 220 hk. Vridmomentet på 342 Nm blir det samma men karaktären förändras så att "toppen" kommer längre ner i varvtalsregistret. Automatlåda är standard.

Inredningen har på några punkter förändrats jämfört med vanliga PT Cruiser. Framstolarna är mer skålade, golvmattorna har GT-emblem och hastighetsmätaren har en annorlunda grafik. Precis som i vanliga PT Cruiser är kupén luftig, med gott om plats med tanke på bilens yttermått. PT Cruiser är faktiskt inte längre än 4,29 meter, men bygger 1,6 meter på höjden. 

Nackdelarna är också de samma. Kvalitetskänslan befinner sig ungefär 100000 kronor under det verkliga bilpriset; dörrarnas innerhandtag i ett gummiliknande material känns verkligen billiga och baksätet bjuder på genuin lågpriskomfort. 

Priset i Sverige är inte bestämt. I USA är merpriset jämfört med tvåliterssnurran cirka 15000 kronor. Håller det kan vi alltså räkna med ca drygt 250000 kronor för GT-modellen. Jämfört med PT Cruiser 2,0 må det vara konkurrenskraftigt, men i jämförelse med andra bilmärken känns prisnivån lika omotiverad som tidigare.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!