Provkörning av Citroën C3 1,6 HDi

Provkörning av Citroën C3 1,6 HDi

Citroën lanserar nya C3 med en gigantisk vindruta som tillval. Med den nya, tysta snåldieseln som drar 0,38 liter per mil är det en modell värd att vänta på.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

En helt ny bilmodell ska helst ha ett signum som gör att bilen märks i bruset på bilmarknaden. För nya Citroën C3 är det den bakåtkammade vindrutan. Den når halvvägs till bakluckan och är med sina 1,35 meter nästan lika lång som Danny Devito. Jag kan alltså nattetid problemfritt studera stjärnfall och kan på ett bekvämt sätt se när rött slår om till grönt även när jag står först i korsningen. Nackdelar? Ja, solen sticker förstås i ögonen mer än normalt. Detta trots att Citroën har tonat överdelen av rutan ungefär som ett par solglasögon. Känns det irriterande kan man eliminera solsticket genom att dra det dragspelsliknande innertaket framåt.

 Panoramavindrutan är inte prissatt i Sverige, men kostar 400 euro i Frankrike. Håller priset i Sverige kan vi räkna med omkring 4 000 kronor för tillvalet. Kanske i dyraste laget men faktum är att C3 är en riktigt trevlig bekantskap även med en konventionell vindruta. 

 Kvalitetskänslan är hög, det är en helt annan nivå på nya C3 än förra generationen C3. Fabriken verkar ha känt av designtrenderna rätt, och den nya högglansiga instrumentpanelen i testbilen ser både modern och exklusiv ut. 

 Det dröjer ett tag innan C3 lanseras i Sverige, premiären sker i månadsskiftet mars/april. Två versioner får då dela på huvudrollen. Dels handlar det om instegsversionen med lilla bensinmotorn på 1,4 liter och 75 hästkrafter. Citroën tror att priset kommer att landa på 130 000 kronor. 

 Och dels handlar det om dieselmodellen med en ny dieselturbo på 1,6 liter och 92 hästkrafter. En riktig pärla – så känns det efter en provtur i stadstrafik och på motorväg. Den går tyst och lågvarvigt. På motorväg snurrar motorn strax över 2 000 varv. Det gör lilla C3 till en överraskande behaglig långsfärdsbil. 

 Citroën har varit frikostig med ljudisoleringen och det märks. Det handlar både om kraftigare ljudisolering i motorrummet och bättre dörrlister. 

 Men att bilen är tyst och bekväm saknar betydelse på dagens bilmarknad om det trillar ut några gram för mycket koldioxid. Och här får Citroën C3 diesel betyget ”VG”. Dieselmotorn drar bara 0,38 liter per mil i blandad körning. Det betyder 99 gram koldioxid per kilometer, miljöklassning och skattefritt i fem år. Att dessutom kunna köra över 100 mil mellan tankningarna adderar till ekonomin, förutom att det skänker en alldeles speciell form av körglädje.

 Det kan behövas, för körmässigt får man ingen gåshud av nya C3. Styrningen ger ingen direkt vägkänsla. Nya C3 går stadigare än första generation men har kvar en komfortorienterad fransk svajighet. 

 I framtiden kommer koldioxid­utsläppen att kunna kapas ytterligare, när Citroën lanserar start/stopp-system 2011 och automatiska ”robot­lådor”. Citroën uppger att diesel­modellerna då kommer att släppa ut från 90 gram koldioxid per kilometer.

 Utrymmena i C3 är goda med tanke på yttermåtten och lastutrymmet klarar de flesta vardagsbehov. Lite synd bara att bagageutrymmet blir så påfallande ojämnt när baksätets ryggstöd fälls fram. Är det något som inte får plats i lastutrymmet kan man troligtvis kasta ner det i handsfacket, som är det största jag har sett, bara något mindre än bilen. Det rymmer 13 liter, eller väldigt många handskar. 

 Som många andra moderna småbilar är Citroën C3 relativt välutrustad från grunden. Som standard hittar vi bland annat luftkonditionering, elhissar och skinnratt. Vill man lyxa till det kan man köpa till navigationssystem, doftampuller, klimatanläggning, parkeringssensorer, stolar i halvskinn med mera. Det går med andra ord att premiumladda sin nya franska småbil. 

 Bilen har testats av Euro NCAP och fick då med dagens mått ”undermåliga” fyra stjärnor. Citroëns representanter skyller fadäsen på att man inte kunde tillgodoräkna sig poäng för antisladdsystem, något som dock är standard i Sverige. Med poäng för antisladdsystem hade C3 fått fem stjärnor.

 Sammantaget tycker jag att Citroën C3 rycker upp sig markant i sin nya skepnad. Framför allt finishen i interiören övertygar, liksom den nya dieselmotorn som jag gissar blir en favorit bland C3-köpare trots att den blir dyrare än bensinditon. När man har räknat in värdet av skatterabatten så väger ekonomi­kalkylen över till dieselmodellens fördel. 

 Citroën hoppas att starta prislistan på 130 000 kronor. Håller kalkylen har C3 alla möjligheter att göra en comeback på svenska marknaden. Den blir billigare än Toyota Yaris, men något dyrare än Skoda Fabia, de två bästsäljarna i B-segmentet på den svenska marknaden. Då känns C3 som ett ganska roligt alternativ.

Citroën C3 1,6 HDi

Pris

Ej fastställt, ca 155   000 kronor.

Motor

Bensin. 4-cyl tvärmonterad radmotor, 1 överliggande kamaxel, 2 ventiler per cylinder. Turbo. Kompression 16,0. Borrning/slag 75x88,3 mm, cylindervolym 1   560 cm3. Max effekt 92 hk (68 kW) vid 3   750 r/min, max vridmoment 230 Nm vid 2   000 r/min.

Kraftöverföring

Motorn fram, framhjulsdrift. 5-växlad låda.

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädrar runt om. Fram fjäderben, bak halvstel axel.

Styrning

Elservo. Max rattvarv 3,1. Vändcirkel 10,5 meter.

Bromsar

Ventilerade skivor fram, trummor bak. Antisladdsystem.

Hjul

Fälg 6 tum, däck 185/65-R15T.

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 247, längd 394, bredd 173, höjd 152, spårvidd f/b 147/147. Tjänstevikt 1   155, maxlast ca 450, max släpvikt 900-1150. Tank 48 liter.

Fartresurser*

Toppfart 182 km/h. Acceleration 0-100 km/h 11,5 s. Bränsleförbrukning*/miljö Stad 0,47, landsväg 0,33, blandad körning 0,38 l/mil. CO2 99. Skattefri i fem år (miljöbil).

*   Enligt tillverkaren.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!