Provkörning av Citroën C3 1,6i Sensodrive

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Basfakta

Teknik

R4, 1587 cm3. 110 hk vid 5800 r/min, 147 Nm vid 4000 r/min. Framhjulsdrift. 5-växlad halvautomatisk. Skivbromsar fram och bak, låsningsfria.

Mått & vikt (cm/kg)

Axelavstånd 246, längd 385, bredd 167, höjd 153. Tjänstevikt 1170, maxlast 360, släpvikt 1176.

Fartresurser*

Toppfart 192 km/h, 0-100 km/h 12,9 s.

Bränsleförbrukning*

Blandad körn 0,62 l/mil.

*(enl. tillverkaren)

Automatlåda med mer mening

Pris: 136700 kr (augusti 2002)

För första gången finns det nu möjlighet att utrusta en Citroën med en växellåda där föraren på Formel 1-manér kan hålla båda händerna på ratten samtidigt som han eller hon växlar. Lådan heter Sensodrive, är utvecklad av PSA Peugeot Citroën och debuterar i Citroën C3.

Sensodrive är närmast att betrakta som en automatiserad manuell låda. Det finns ingen kopplingspedal, växelspaken är kvar och för man spaken framåt växlar den upp, för man den mot sig växlar lådan ner. Någon mekanisk förbindelse med själva växellådan har spaken inte, allt sker på elektronisk väg.

Den elektroniska styrningen medger också att föraren kan växla via paddlar bakom ratten. Kläm till paddeln till vänster och du växlar ner, med paddeln till höger växlar du upp. Det finns även ett helautomatiskt läge. Enligt Citroën sänker lådan då den blandade bränsleförbrukningen med 0,03 liter/per mil.

Efter en kort provkörning kan jag konstatera att det hela fungerar alldeles utmärkt. Sensodrive är både snabbare och roligare än liknande system från till exempel Opel, VW och Alfa. Automatläget sägs vara adaptivt och anpassar sig efter förarens körstil och humör.

Lådan kostar 7000 och kan till en början bara kombineras med den ganska pigga 1,6-litersmotorn på 110 hk. Och bara i kombination med det omfattande komfortpaketet Plus för 13900 kronor. Prislappen landar då på 136700 kronor. Så småningom kommer fler bilar från Peugeot och Citroën att få Sensodrive.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!